Tsjechië

Zeven redenen waarom Brno beter is dan Praag

Publireportage

Tijdens mijn reis door Tsjechië heb ik Praag links laten liggen. Bewust. Omdat ik geen goesting had om in een drukke, met mensen bepakte stad te gaan rondlopen terwijl er zo veel andere mooie steden zijn in Tsjechië. En dus ging ik naar Brno.

Brno is de tweede grootste stad van Tsjechië en ligt in het zuidoosten van het land. Het is de hoofdstad van de regio Moravië. Er wonen net geen 400.000 mensen in Brno. Het stadscentrum bestaat uit historisch centrum, omringd door shoppingstraten en buitenwijken. Dankzij het goedgelegen treinstation van Brno is de stad gemakkelijk bereikbaar vanuit heel Tsjechië. Daarnaast is de stad eigenlijk ook vlot te doen met de auto. In de stad zelf verplaats je je het gemakkelijkste te voet, per fiets of met de tram.

Brno is even mooi maar veel minder toeristisch

Het lijkt bovendien alsof de wereld Brno nog niet ontdekt heeft. De stad is gezellig en levendig, maar absoluut niet zo druk als Praag. Je hoeft er niet zo lang aan te schuiven voor musea en monumenten. Of zelfs helemaal niet. De terrasjes zitten niet propvol, de restaurants hebben altijd een plaatsje vrij. Op straat is het gezellig struinen en niet koppenlopen.

Net als Praag, heeft Brno een prachtig historisch centrum. Maar dat centrum heeft, onder andere door de gebouwen die er rond liggen, een duidelijk voelbaar industrieel kantje. Denk bakstenen schoorstenen en betonnen appartementsgebouwen met een sovjet karakter. Interessant!

Brno

De mensen van Brno hebben humor

In 2015 werd op het plein Moravské náměstí een bronzen standbeeld van een ridder geplaatst. Dit beeld wat een hommage aan Jobst van Moravia, markgraaf van Moravië in de 15e eeuw. Het paard waarop hij zit, heeft enorm lange benen, zodat mensen gemakkelijk onder het standbeeld door kunnen lopen.
Toen het standbeeld geplaatst werd, hadden de inwoners van Brno hun bedenkingen. Zo is het standbeeld eerder een uitdrukking van heroïsche moed dan van de diplomatische geest waarvoor Jobst bekend stond. Dat het acht meter hoge standbeeld een paard met eigenaardig lange benen uitbeeldt, hielp de zaak ook niet.

En toch sloten de mensen van Brno het standbeeld na een tijdje in hun hart. Het werd zelfs een kleine beroemdheid in de stad. Dat het standbeeld een heel suggestieve vorm heeft wanneer je het van een bepaalde hoek bekijkt, heeft daar zeker iets mee te maken.

Brno
De Moravische ridder op het plein Moravské náměstí.
Brno
Datzelfde standbeeld, van uit een andere hoek. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…?

Brno heeft een eigenzinnig karakter

Waar Praag een klassieke stad is, met een sprookjesachtige toets, heeft Brno een heel andere sfeer. De stad is een hub voor hipsters, kunstenaars en eigenwijze mensen. Op de terrasjes drink je craft bieren, op restaurants geniet je van vernieuwende smaken.

In cocktailbar Super Panda Circus bestel je blindelings een cocktail door een voorwerp en een kleur uit te kiezen. Als je de bar al vindt, want ze is goed verstopt, wat enkel bijdraagt aan de sfeer. In Hotel U Tomana geniet je van een strak, modern interieur, en van bieren en innovatieve gerechten.

De 10-Z nucleaire bunker werd gebouwd door nazi’s en zou 500 mensen voor drie dagen kunnen beschermen tegen massavernietigingswapens. De bunker was jarenlang een publiek geheim. Tegenwoordig is de bunker een hotel, met kamers met een interieur dat nauwelijks veranderd is sinds de bunker werd gebouwd. Van dinsdag tot zondag kan je de bunker bezoeken in een begeleidde tour.

Brno
In hotel U Tomana at ik een heerlijk ontbijt!

Brno is nog echt authentiek Tsjechisch

De beste manier om een volk te leren kennen, is doen wat zij doen. En in Brno doe dat je best door de Krautmarkt, of de groentemarkt, te bezoeken. Elke dag, behalve maandag, prijzen boeren uit de omgeving hun groenten, fruit, bloemen en honing aan.

Deze markt is gericht op de bewoners van Brno, en is geen stukje toneel gericht op de toeristen. Je vindt er massa’s lekkers, en een bezoekje aan de markt is dus perfect voor een staand ontbijt of staande lunch. Of gewoon om te genieten van de geuren en kleuren.

Je vindt even veel geschiedenis in Brno als in Praag

Praag is een historische stad. Denk aan de Oude Stad, de kathedraal, de Karelsbrug. Maar ook de Joodse wijk en het oeroude Joodse kerkhof van Praag schijnen bijzonder interessant te zijn. Allemaal troeven waar mensen van heinde en verre voor komen om ze zelf te zien. Maar eerlijk? Brno heeft net zo veel troeven.

Naast het prachtige gemeentehuis, waar een opgezette krokodil de wacht houdt over de stad, vind je in het historische centrum van Brno een fiks aantal kerken. De kathedraal van Sint Peter en Sint Paulus mag dan misschien wel de grootste zijn, maar de kapucijner kerk Nalezení sv. Kříže, met zijn crypte vol gemummificeerde monniken is wellicht de bekendste.

Brno
Monniken rusten al eeuwen op de kale grond.

Wat meer buiten de stad kan je een bezoek brengen aan de Joodse begraafplaats van Brno. Een prachtig park, waar duizenden grafzerken sinds de 19e eeuw zij aan zij staan.

Op de heuvel bij het centrum staat het kasteel Špilberk. De bouw van dit kasteel werd gestart in de 13e eeuw voor de markgraven van Brno, waarna het in de 17e en 18e werd omgebouwd naar een militair fort en zelfs een notoir harde gevangenis.
Nu huist het kasteel het stadsmuseum, waar tentoonstellingen staan die zowel over de stad als over de geschiedenis van het kasteel gaan. Vanop de muren heb je een fantastisch uitzicht over de stad, en af en toe worden er zelfs concerten en voorstellingen gegeven in het kasteel.

Brno
De Joodse begraafplaats is een vredevolle plek.

Alles is open op zondag!

Afhankelijk van waar je precies bent is Tsjechië, is de wekelijkse sluitingsdag van winkels, musea en activiteiten zondag of maandag. Soms beide, afhankelijk van de activiteit. Best verwarrend, vind je niet? In Brno hebben ze daar handig op ingespeeld. Zo goed als alle toeristische hotspots zijn open op zondag en gesloten op maandag. Maar om misverstanden te voorkomen, publiceerden ze een handig boekje met dingen die je kan doen op maandag. Dat boekje is gratis verkrijgbaar in de kantoren van de toeristische dienst.

De prijzen zijn nog laag in Brno

De tijd dat mensen naar Praag reisden om goedkoop te shoppen en te eten, is al even voorbij. De prijzen in Praag zijn eerder Europees te noemen. In Brno betaal je gevoelig minder voor soortgelijke attracties, activiteiten en maaltijden.

En je doet al helemaal voordeel wanneer je gebruik maakt van de BrnoPAS, een toeristische kaart die je kan kopen voor een bepaalde tijd naar jouw keuze. De kost van de kaart is laag, het voordeel is groot. Bij je BrnoPAS krijg je een brochure met alle activiteiten en de kortingen die je er bij krijgt, een officiële stadsgids en een postkaartje. Bovendien kan je met de kaart gratis gebruik maken van bepaalde tram- en buslijnen.

Brno
De industriële feel van Brno is nooit ver weg.

Brno investeert in toerisme

De inwoners van Brno weten wat hun stad waard is. Sinds enige tijd investeren ze flink in toerisme. En dat doen ze op een heel slimme manier. Het toeristisch portaal van de stad toont duidelijk het karakter van Brno. Bovendien is de website gemakkelijk in gebruik en overzichtelijk, iets waarbij andere toeristische portalen al eens de mist in gaan.

Op dit toeristisch portaal vind je alle informatie die je nodig hebt om een bezoek aan de stad te plannen. En natuurlijk kan je er ook de BrnoPAS kopen. Maar wat ik het meest waardevolle feature vind van het toeristische portaal, is Taste Brno, een lijst met de beste restaurants, bars en koffiehuisjes in de stad.

2 responses to “Zeven redenen waarom Brno beter is dan Praag”

 1. W Renneneberg Avatar
  W Renneneberg

  Brno is een mooie stad.Ben er vaak geweest,de eerste keer in 1969.Daarna nog tientallen keren.

  1. Lot Wildiers Avatar

   Heerlijk!
   Ik ben er nog maar één keer geweest, maar ik ga zeker terug! Wat een stad!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *