Zwitserland is traditioneel een land waar wij Belgen naartoe reizen om te gaan skiën. Sommige Belgen trekken er zelfs in de zomer naartoe, voor lange bergwandelingen en vakanties in het groen. Maar wist je al dat Zwitserland ook geweldige steden heeft? Een enorm goed spoornetwerk? En wat weet je eigenlijk over Zwitserse cultuur? In Zwitserland voor beginners vind je alles wat je moeten voor een reis naar Zwitserland.

Wat moet je weten voor je naar Zwitserland reist?
Zwitserland is een land in het centrum van Europa. Het land is ongeveer even groot als Nederland, maar het ziet er natuurlijk helemaal anders uit, want het ligt in de Alpen, wat het een bergregio maakt. Het land is volledig ingesloten door zijn buurlanden Oostenrijk, Liechtenstein, Duitsland, Frankrijk en Italië. Zwitserland is opgedeeld in 26 kantons, vergelijkbaar met provincies.
Hoe reis je naar Zwitserland
Je kan Zwitserland op verschillende manieren bereiken. Met de auto is het ongeveer 750 kilometer rijden, wat je in én dag kan afleggen.
Reis je liever met de trein, dan kost het je ongeveer evenveel tijd als wanneer je de reis met de auto zou maken.
De snelste manier om Zwitserland te bereiken is het met vliegtuig. De belangrijkste luchthavens van Zwitserland zijn Génève en Zurich. Beide kan je bereiken van Brussels Airport.
Welke paspoorten en visums heb je nodig?
Belgen en Nederlanders hebben enkel een geldige ID card nodig om Zwitserland te bezoeken.
Welke medische voorbereidingen heb je nodig?
Je hebt geen extra vaccinaties of medische voorbereidingen nodig. Gezien je naar een berggebied reist, kan het geen kwaad om een volledige EHBO kit mee te nemen.
Op moment van schrijven zijn er geen COVID-maatregelen waar je rekening mee moet houden wanneer je naar Zwitserland wil reizen. Raadpleeg de website van toerisme Zwitserland in geval van twijfel.

Het klimaat van Zwitserland
Door de grote hoogteverschillen heeft Zwitserland verschillende klimaten. In de bergen heerst natuurlijk een (hoog-) bergklimaat. In het zuiden is het klimaat eerder mediterraan te noemen, terwijl het noorden gematigder is.
Reis je naar Zwitserland, dan is het verstandig om het weer op je bestemming op voorhand op te zoeken en je kledij eraan aan te passen. Door jezelf in laagjes te kleden, kan je je het beste aanpassen aan de weersomstandigheden.
De mensen van Zwitserland
Zwitsers zijn moeilijk over één kam te scheren. Het land kent namelijk vier bevolkinsgroepen: Zwitserduitsers, Romandiërs, Italiaans-Zwitsers en Tero-Romanen. De officiële landstalen zijn Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans. De meest gangbare talen zijn Duits en Frans. Traditioneel zijn Zwitsers christenen, al vind je er ook verschillende religieuze minderheden.
Zwitsers zijn, in mijn ervaring, vriendelijke maar ietwat gereserveerde mensen. De meeste Zwitsers hebben een liefde voor de bergen en de groene natuur, en trekken in hun vrije tijd graag de bossen en bergen in. Ze houden van lekker eten, van gezellig samenzijn en van uitstappen met hun familie.
De cultuur van Zwitserland
Zwitserland heeft een redelijk unieke positie binnen Europa. Het land ligt in het centrum van ons continent, maar houdt zich relatief afzijdig. Het is geen lid van de EU, maar onderhoudt wel verschillende handelsrelaties aan met de EU. Hierdoor behield Zwitserland ook zijn eigen munteenheid, de Zwitserse Franc. Die positie heeft natuurlijk een zekere invloed op de cultuur van het land. Maar dat is niet de enige invloed.
Ook de bergen en het bergklimaat hebben een fikse impact op de cultuur. In de bergen hebben traditionele Zwitserse huizen zo’n mooie houten gevel met houtsnijwerk en zelfs houten dakpannen die in sierlijke motieven gelegd worden. In de steden zoals Bern en Luzern zie je smalle straten, hoge stadshuizen en beschilderde gevels.
Het mooie aan Zwitserland is dat zijn cultuur genoeg verschilt van onze Belgische cultuur, maar niet te veel. Als je het land voor het eerst bezoekt, is er lekker veel te ontdekken zonder dat je ver uit je comfortzone moet gaan. Zwitsers begrijpen Belgen doorgaans erg goed. We hebben best wel wat gemeen, al was het maar onze liefde voor kaas en chocolade. En bier, natuurlijk.

De Zwitserse keuken
De Zwitserse keuken kan je het best klasseren als bergkost. Stevige, zoute gerechten met vlees, groente en aardappelen in de hoofdrol. Typische gerechten zijn de bekende kaasfondue, raclette en rösti, een aardappelgerecht.
Elke regio heeft zijn eigen kazen en charcuterie, maar ook zijn eigen bieren. Tenslotte hebben veel grote steden een eigen streekgerecht. Het loont dus om in restaurants te informeren naar lokale specialiteiten.
En Zwitserse chocolade, met melk van alpenkoeien, is natuurlijk wereldberoemd.
De munteenheid van Zwitserland
In Zwitserland betaal je met de Zwitserse Franc, die op moment van schrijven ongeveer evenveel waard is als een euro. In grote supermarkten kan je soms met de euro betalen, maar het is aangeraden om gewoon Zwitserse Francs af te halen. Op de meeste plaatsen kan je natuurlijk ook met de kaart betalen.

Is Zwitserland veilig?
Zwitserland is een erg veilig land om in te reizen. In de grote steden kan je soms te maken hebben met kleine criminaliteit, maar dat komt zo weinig voor dat je je eigenlijk geen zorgen hoeft te maken.
Natuurlijk is enige voorzichtigheid geboden wanneer je op je eentje de natuur in trekt. Het klimaat is extremer dan wat we hier gewend zijn en het weer kan snel omslaan. Ben je niet zeker, vraag dan advies, vertel iemand waar je naartoe wil en wanneer je weer terug zal zijn, en luister naar de weersvoorspellingen. Zorg dat je water en wat te eten bij je hebt, en dat de batterij van je telefoon vol is.
Gaat het toch mis, dan bel je het noodnummer 112.
Door Zwitserland reizen
Het wegennetwerk is erg goed uitgerust en onderhouden. Wie met de (huur-) auto door Zwitserland reist, hoeft zich dus geen zorgen te maken over rijcomfort. In de winter maak je best gebruik van winterbanden, eventueel met spikes of sneeuwkettingen. Maar ook in de zomer wees je best voorzichtig: rij enkel de helling af als je er zeker van bent dat je er ook weer terug op geraakt. Wie met zijn eigen auto naar Zwitserland reist, moet zijn auto van een vignet voorzien.
Reis je liever met de trein, dan kan je gebruik maken van de Swiss Travel Pass. Met dit ticket, dat je koopt voor een bepaald aantal dagen, kan je gebruik maken van alle treinen en bergtreinen, veel bussen en overzetboten, en kan je met korting of zelfs gratis verschillende musea betreden. Handig en rendabel. Omdat het treinnetwerk zo uitgebreid en heerlijk punctueel is, mis je de auto helemaal niet.

Hotels en accommodatie in Zwitserland
Omdat Zwitserland een populaire toeristische bestemming is, vind je overal in het land hotels in verschillende categorieën. Van traditionele berghotels tot hypermoderne hotels: jij kiest. Mijn favoriete hotels in Zwitserland zijn het Piz Buin en het Chesa Grischuna in Klosters, het 7132 Hotel in Vals – dat overigens een geweldige spa heeft – en het splinternieuwe Hotel Anker in Luzern.
Dit moet je weten voor je naar Zwitserland vertrekt
Reizen naar Zwitserland is een aanrader. In de winter, maar zeker ook in de zomer. Elk seizoen ziet er weer helemaal anders uit in Zwitserland. Reis er dus zeker eens naartoe buiten het hoogseizoen. Dan is het niet alleen rustiger en goedkoper, maar het is minstens even mooi.
Zin in een citytrip, maar weet je niet welke Zwitserse steden de moeite waard zijn om te bezoeken? I’ve got your back! Ik vond Lausanne, Bern en Luzern geweldig.
Doe ideeën op voor je reis naar Zwitserland op Reisgoesting.

Leave a Reply