Kleurrijke huizen in Bo-Kaap in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika: de vele gezichten van Kaapstad

Publireportage

Vanuit de lucht zie ik hoe gevarieerd het landschap in Zuid-Afrika is. Ik vlieg van de megastad Johannesburg over woestijnen, berglandschappen, open vlakten en uiteindelijk de groene omgeving en de wijken van Kaapstad. Het vliegtuig draait boven Kaap De Goede Hoop en zakt dan tot de wielen de tarmac raken. Ik ben in Kaapstad.

Mijn hoofd tolt nog van alle indrukken die opdeed tijdens mijn bezoek aan Johannesburg en Pilanesberg, en nu sta ik in een wereldstad, een plaats die ik van haar noch pluimen ken. Nog nooit eerder was ik zo zuidelijk, nog nooit eerder was ik in een stad met zoveel gezichten. Zoveel geschiedenis.

Capte Town

De contrasten van Kaapstad

Van de luchthaven rijd ik langs de verschillende wijken naar mijn hotel. Net als in Johannesburg, zie ik grote contrasten tussen de verschillende wijken van de stad. Kaapstad is een havenstad, en de oude en de nieuwe industrie versterken dat contrast alleen maar. Toch heeft geheel ook een zekere schoonheid. Iets rauw, dat moeilijk in woorden te vatten is, maar wel aan je blijft kleven.

Na een korte rit bereik ik The President Hotel, aan de kust. Het hotel is enorm, en voorzien van alle comfort en veiligheid die ik nodig heb voor een paar nachten Kaapstad. Ik neem de tijd om de reis van me af te spoelen, voor ik met de auto naar de wijk Waterfront rijd. Het is intussen donker en mijn dag is bijna om.

Met de lichtjes van Kaapstad op de achtergrond, schuif ik aan tafel in restaurant Den Anker. Een restaurant met zowel Belgische en Zuid-Afrikaanse accenten. Ik drink een glaasje fonkelwijn voor mijn maaltijd en besluit prompt dat fonkelwijn misschien wel het mooiste woord ter wereld is.

Waterfront

Een dag aan de kust van Kaapstad

De regio rond Kaapstad is verrassend groen. De stad ligt ingeklemd tussen het glooiende binnenland en de blauwe Atlantische Oceaan. Rij je landinwaarts, dan zie je uitgestrekte landbouwgebieden, golvende heuvels met wijngaarden op de flanken en rotsachtige pieken. Helemaal anders dan ik me had voorgesteld.

Ik breng een dag door in dat afwisselende landschap. Van de drukte stad rij ik naar het oosten, naar Bot River. Hier bezoek ik het Ecology Lifestyle Centre, waar ik proef van de beroemde Zuid-Afrikaanse wijnen, voor ik de voetjes onder tafel schuif voor een lunch met lokale producten en gerechten. Heerlijk.

Na de lunch rij ik naar het oosten tot ik de zee bereik. De kust van Kaapstad is onbeschrijfelijk mooi. Diep uitgesneden baaien, hoge afgeplatte heuvels begroeid met kleurrijke planten, hagelwitte stranden en een diepblauwe zee. Het doet me soms wat aan Schotland denken, of aan de kust van Portugal. Ik volg de grillige kust terug naar Kaapstad.

Kaapstad

De pinguïns van Betty’s Baai

Na een poos in de auto stop ik aan Betty’s Baai. Een baai vol scherpe rotsen waar de golven op stukslaan, omringd door hoge bergen en kleine dorpen. Tussen de zee en het land is een dunne strook zand van nauwelijks drie meter breed. Op dat stukje strand, dicht bij elkaar, zit een kolonie pinguïns. Pinguïns!

De Zwartvoetpinguïn komt alleen maar in Afrika voor, waar hij aan de kust van Zuid-Afrika en Namibië broedt. De dieren zijn nog geen halve meter groot, en zitten vaak in kleine groepjes op het strand. Het zijn wilde dieren en je mag ze niet verstoren of aanraken, maar meestal trekken de beestjes zich niet te veel aan van mensen. Je kan ze dus rustig bekijken en fotograferen. Met wat geluk komt er zelfs eentje jouw kant uit gehobbeld.

Een tijdlang wandel ik over het strand en bewonder ik de pinguïns. Dan ga ik op een steen zitten en kijk ik naar de zee. Dit is niet het zuidelijkste punt van Afrika, maar dat is niet ver weg en dit is het zuidelijkste punt waar ik ooit stond. Het voelt overweldigend. En geweldig. Vooral geweldig.

Kaapstad
Pinguïns

De wijk Bo-Kaap

Na een dag op het platteland en aan de kust, ontdek ik de stad zelf. Kaapstad bestaat uit verschillende wijken en townships. In sommige plaatsen is het leven ruig, in andere net kleurrijk. Bo-Kaap is zo’n kleurrijke wijk. Letterlijk.

Eeuwen geleden werd de wijk gesticht door mensen die in slavernij werkten. Die mensen kwamen van verschillende landen in Afrika en Azië, en leefden onderdrukt door Britse en Nederlandse kolonisten. De huizen van Bo-Kaap dragen invloeden van al die culturen en doen een beetje denken aan de gingerbread-stijl die je in de Caraïben ziet.  Zeker omdat de gevels in prachtige, heldere kleuren geschilderd zijn.

Tegenwoordig is Bo-Kaap een wijk waar gezinnen en kunstenaars wonen. Mensen zitten op de balkons voor hun huizen en kijken naar wat er op straat gebeurt. Er is een buurtsupermarkt en de winkel Atlas, waar je alleen maar kruiden en specerijen kan kopen. Moet je echt eens binnenlopen. De popcornkruiden die je er voor een paar cent koopt, zijn fenomenaal.

Bo-Kaap

Museum of Contemporary African Art

Terug in de wijk Waterfront, stap ik door de deuren van het MOCAA – het Museum of Contemporary African Art. Misschien wel het meest indrukwekkende museum dat ik ooit bezocht. Het gebouw waarin het museum gevestigd is, was een industrieel gebouw met rijen torenhoge silo’s. Die silo’s zijn er nog steeds, maar aan de binnenkant zijn ze opengemaakt en uitgesneden, waarna er verschillende verdiepingen in gebouwd werden.

Het resultaat is verrassend. Het ruige van de betonnen silo’s wordt gepareerd door de elegante uitsnijdingen. Er is wellicht geen betere omgeving om moderne Afrikaanse kunst te tonen. Prachtige kunstwerken met rauwe, ruige thema’s.

Een tijdlang laat ik me leiden door de structuur van het museum en de werken die er hangen. Na elke tentoonstelling kom ik weer naar het middelpunt van het gebouw, waar ik een verdieping hoger stijg voor de volgende tentoonstelling. Ik laat de kunstwerken en hun – soms nauwelijks – verholen boodschappen over me heen spoelen. Wanneer ik een tijd later het dak bereik en met de Zuid-Afrikaanse zon in mijn ogen over de stad uitkijk, heb ik het gevoel dat ik Kaapstad een klein beetje beter begrijp.

Kaapstad

Bezoek Zuid-Afrika

Hoe meer ik reis, hoe meer ik besef dat ik onze wereld eigenlijk nauwelijks ken. Er is zo veel te ontdekken, zo veel te zien. Er is zo veel om te leren. Mijn bezoek aan Zuid-Afrika heeft dat besef alleen maar doen groeien. Het is een land van uitersten. Droge woestenij en groene kustgebieden. Woelige geschiedenis en wankel evenwicht. Leeuwen en pinguïns. Thuiskomen voelde alsof ik van een rollercoaster stapte. Wat ik zag en beleefde vergeet ik nooit meer. Voor altijd draag ik een stukje van Zuid-Afrika met me mee. En dat is precies waarom ik zo graag reis.

Wil je Zuid-Afrika bezoeken? In mijn artikel Zuid-Afrika voor beginners vertel ik wat je moet weten voor je afreist. Bekijk ook zeker de website van Zuid-Afrika toerisme en de website van Kaapstad voor tips, weetjes en reisadvies. Plan je een nacht in Kaapstad, dan is The President Hotel een fijne keuze. Lekker eten doe je in Den Anker, het magnifieke Grand Africa Café & Beach en Misfits, waar je echt geweldige mocktails drinkt.

Pinguïns

One response to “Zuid-Afrika: de vele gezichten van Kaapstad”

  1. […] Ik bezocht Zuid-Afrika in september, net wanneer de lente er begint. In dit verhaal vertel ik over de eerste helft van mijn reis. De tweede helft, over mijn bezoek aan Kaapstad, lees je hier. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *