De woeste kust van Betty's Baai bij Kaapstad, in Zuid-Afrika.
,

Zuid-Afrika voor beginners

Zuid-Afrika. Waar je zomaar leeuwen, olifanten en pinguïns (ja, pinguïns) in het wild kan zien. Het is een land dat je gezien moet hebben, een land dat je uitdaagt en je wereldbeeld bijstelt. Want Zuid-Afrika is niet zomaar Zuid-Afrika, het is een smeltkroes van culturen, talen, invloeden en een heftige geschiedenis. Dit is Zuid-Afrika voor beginners.

Wat moet je weten voor je naar Zuid-Afrika reist?

Hoe reis je naar Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika ligt (natuurlijk) in het zuiden van Afrika. Het land is 1,22 miljoen vierkante kilometer groot en beslaat de volledige zuidelijke punt van het continent. Zuid-Afrika heeft negen provincies en drie hoofdsteden: Pretoria, Bloemfontein en Kaapstad.

De beste manier om Zuid-Afrika te bereiken is met de spiksplinternieuwe rechtstreekse vlucht van AirBelgium. Vanuit Brussels Airport bereik je in ongeveer twaalf uren OR Tambo International Airport in Johannesburg. Vanuit Johannesburg kan je vlot doorvliegen naar 21 binnenlandse luchthavens, zoals Kaapstad en Bloemfontein.
Andere vliegmaatschappijen bieden vluchten met een of meerdere overstappen aan.

Welke paspoorten en visums heb je nodig?

Belgen en Nederlanders hebben een paspoort nodig om Zuid-Afrika te bezoeken. Reis je voor toeristische doeleinden en kan je een ticket voor je terugvlucht voorleggen, dan heb je geen visum nodig.

Welke medische voorbereidingen heb je nodig?

Zuid-Afrika is een erg groot land. Er zijn gebieden waar tropische ziektes zoals malaria en gele koorts voorkomen, maar evengoed gebieden waar je geen risico loopt. Voor vertrek raadpleeg je best je huisarts: bespreek je vaccinaties, vernieuw indien nodig je vaccinatie voor DTP (difterie, tetanus en polio) en bekijk welke vaccinaties je best neemt voor het gebied dat je wil bezoeken. Reis je regelmatig, is het sowieso belangrijk dat je volledig gevaccineerd bent.

Sinds het hoogtepunt van de COVID-pandemie voorbij is, heb je geen vaccinatiebewijs of testbewijs nodig om het land te bezoeken. Dat kan veranderen, gezien COVID-19 nog altijd sluimert. Raadpleeg daarom altijd voor vertrek het reisadvies van buitenlandse zaken.

Zuid-Afrika

Het klimaat van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft een halfwoestijn klimaat, met een subtropisch klimaat aan de kust. Hoewel het overdag best warm kan worden, is het ’s nachts vaak flink wat kouder. Omdat Zuid-Afrika aan de andere kant van de evenaar ligt, zijn de seizoenen er tegenovergesteld aan onze seizoenen: het winterseizoen valt tijdens onze zomermaanden en omgekeerd. Januari is er gemiddeld de warmste maand van het jaar, en juli de koudste.

Reis je naar Zuid-Afrika, dan pak je dus best voldoende kledij in. Zowel luchtige kledij voor de warme dagen als truien en lange broeken voor de koude nachten. Een windbreker en een regenjas zijn ook geen overbodige luxe, net zoals stevige, eventueel waterdichte schoenen.

De mensen van Zuid-Afrika

De bevolking van Zuid-Afrika is een interessante mix van verschillende etnische groepen, blanke afstammelingen van kolonisten en inwijkelingen uit de hele wereld. Het land kent elf officiële landstalen, maar in werkelijkheid worden er veel meer talen gesproken. De meeste bewoners spreken naast hun moedertaal ook Engels, Afrikaans en een of meerdere andere talen.

De recente geschiedenis, waarbij de lokale bevolking overheerst werd door de blanke kolonisten, ligt nog vers in het geheugen. De rassensegregatie, of apartheid, werd pas in 1994 formeel opgeheven, maar de effecten ervan zijn nog steeds voelbaar en zichtbaar. Het verschil tussen rijk en arm is er groot, en het zijn vaker zwarte dan blanke mensen die in armoede leven. Een rechtstreeks effect van het recente verleden.

Dat alles zorgt ervoor dat de bevolking van Zuid-Afrika niet gemakkelijk te beschrijven valt. Voor wie het land voor het eerst bezoekt, is het zo goed als onmogelijk om de complexe dynamiek tussen de mensen te zien, laat staan te begrijpen. Veel mensen hebben een sterke etnische identiteit en vertellen je met plezier en trots over hun volk; bij elke ontmoeting leer je meer over lokale gebruiken en hoe de mensen van Zuid-Afrika in elkaar zitten.

Zuid-Afrika

De cultuur van Zuid-Afrika

Het is onmogelijk om de rijke cultuur van Zuid-Afrika samen te vatten in een stukje tekst. Religie, etnische gewoontes en tradities en invloeden van buitenlandse culturen vormen tezamen een complexe cultuur die moeilijk te begrijpen is voor iemand die er niet woont. Je mist namelijk de kennis om alle subtiliteiten te zien.

Dat maakt het natuurlijk wel razend interessant om religie, muziek en kunst te ervaren tijdens je reis. Vooral in de grote steden vind je talloze interessante musea die je meer vertellen over de verschillende aspecten van de Zuid-Afrikaanse cultuur. Het MOCAA in Kaapstad is één van de mooiste museums die je ooit zal zien: gebouwd in een oud silocomplex en gevuld met hedendaagse kunst. Simpelweg indrukwekkend.

De Zuid-Afrikaanse keuken

De Zuid-Afrikaanse keuken staat in Europa vooral gekend om zijn uitstekende wijnen en rooibosthee, die in grote hoeveelheden geëxporteerd worden. Vooral in de regio rond Kaapstad vind je talloze wijngaarden die je kan bezoeken en waar je wijnen kan proeven en kopen.

Wat we minder kennen in Europa, is de Zuid-Afrikaanse braai, een barbecue op een open vuur. Vlees speelt een grote rol in de Zuid-Afrikaanse keuken, en wordt verwerkt in verschillende smakelijke braadgerechten, maar ook in stoofpotjes die potjies genoemd worden. In de steden eet je maaltijden met westerse en Aziatische invloeden, terwijl je in de brousse kan deelnemen aan de zogenaamde bush braai: een sfeervolle braai begeleid door muziek en verhalen.

Zuid-Afrika

Wat is de munteenheid van Zuid-Afrika?

In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse rand. Op het moment van schrijven is één euro ongeveer zeventien rand waard. Je kan betalen met verschillende muntjes en bankbriefjes, die overigens prachtige tekeningen van de big five hebben. Geld haal je best af in ATM’s in een veilige buurt.

Een fooi wordt erg gewaardeerd. Uiteraard ben je zelf helemaal vrij om de grootte van je fooi te betalen, maar een fooi van 10% – 20% is gangbaar.
In de supermarkten en winkels zijn de prijzen vastgelegd, maar wanneer je stopt in van die typische marktjes langs de kant van de weg, zullen verkopers je altijd een hogere prijs proberen aan te rekenen voor hun producten. Soms zelfs tot drie keer zo hoog als de marktwaarde. Goed onderhandelen is dan de boodschap. Wees ook kordaat, want ze leiden je maar al te graag het volgende winkeltje in waar je meteen opgevangen wordt door de volgende verkoper.

Is Zuid-Afrika veilig?

Zuid-Afrika is niet het veiligste land om te bezoeken. Er heerst een hoge criminaliteit, die onder andere gestuwd wordt door de hoge armoedegraad en de naweeën van de apartheid. Vooral in de grote steden, en dan met name in de townships, kan de sfeer explosief zijn, maar ook op het platteland moet je voorzichtig zijn.

Toch kan je Zuid-Afrika veilig bezoeken. Boek je reis best bij een ervaren reisagent en gebruik je gezonde verstand. Luister naar het advies van je reisagent. Volg je reisschema, stop niet onderweg, zorg ervoor dat je voor het donker je doel bereikt hebt, en blijf in de wijken die als veilig bestempeld zijn. Voel je je toch niet helemaal zeker, vraag dan aan je reisagent om een betrouwbare gids die je kan begeleiden wanneer je de steden bezoekt.

Reis je door een van de prachtige wildparken, dan moet je je geen zorgen maken om eventuele misdaad, maar wel om de dieren. Rij voorzichtig, maar vooral: wees niet één van die leeghoofdige toeristen die tijdens een safari uit zijn auto stapt voor een selfie met een leeuw. Voor die leeuw, maar ook voor de buffels, de cheeta’s, de olifanten en alle andere dieren, ben jij geen toerist maar een bedreiging of een lekker dom hapje.

Pilanesberg

Vervoer in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een divers en vooral groot land. Wil je op korte tijd grote afstanden afleggen, dan is een binnenlandse vlucht je beste en veiligste optie. Wil je met de auto reizen, dan kan je zelf een auto huren of een chauffeur inhuren. Reis je met een groep, dan is een (mini-) busje een goed idee. Comfortabel en gemakkelijk.
Zuid-Afrika is een van de weinige landen waar je links rijdt.

Vooral in de steden is er een netwerk van openbaar vervoer waar je gebruik van kan maken. Vaak zie je ook taxi’s en taxi minibusjes. Hoewel er voldoende geregistreerde taxidiensten zijn, zijn er ook die niet geregistreerd zijn en het niet te nauw nemen met de veiligheid. Wees voorzichtig en stap niet in eender welke taxi. Weet je niet hoe dat aan te pakken? Vraag in je hotel of ze een betrouwbare taxi voor je kunnen bellen.

Hotels en accommodatie in Zuid-Afrika

Net zoals in de meeste landen vind je in Zuid-Afrika een mooi aanbod van accommodatie in verschillende prijsklassen. Gezien de problemen met misdaad, kies je in de steden best voor kwalitatieve accommodatie in veilige buurten. Maar ook op het platteland kies je best voor gekende hotels en lodges.

Het Southern Sun Rosebank hotel, de Budmarsh Country Lodge in Magaliesberg, de Ivory Tree Game Lodge in het Pilanesberg Nationaal Park en het President Hotel in Kaapstad zijn alvast erg goede keuzes.

Dit moet je weten voor je naar Zuid-Afrika reist

In Zuid-Afrika worden de stopcontacten van type D, M en N  gebruikt. Om die stopcontacten te gebruiken, heb je een wereldstekker nodig. In veel (grote) hotels vind je veelzijdige stopcontacten en ingebouwde USB-poorten.

Vlieg je vanop Amsterdam Schiphol Airport, maak dan gebruik van vliegen en parkeren.

Toerisme is een erg belangrijke economische sector in Zuid-Afrika. Plan je reis met behulp van de website van Toerisme Zuid-Afrika.

Pilanesberg
Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.

2 responses to “Zuid-Afrika voor beginners”

  1. […] website van Toerisme Zuid-Afrika. Weet je nog niet of Zuid-Afrika wat voor jou is? In het artikel Zuid-Afrika voor beginners vind je alles wat je moet weten voor een eerste bezoek aan het […]

  2. […] schreef ik al Sri Lanka voor beginners en Zuid-Afrika voor beginners, maar er staan ook al enkele andere landen online. En het is wel degelijk de bedoeling om deze […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *