Canet-Plage in Zuid-Frankrijk.

Zomer in Canet-en-Rousillon

Het zuiden van Frankrijk is traditioneel een vakantiebestemming waar wij Belgen simpelweg dol op zijn. We kennen Frankrijk en we voelen ons thuis in ons buurland, maar toch voelt de mediterrane kust als een tropische bestemming. De kuststad Canet-en-Rousillon is zo’n plaats waar wij ons helemaal op ons gemak voelen.

Canet-en-Rousillon is een kleine stad, met honingkleurige flatgebouwen en bepleisterde vissershuizen bij een gouden strand en een helderblauwe zee. Ze ligt in het midden van een vlak plateau, aan het oosten begrenst door de Middellandse Zee en in het zuiden, westen en noorden omzoomd door hoge bergtoppen. Perpignan ligt op een boogscheut afstand.

Wanneer het vliegtuig de landing naar Perpignan inzet, draait het boven de Middellandse Zee. Onder je zie je het uitgestrekte blauw met witte zeilboten en grijze stippen die schuimkoppen of dolfijnen zouden kunnen zijn. Dan, wanneer het vliegtuig de zee achter zich laat, zie je het brede strand, de kleine steden, de stugge begroeiing van het binnenland voor het met piepende banden op de tarmac landt.

Canet-en-Rousillon

Het strand

Van de luchthaven is het nog geen halfuurtje naar Canet-Plage, waar je het hotel Les Flamants Roses vindt. De kamers zijn er groot en prachtig ingericht, maar Les Flamants Roses staat vooral bekend om zijn spa. Al is het restaurant ook niet te versmaden. Je luncht onder de palmbomen bij het strand. Met een glaasje wijn en een gerecht met verse, lokale producten op je bord laat je de wereld aan je voorbijglijden. Als een god in Frankrijk.

Het hotel ligt bij het strand. Je hoeft maar een wandelpad over te steken. Het strand is heel breed en daarom erg rustig. Het zand brandt je voetzolen, maar het water is hier heerlijk koel. Bovendien is het water hier ondiep, waardoor je erg diep de zee kan inlopen voor de zee te diep wordt om er te staan.

Het strand is kilometers langs en verbindt verschillende kustplaatsen. Sommige stukken, zoals het strand ten zuiden van Canet, zijn voorbehouden voor watersport. Andere stukken, zoals bij Canet-Plage, zijn open voor alle bezoekers. Je vindt er sfeervolle beach clubs waar je heerlijk kan eten en onder stijlvolle parasols en palmbomen uitrust op zachte strandbedden, terwijl je af en toe een plonsje doet in de blauwe zee.

Canet

Canet-en-Rousillon

Canet-Plage is het toeristische centrum van het dorp. Naast het strand loopt een brede boulevard afgelijnd met hoge palmbomen, hotels en sfeervolle restaurants. Volg je de smalle straten het centrum in, dan vind je een levendig centrum met van die typische kustwinkels waar je strandkledij en schoenen kan kopen, of gewoon gezellig kan snuisteren. Hier en daar vind je nog de oude, bepleisterde vissershuizen, die nu erg gewild zijn en omgebouwd worden tot woningen en vakantiehuizen.

Ga je een eindje het binnenland in, dan stuit je op het dorp Canet. Een handjevol smalle straten die naar de ruïne van een burcht op een heuveltop leiden. Canet is zo’n dorp waar je gewoon wil dwalen, want zo voel je de ziel van het dorp het beste. Vooral ’s avonds, wanneer de hitte gaat liggen en de terrassen vollopen en je gesprekken en muziek door de open ramen kan horen, is Canet oergezellig (neem wel een trui mee, want het kan afkoelen wanneer ze zon weg is). Stap ook zeker de kerk even in, want Canet ligt op de route naar Santiago de Compastello. De kerk heeft zelfs een slaapplaats voor pelgrims boven de zijbeuken.

Canet Village

De groene omgeving

Wanneer je je dagen doorbrengt op het strand, in de restaurants en op de boulevard van Canet-en-Rousillon, zou je haast vergeten dat er een heel binnenland is om te verkennen. Canet is omringd door een droog landschap met stugge planten, lagunes en, in de verte, schemerende bergen. Het perfecte terrein voor fruit- en wijnboeren.

Het besloten karakter van de regio zorgt ervoor dat de wijnhuizen eerder kleinschalig zijn, wat ze exclusiever maakt. Wijnhuis Mas Baux is daar een voorbeeld van. De award winning wijnen van Mas Baux worden op kleine schaal geproduceerd van biologisch gekweekte druiven. Hierdoor is de wijnproductie niet alleen duurzaam, maar proef je ook de typische smaken van de regio in de wijnen. Eén van hun wijnen wordt na het bottelen zes maanden op de bodem van de zee bewaard, waar hij verder rijpt. Een smaakbeleving die moeilijk in woorden te vatten is.

Mas Baux

Reis naar Canet-en-Rousillon

Canet-en-Rousillon is een bestemming waar je je dagen doorbrengt met genieten. Flaneren. Het dorp heeft genoeg te bieden om een weekje te genieten, maar is toch rustig genoeg om je te kunnen ontspannen. Hou je meer van rondreizen, dan kan je in de directe omgeving Perpignan en kuststeden ontdekken. Of zelfs doorreizen naar het Spaanse Catalonië, dat op rijafstand ligt.

Je bereikt Canet-en-Rousillon het gemakkelijkste met het vliegtuig. Ryanair heeft een rechtstreekse verbinding tussen Charleroi en Perpignan. Reis je liever met de auto, dan kost dat je ongeveer twaalf uur rijden. Met de trein duurt het ongeveer zestien uur voor je Canet-en-Rousillon bereikt.

Hotels in Canet-en-Rousillon

Je vindt talloze hotels, vakantiehuizen en zelfs campings in en rond Canet-en-Rousillon. Hotel Les Flamants Roses is een aanrader. Neem zeker de tijd om de spa te ontdekken, en laat je verwennen in het algenbad of met een massage. Op het terras van het hotel geniet je van ontbijt, lunches en diners in de schaduw of de zwoele zomeravonden.

Restaurants in Canet-en-Rousillon

Eet je liever uit, dan is restaurant Vigatane, in het dorp Canet, een echte aanrader. Hier eet je tapas en lokale producten met een ongoddelijke hoeveelheid aioli. Je eet ook smakelijk in Le Carré, in Canet-Plage, en in Pub del Mar, een o zo sfeervol restaurant aan de haven van Canet-Plage.
Breng je je dagen graag zorgeloos op het strand door, dan zijn beach clubs Les Voiles Blanches en Côté Plage Canet de perfecte plaats om je derrière neer te vleien. Maar zelfs als je geen strandtype bent, zijn de beach clubs geweldige plaatsen voor een heerlijke lunch.

Canet-en-Rousillon

Snuif je graag wat cultuur tijdens je reis, dan kan je langs de haven wandelen, waar traditionele vissersboten aangemeerd liggen, of de lagune bezoeken waar je een replica van een traditioneel vissersdorp vindt. Met wat geluk zie je roze flamingo’s op hun hoge stelten door het water lopen. In het centrum van Canet-Plage vind je het aquarium Oniria, waar je niet alleen talloze in- en uitheemse vissen kan bewonderen, maar waar je ook bijleert over de manier waarop water onze wereld vorm geeft en beïnvloed. Breng je liever wat tijd buiten door, dan is het arboretum, met talloze inheemse en zeldzame planten en bomen, én een collectie kunst, wat voor jou.

Bekijk voor je bezoek de website van Canet-en-Rousillon voor meer informatie en inspiratie.

Canet-Plage
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

3 responses to “Zomer in Canet-en-Rousillon”

 1. Leo Pousset Avatar
  Leo Pousset

  Canet en rousillon was in mei 2020 onze reisbestemming. Helaas kwam er toen Corona en werd alles afgezegd.
  Nu meer dan 2 jaar later zijn we er nog niet geraakt. Misschien in 2023?
  Onze bestemming daar La Brasilia een Yelloh Village camping.

  1. Lot Wildiers Avatar

   Gelukkig kunnen we weer reizen nu. Hopelijk lukt het snel om Canet te bezoeken!

 2. […] Je vindt accommodatie in verschillende categorieën in de regio. La Villa Duflot, Auberge de Cellier en Hôtel Le Cortie zijn alvast aanraders. Wil je je bezoek aan de Oostelijke Pyreneeën combineren met wat zon, zee en strand? Hier vind je onze tips voor een bezoek aan Canet-En-Rousillon. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *