Finland

Wintertip: het Iisakki glass village in Fins Lapland

Publireportage

De herfst is nog maar net begonnen, en ik droom al van winterse gezelligheid en dikke pakken sneeuw. En als het even kan, dan liefst nog zo noordelijk mogelijk. Zoals in Fins Lapland. Want wat is er mooier dan twinkelende sterren, besneeuwde bomen en zelfs een vleugje noorderlicht?

Je kent natuurlijk wel die prachtige foto’s van die ingesneeuwde, glazen iglo’s met rijen en rijen dansend noorderlicht erboven. Vooral het arctische resort Kakslauttanen is bekend om zijn glazen iglo’s. Ziet er fantastisch uit, maar zo’n glazen iglo is ook peperduur. Gelukkig zijn er betaalbare alternatieven, zoals het Iisakki Glass Village, in Fins Lapland.

Iisakki Glass Village
Het Iisakki Glass Village ligt in het bos, met uitzicht op een meer.

Over het Iisakki Glass Village

Het Iisakki Glass Village is een onderdeel van een groter geheel: Ruka Safaris werd in 1988 opgericht toen de familie Karjalainen een bescheiden hotel met acht kamers opende. Al snel kwamen er meer gasten, die naar meer activiteiten in de omgeving vroegen. Ruka Safaris startte met sneeuwscooter excursies, en breidde het aanbod langzaamaan uit. Intussen biedt Ruka Safari’s zowel verschillende activiteiten als verschillende types accommodatie en restaurants aan. In 2017 werd het Iisakki Glass Village geopend voor het publiek.

Het mooie aan dit verhaal is dat, hoewel Ruka Safaris zo veel verschillende dingen aanbiedt, de rust van de klanten voorop staat. Het Iisakki Glass Village ligt te midden van een dun bos, aan de rand van het Rukajärvi meer. De receptie, die iets verderop ligt, is zo’n typisch roodgeverfd Fins gebouw, dan langs alle kanten gezelligheid uitstraalt. Het is er heerlijk rustig.

Iisakki Glass Village
De glazen bungalows hebben ongeveer het formaat van een zeecontainer.

Een nachtje in een glazen bungalow

Toen ik in het Iisakki Glass Village logeerde, was het begin september. De herfst deed net zijn intrede in Fins Lapland, en de dagen waren nog licht. Na een dag reizen, was ik blij mijn bed te zien.

De glazen bungalow waar ik sliep, was niet groter dan een zeecontainer. Rechthoekig van vorm, met veel ramen. Binnen vond ik een bed, en piepklein keukentje waar ik thee kon zetten, en een badkamer. Alles mooi en gezellig afgewerkt.

Na een snelle douche kroop ik in mijn bed. Ik had de gordijnen van de ramen dicht geschoven, maar de dakramen niet afgedekt. Terwijl ik in bed lag, keek ik naar de donkere hemel boven mijn hoofd. Ik had de noorderlicht apps gecheckt, en mijn wekker gezet voor de uren dat de kans het grootste op noorderlicht het grootste was.
Ik had pech. Het noorderlicht liet zich niet zien die nacht. Toch vond ik mijn verblijf in het Iisakki Glass Village heerlijk. De kwaliteit van de glazen bungalows is opmerkelijk. Een zacht bed en een uitzicht over de wilde Finse natuur, gevolgd door een geweldig ontbijt in het receptiegebouw: het kan bijna niet beter.

Het enige echte nadeel dat ik kon vinden, was dat ik maar niet kon uitvogelen hoe ik de gordijnen van het glazen dak kon sluiten. In de winter is dat minder belangrijk, maar in de zomer en het begin van de herfst wordt het nog vroeg licht in Lapland.

Het knusse bed staat in het midden van de kamer, omringd door ramen. Met gordijnen.

Op pad met Ruka Safaris

Ruka Safaris deelt zijn activiteiten op in twee categorieën: winterse activiteiten en zomerse activiteiten. In de winter geniet je van tochten met de sneeuwscooter, van gegidste noorderlicht wandelingen, van sneeuwschoenwandelingen. In de zomer staat er kanoën op het programma, en raften en buggy tours en beren kijken.

De gidsen en medewerkers van Ruka Safaris kennen hun vak en hun omgeving. Met een passie voor hun land leiden ze door bossen, over rivieren en heuvels. Ze willen het Finse natuurschoon maar wat graag met je delen.

Iisakki Glass Village
Uit raften in met Ruka Safari’s.

Tijdens mijn herfstbezoek, genoot ik van een namiddag stevig raften op de rivieren en van een avondje river floating. En hoewel ik hou van flink wat actie, van heen en weer klotsen op een wilde rivier, was het het river floating waar ik helemaal ondersteboven van was.

Gekleed in lagen en lagen isolerende en waterdichte kledij, werd ik voorzichtig op mijn rug in een zacht stromende rivier neergelegd. Terwijl boven mijn hoofd de eerste sterren al fonkelden, dobberde ik langzaam stroomafwaarts. De ervaring is heel moeilijk te beschrijven. Je voelt het water onder je kabbelen, je voelt hoe het je ondersteunt. De stilte is overweldigend. Af en toe bots je zachtjes tegen een steen en draai je een beetje in het rond. Het geheel is verrassend rustgevend.

River floating is iets nieuws, dat op meer en meer plaatsen aangeboden wordt. Het is sowieso al een magische ervaring, maar in de winter, wanneer het noorderlicht boven het water danst, moet het onbeschrijfelijk mooi zijn.

Naar Ruka in Fins Lapland

Mijn bezoek aan het Iisakki Glass Village was maar één stop tijdens een langere rondreis door Fins Lapland. Ik vloog daarvoor naar Rovaniemi, en nam de auto naar Ruka. Dat is ongeveer een viertal uren rijden, al reken je best wat extra tijd om te genieten van de natuur onderweg.

Tijdens mijn reis had ik verschillende activiteiten van Ruka Safaris. Hun professionele houding tegenover hun klanten én hun veiligheid maakte indruk op me. Lapland is immers een land met een ander klimaat dan ons België. De vrieskou brengt zijn eigen gevaren met zich mee. Maar onder begeleiding van de gidsen van Ruka Safaris is er geen enkele reden om je zorgen te maken.

Lapland is prijziger dan België. Toch is Iisakki Glass Village relatief goedkoop geprijsd. Als je kijkt naar andere arctische resorts met soortgelijke glazen bungalows of igloo’s, merk je dat de prijs voor een nachtje wel twee keer zo duur kan zijn als een nachtje in Iisakki Glass Village.

Meer weten of Finland in de herfst? Anouk van My Delicious Journey vertelt wat zij van Finland vond.

Iisakki Glass Village
Ik zag geen noorderlicht vanuit mijn glazen bungalow, of tijdens het river floating, maar wél later die week, aan de rand van een meer.

One response to “Wintertip: het Iisakki glass village in Fins Lapland”

  1. […] gave accommodaties, waaronder het Iisakki Glass Village. Weten hoe het is om daar te overnachten? Lot van Reisgoesting vertelt erover op haar […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *