Lac du Lou in Les Menuires in Frankrijk.

Zomervakantie in de Franse Alpen

Publireportage

Les Menuires en Saint-Martin-de-Belleville zijn eigenlijk vooral gekend als skiresorts. De dorpen maken deel uit van het gekende skiresort Les 3 Vallées, in de Franse Alpen. Maar steeds vaker ontvangen ze gasten die willen genieten van een zomervakantie in de Franse Alpen. Van de groene bergen, de wilde valleien en andere geneugten die je er enkel in de zomermaanden vindt.

Tijdens de zomermaanden transformeert het gebied zich helemaal. Pistes maken plaats voor groene bergflanken, besneeuwde toppen veranderen in met bloemen bedekte almen waar steenbokken grazen. Sommige valleien zijn zelfs zo woest dat je ze enkel in de zomer kan bezoeken, want in de winter ligt er te veel sneeuw en ijs. Ontdek Les Menuires en Saint-Martin op een heel andere manier. Ontdek Les Menuires en Saint-Martin in de zomer.

Le Pointe de la Masse Les Menuires

Welkom in de Franse Alpen

Het is de eerste keer dat ik Les Menuires bezoek. Na een treinreis en een stukje met de auto check ik in bij het gloednieuwe hotel Higalik, waar ik een klein appartement voor mij alleen heb. Vanop mijn balkon heb ik uitzicht over de omringende bergen en een rivier die zich klaterend naar beneden stort.

Vanuit Higalik is het maar een paar minuten rijden tot Le Setor, een berghut met uitzicht op de gondelbaan naar Pointe de la Masse. Met het grappige gefluit van marmotten op de achtergrond geniet ik van een kaasfondue met eekhoorntjesbrood en een glaasje wijn. Want dat is wat je doet wanneer je in Frankrijk bent, toch?

Le Pointe de la Masse Les Menuires

Génépi plukken in de Alpen

In de Franse Alpen drink je génépi, een likeur gemaakt van een klein, gelijknamig plantje dat hoog in de bergen groeit. Dat plantje is moeilijk te vinden en degene die het wel weten te vinden, houden de locatie ervan meestal geheim. De beste manier om génépi te vinden, is door met een gids de bergen in te trekken. En dat is wat ik doe.

Het weer is een beetje somber. Hoe hoger ik klim met de gondel, hoe meer wolken er komen aanrollen. Het uitzicht op de vallei is nu weer helder, dan weer mistig. Kleine druppels zetten zich af op mijn jas.
Op de top neem ik een van de paden de bergen in. Het klaart wat op en ik kan kilometers ver zien. De wolken cirkelen rond de rotsachtige bergtoppen en duwen tegen de plateaus aan. Het is zo mooi dat ik glad vergeet dat ik eigenlijk naar génépi moet zoeken.

Le Pointe de la Masse Les Menuires

Ik breng de hele voormiddag door op de top, maar er is geen génépi te zien. ‘Misschien hadden we meer geluk gehad op een ander wandelpad,’ zegt de gids spijtig. Geeft niet, de wandeling alleen al is echt de moeite waard.

Weer beneden schuif ik de voetjes onder tafel bij Chez Pépé Nicolas, een familieboerderij waar je wat kan eten en drinken. Verrassend lekker kan eten en drinken, zelfs. Ik geniet van een bord geroosterde groente met truffel. En een warme chocolademelk toe.  

Le Pointe de la Masse Les Menuires
Gedroogd ziet génépi er niet zo opvallend uit.

Wandelen in de bergen

Na een nacht in het Lodji Hotel in Saint-Martin-de-Belleville, en een diner in hun voortreffelijke restaurant Au Torè, knoop ik mijn wandelschoenen weer vast en trek ik de zijvalleien in. Hoewel Les Menuires en Saint-Martin beide populaire skigebieden zijn, zijn sommige van hun zijvalleien zo woest dat ze in de winter niet toegankelijk zijn. Enkel in de zomer, wanneer de sneeuw en het ijs gesmolten zijn, kan je langs smalle bergwegen en wandelpaden de valleien verkennen.

Met de auto rij ik een eind de vallei in. Niet ver van het gehucht Saint-Jean-de-Belleville laat ik de auto achter en volg ik een smal pad naar de Refuge de Plan de Lombardie, aan de voet van de berg Cheval Noir. De refuge – hoe kan het ook anders – enkel open in de zomer. Wandelaars kunnen er een tijdje rusten, wat drinken en eten, of zelfs overnachten. Op het menu staan steevast gerechten die bereid zijn met lokale producten.

Ik kies voor een salade met geitenkaaspasteitjes, die ik wegspoel met een fris glaasje met uitzicht op de bergen. Het landschap is groen en stil. Wolken zeilen voor de zon en werpen afwisselend helder licht en donkere schaduwen op de bergflanken. Het is er zo vredig dat ik spijt heb dat ik er niet kan blijven.

Refuge de Plan de Lombardie
De Refuge de Plan de Lombardie.

Sterren kijken aan het Lac du Lou

In de late namiddag rij ik met de auto terug naar Les Menuires. Hier start het wandelpad naar Lac Du Lou, een klein, maar prachtig meer dat geklemd tussen de bergen ligt. Omdat het meer wat afgelegen ligt en bovendien omringd wordt door hoge toppen, is er haast geen lichtvervuiling. Het is dus een geweldige plaats om naar de sterren te kijken.

Onder leiding (en aanmoediging) van gids Gilles neem ik het smalle pad naar het meer. Het kost me een kleine anderhalf uur om het meer te bereiken, want het pad is smal en rotsachtig. De zon is intussen achter de bergen verdwenen, maar het is nog niet echt donker. Het duurt nog wel een tijdje voor ik de sterren zal kunnen zien, dus ga ik eerst aan tafel in de refuge de Lac du Lou. Op het menu staat kaasfondue en wat smaakt dat. Zelfs in volle zomer.

Wanneer het eindelijk donker genoeg is, ga ik op de oever van het meer staan. De maan rijst boven de bergkam en werpt een helder licht op het meer. Hier en daar fonkelt al een ster. Gilles komt naast me staan en wijst met een lazer de sterrenbeelden aan. De Melkweg kan ik met het blote oog zien en met een sterke verrekijker zie ik de rode reuzen en de kraters in de maan.

Op een rustig tempo wandel ik dezelfde route terug naar Les Menuires. Niet gemakkelijk in het donker. Bovendien wil ik de hele tijd omhoog kijken, naar de prachtige sterrenhemel.

Lac du Lou Les Menuires
Foto door Reisbeesten.

Steenbokken in de Alpen

Nog voor het echt licht is, vertrek ik met een jeep de bergen in. In de afgelegen valleien rond Les Menuires leven steenbokken en die laten zich het gemakkelijkste zien bij zonsopgang. Ik rij een flink eind de bergen in tot ik het begin van de Vallée des Encombres bereik. Daar laat ik de jeep achter, want de rest zal ik te voet afleggen.

Bij me is gids Gilles, die de bergen als geen ander kent. Dat moet ook, want de Vallée des Ecombres is woest en grillig. Op een rustig tempo zoeken we ons een weg omhoog. We volgen een kabbelende rivier en banen ons een weg door hobbelige almen. Wanneer we de voet van de berg bereiken, leidt Gilles me recht omhoog de berg op.

Toegegeven, de wandeling is pittig. Op een paar kilometer maken we 500 hoogtemeters. Ik klim stap voor stap en neem regelmatig een pauze om wat te drinken. Dat is echt nodig, want door het klimmen zweet je snel. Het wordt steeds lichter en de zon komt boven de bergtoppen uit. Het uitzicht is adembenemend.

Vallée des Encombres

Halverwege de wandeling richt Gilles een verrekijker op de bergkam. Hij heeft steenbokken gezien. Ik neem een kijkje door de verrekijker en zie kleine figuurtjes met grote hoorns op de bergflank grazen. Ze zijn nauwelijks zichtbaar met het blote oog, maar ze zijn er wel degelijk.

Het laatste stuk van de klim leidt door met bloemen begroeide almen. Bovenaan staat een berghut waar schaapsherders soms rusten. Ik zet mijn rugzak neer en ga zitten. We hebben een hoogte van 2300 meter bereikt en het uitzicht over de alpen is fantastisch.

En dan, helemaal uit het niets, zie ik de steenbokken weer. Een groep van de grappige dieren verschijnt op de bergkam en lijkt naar ons te kijken. Ze zijn veel dichterbij dan eerder en ik kan zien hoe ze spelen. Ik vind het fantastisch.

Steenbokken in de Alpen

Met de trein naar Frankrijk

Terug in de vallei neem ik de taxi terug naar Chambéry, waar ik de trein weer naar huis neem. Frankrijk is super eenvoudig en snel te bereiken met de trein. Je hebt geen last van de files of tolwegen en dankzij de hogesnelheidstreinen gaat het ook nog eens sneller dan met de auto. Het grote nadeel van een treinreis naar Frankrijk is dat sommige plaatsen geen treinstation hebben. Je moet dan verder met de bus, de taxi of de huurauto.

Om Les Menuires en Saint-Martin te bereiken, neem je de trein in Brussel-Zuid naar Chambéry. In Chambéry neem je de taxi of de huurauto naar Les Menuires.

Reis je toch liever met de auto naar Les Menuires, dan moet je ongeveer 950 kilometer afleggen, waarvan een deel in de bergen.

Tips voor een zomervakantie in Les Menuires

Logeren

 • het gloednieuwe Hotel Higalik verwelkomt je met open armen en een prachtig interieur. De kamers zijn comfortabel en gezellig, met uitzicht op de bergen of het dorp.

Uit eten

 • bij Hotel Higalik hoort Restaurant Le Télémarke, dat een vermelding heeft in Gault&Millau.  
 • Restaurant Le Setor heeft de charme van een berghut, maar ligt vlakbij het dorp. Proef vooral hun kaasfondue met eekhoorntjesbrood.
 • Chez Pépé Nicolas is een restaurant dat bij een familieboerderij hoort. Hier eet je verrassend verfijnde gerechten met lokale producten. Neem ook een kijkje in de aanpalende winkel.

Doen

Check de website van Les Menuires voor meer informatie en tips.

Tips voor een zomervakantie in Saint-Martin-de-Belleville

Logeren

 • In het centrum van Saint-Martin vind je het stijlvolle Hotel Lodji. Prachtige kamers, een fijne wellness en uitzicht op de bergen.

Uit eten

 • Schuif de voetjes onder tafel in het restaurant van Hotel Lodji, Au Torè. De pasta met burrata is om vingers en duimen bij af te likken.
 • In de Refuge de Plan de Lombardie staan er steevast maar een aantal gerechten op het menu. Kies een kleine schotels, want hun desserts zijn niet te missen.
 • In Refuge de Gitamelon eet je heerlijke gerechten met uitzicht op de bergen. De groenten groeien in de eigen moestuin.

Doen

 • Sta vroeg op en ga onder leiding van een gids op zoek naar de talloze steenbokken die in de bergen leven.
 • In de Combes bergen, waar boeren hun schapen en koeien laten grazen, vind je een kleine kaasmakerij die Beaufort d’Alpage produceert. Tijdens een gegidste wandeling ontmoet je de kaasmaker en zie je hoe de kaas gemaakt wordt. Uiteraard kan je daarna proeven en kaas kopen.
 • Bezoek microbrouwerij Brâva Vela en proef natuurlijk een pintje. Of twee.
 • Een regendag? In het museum van Saint-Martin ontdek je hoe mensen al eeuwenlang in de bergen leven.
 • Het meest prominente gebouw van Saint-Martin is de Eglise Notre-Dame de la Vie, een bedevaartsoord. De kerk ligt op wandelafstand van het dorp. Het plafond van de kerk is versierd met prachtige muurschilderingen en buiten staat een bron met een standbeeld waarvan niet geweten is hoe oud het eigenlijk is.

Check de website van Saint-Martin-de-Belleville voor meer informatie en tips.

Lees onze inspirerende reisverhalen over Frankrijk, boordevol praktische tips en ideeën.

Vallée des Encombres

2 responses to “Zomervakantie in de Franse Alpen”

 1. Lut Avatar
  Lut

  Wow! Dat was de moeite waard zeg ik herken de plekjes van de winter, maar jij beleefde het toch intenser vind ik zeer mooi & levendig geschreven ook

  1. Lot Wildiers Avatar

   Dank je, Lut! Jij gaat er dan soms skiën? Ik wil het wel eens in de winter zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *