Wandelen in de Roselalm in Zwitserland.

Zomer in Zillertal

Zomer in het Zillertal, in Oostenrijk, betekent bloeiende almen, wandelen in de verkoelende dennenbossen en mountainbiken op de bergflanken. Genieten van het groen, van de zon en van de Oostenrijkse gastvrijheid.

Het is al bijna middag wanneer ik Oostenrijk bereik. Met de trein rijdt ik het Inndal in. Het is zonnig en warm, en een fris briesje waait door het openstaande raam. De bergen lijken te schitteren in het zonlicht. Het was al een tijdje geleden dat ik nog eens in Oostenrijk was en oh, wat ben ik blij die bekende bergen weer te zien.

Het Zillertal ligt een klein stukje ten zuiden van het bekende Inntal. Ik stap uit de trein in het station Jenbach. Een taxi brengt me in een klein halfuurtje naar Mayrhofen, een klein maar levendig stadje in het hart van het Zillertal. Pal in het midden van Mayrhofen ligt Hotel Neuhaus. Het heeft zo’n prachtige Tiroolse gevel met houten bekleding en bloemen op het balkon. Ik check meteen in en ontdek een ruime, comfortabele kamer met uitzicht op de tuin en de bergen in de verte. Ik kan niet wachten om Zillertal te ontdekken.

Zomer in het Zillertal

De Hintertuxer Gletsjer

Met de bus rijd ik naar het uiterste zuiden van het Zillertal, waar de Hintertuxer gletsjer boven het dal uittorent. De gondola brengt me de berg op, tot ruim 3250 meter hoog. De lucht is er dunner dan in het dal en dat voel ik. Ik ben sneller buiten adem en mijn lichaam voelt zwaar aan.

Net zoals alle gletsjers in de Alpen, krimpt de Hintertuxer langzaamaan door de klimaatopwarming. Elk jaar verliest de gletsjer een paar meter van zijn ijs. Om het smelten zo lang mogelijk tegen te gaan, worden delen van de gletsjer tijdens de zomer afgedekt met witte plastic zeilen. Toch ligt er nog een flink stuk van de gletsjer open en bloot, want zelfs in volle zomer kan je hier skiën. 

Maar ook wanneer je niet skiet, kan je genieten van de gletsjer. Vanop het uitkijkpunt naast de gondel heb je een prachtig uitzicht over de Hintertuxer Gletsjer en de omliggende bergtoppen. Je er ver zien. Erg ver.

Uitkijkpunt Hintertuxer Gletsjer

Het Natur Eis Palast

De Hintertuxer Gletsjer rust op een laag permafrost: een permanent bevroren onderlaag van ijs en rotsen. Die laag zorgt ervoor dat gletsjers niet wegsmelten in de zomerzon, maar bevroren blijft. Dankzij wetenschappelijk onderzoek hebben we wel een idee hoe zo’n gletsjer en zijn permafrost er uit zien, maar toch stoten we soms nog op verrassingen.

Avonturier Roman Erler ontdekte in 2007 per toeval een ijsgrot in de Hintertuxer Gletsjer. Een holle ruimte in de permafrost, gevuld met druipende ijspegels, glitterende ijskristallen en zelfs een ondergrondse rivier van koud, helblauw water. De ijsgrot werd onderzocht en later opengesteld voor het publiek als het Natur Eis Palast, of het Natuur IJspaleis.

© Natur Eis Palast

Onder begeleiding van Roman bezoek ik het Natur Eis Palast. Een klein gat in de de sneeuw geeft me toegang tot de kronkelende gangen en kamers vol ijspegels. Het is magnifiek. Iets dat moeilijk te beschrijven valt. Het doet me nog het meeste denken aan de ijscreaties uit een Disneyfilm. Ik dwaal door smalle kamers met glitterende muren van sneeuw en door open kamers vol golvende ijspegels. Ik vaar zelfs een stukje op de ondergrondse rivier.

Wanneer ik een tijdje later weer buiten sta, prikt de zomerzon in mijn ogen. Onder mijn voeten kraakt de sneeuw en ik vraag me of hoeveel ijsgrotten er nog verborgen zitten in de Hintertuxer Gletsjer. Het Natur Eis Palast is immers een steeds groeiend project: handmatig worden er meer doorgangen naar ijsgrotten gemaakt. Tegelijk wordt er nog steeds wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de gletsjer, zodat we beter kunnen begrijpen wat er gebeurt en wat er zal gebeuren als de gletsjer blijft smelten.

© Natur Eis Palast

Mountainbiken in Zillertal

Mountainbiken is misschien wel de populairste zomersport in de bergen. Ook in het Zillertal. De sport combineert het genieten van de natuur met spannende afdalingen op steile gravelwegen. Toegegeven, ik ben niet zo’n held op een mountainbike. Ik heb steeds het gevoel dat ik overkop zal gaan. Niet dat ik me daardoor laat tegenhouden.

Met de bus reis ik van Mayrhofen naar Finkenberg, waar ik Stefan van Diffrent ontmoet. Mijn mountainbikegids. De man kent de streek op zijn duimpje en neemt wel vaker mountainbikers van elk niveau mee op pad. Na een snelle briefing krijg ik een helm op mijn hoofd en een e-bike in mijn handen.

Om te wennen aan de e-bike, laat Stefan me eerst rustig wat klooien op de hellingen van het Zillertal. We fietsen op brede gravelpaden en ik kan naar hartenlust spelen met de versnellingen en de elektrische aandrijving tot ik de ideale formule gevonden heb. Ik moet stevig trappen, maar de motor helpt me wel genoeg om te kunnen genieten van de fietstocht. Van de bergen.

Mountainbike in het Zillertal

Naar beneden fietsen blijkt een grotere uitdaging te zijn. Deze keer heb ik niet het gevoel dat ik overkop zal gaan, wat volgens Stefan een teken is dat de fiets een goede match is voor mij, maar de eerste helling is zo steil dat ik met dichtgeknepen remmen en billen naar beneden slibber.

Gaandeweg groeit mijn zelfvertrouwen en mijn moed. Ik begin de mountainbike goed aan te voelen en ik klim op mijn gemak en daal steeds sneller af. Maar zelfs met een e-bike is mountainbiken vermoeiend. Na een uur of drie stopt Stefan bij berghut Höllensteinhütte. Ik eet er gevulde knoedels met kaas en een ijsje toe. Dat heb ik wel verdiend.  

Mountainbike in het Zillertal

Raften en Canyoning in Zillertal

Het Zillertal is genoemd naar de rivier Ziller, die op de bodem van de vallei stroomt. Het water komt uit de bergen en is blauw en koud en stroomt wild over de rotsen. In de zomer kan je hier (pack-) raften en canyoning. Met het gezin of in groep.

Wanneer je gaat raften, ga je aan boord van een rubberboot de wilde rivier op. De boot danst en springt op het water. Het is best moeilijk om de boot te besturen, maar onder begeleiding van een gids lukt dat echt wel.

Hou je meer van een rustiger tempo, dan is canyoning misschien meer jouw ding. Gekleed in een wetsuit met een helm en stevige boots volg je de rivier stroomafwaarts. Je springt van rotsen in het water en klimt met touwen van watervallen. Door te canyoning zie je de vaak prachtige natuur vanuit een heel nieuwe hoek.

Ik ben echt dol op raften en canyoning. Wanneer het kan, spring ik het water in. In Zillertal had ik echter pech: hoewel raften en canyoning op het programma stonden, was de waterstand van de rivier Ziller te laag. Jammer, maar de natuur heb je nu eenmaal niet in de hand. Wil je graag raften of canyoning, dan kan je dat eenvoudig online boeken. Je plant je tocht best in het begin van je vakantie. Als de tocht dan om de een of andere reden niet kan doorgaan, kan je altijd nog een andere dag boeken.

De bergen in de zomer

Wandelen in de bergen  

Mijn reis loopt op zijn einde. Om tot de laatste seconde van de bergen te genieten, neem ik de gondel naar de top van de Rosenalm voor een stevige wandeling. De almen staan in volle bloei en duizenden, miljoenen bloemen richten hun kopjes naar de zon. Ik volg een gemakkelijk pad de berg op en wandel tussen de dennenbomen. Af en toe zie ik het dal door de bomen. Het geluid van de koeienbellen echoot door de vallei.

Wie Reisgoesting al een tijdje volgt, weet ik van Oostenrijk hou. Ik hou van de natuur, van de mensen, van de heerlijke bergkost die je op je bord krijgt. Het is een bestemming waar je me altijd warm voor krijgt. Dit mag dan misschien wel de eerste keer zijn dat ik het Zillertal bezocht, maar het zal niet de laatste keer zijn.

Hiken Zillertal

Tips en Inspiratie voor zomer in het Zillertal

Vegetarisch eten in Zillertal

Er zijn verschillende restaurants, koffiehuizen en berghutten in Zillertal waar je heerlijke lokale gerechten kan proeven. Zo vond ik de kaasknoedelsoep van Tuxer Fernerhaus echt superlekker. Berghut Höllensteinhütte heeft een prachtig uitzicht en de lekkerste ijsjes. Maar wil je echt uitgebreid tafelen, dan moet je naar restaurant Guat’z Essen.

Guat’z Essen is het vegetarische restaurant van chef kok Peter Fankhausen. Naast het informele, gezellige restaurant groeit Peter Fankgausen zijn ingrediënten in een permacultuur tuin. Vruchten, groenten en kruiden uit de hele wereld groeien er in een ogenschijnlijke wanorde. Wat er rijp is, wordt verwerkt is delicate, smakelijke gerechten die maar één week op het menu staan. Je eet dus nooit twee keer hetzelfde gerecht in Guat’z Essen. Geen wonder dat het restaurant vermeld wordt door Gault&Millau.

Guat'z Essen
Geen wonder dat Guat’z Essen vermeld wordt in Gault&Millau.

Hotel Neuhaus Mayrhofen

Tijdens mijn verblijf in Zillertal logeerde ik in hotel Neuhaus in Mayrhofen. Hotel Neuhaus is een groot hotel, dat desondanks knus en huiselijk aanvoelt. De kamers zijn ruim en comfortabel ingericht in die typische Oostenrijkse stijl.

’s Ochtends geniet je van een enorm ontbijtbuffet met lokale producten, zoals kazen, vruchten en brood. ’s Avonds schuif je aan voor een menu met zeven gangen. Het hotel is voorzien van een spa met een buitenzwembad en een zwemvijver.

Een zomervakantie in Oostenrijk

Oostenrijk, en dan vooral Zillertal, staat bekend als een winterbestemming. Dat is onterecht, want de zomer is er minstens even mooi en er is evenveel te doen. Misschien zelfs meer. Geniet van de bloeiende almen, het geklingel van de koeienbellen, de zon op je snoet. De zomer in de bergen is ongeëvenaard.

Je bereikt Zillertal gemakkelijk met de auto. Vanuit Antwerpen is het ongeveer 950 kilometer rijden tot het Zillertal. Wil je liever niet met de auto, dan kan je het vliegtuig nemen naar Innsbruck of München. Vanuit beide steden kan je verder reizen met de trein.

Met de nachttrein naar Oostenrijk

Sinds een paar jaar kan je Oostenrijk gemakkelijk bereiken met de nachttrein. Er vertrekt een nachttrein naar Wenen vanuit Brussel, en een nachttrein naar Innsbruck vanuit Amsterdam. Aan boord heb je zowel zitplaats, gedeelde slaapcompartimenten en privéslaapcompartimenten. De prijs van een ticketje is afhankelijk van wat je kiest.

Heb je Innsbruck bereikt, dan kan je gemakkelijk overstappen op een trein naar Jenbach, aan het begin van het Zillertal. Daar kan je de taxi of de Zillertalbahn nemen naar Mayrhofen of een van de andere dorpen in het Zillertal. Zo hoef je niet zelf naar Zillertal te rijden, of het vliegtuig te nemen, maar kom je ontspannen aan. Je kan je geen betere start wensen voor je zomer in Zillertal.

Plan je zomer in Zillertal

Klinkt een zomervakantie in Mayrhofen of het Zillertal je als muziek in de oren? Plan je reis met behulp van de website van Zillertal en de website van de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme.

Zomer in Zillertal
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *