Wintersport in Canada

Wintersport in Canada: city & ski

Publireportage

Als wij Belgen aan wintersport denken, dan denken we vooral aan de Alpen. Maar wie vaker skiet, wil wel eens iets anders. Canada is een wintersportbestemming die we vaak over het hoofd zien. Nochtans vind je er een aantal geweldige wintersportbestemmingen, zoals Edmonton en Jasper.

De winters in Canada zijn koud en lang en dat maakt Canada een geweldige wintersportbestemming. Skiërs vinden er gegarandeerd genoeg pistes om hun tanden in te zetten, maar ook wie niet skiet kan er volop genieten van de winter. Bruisende steden liggen op een steenworp van stille natuurgebieden en ’s nachts fonkelt het noorderlicht boven je hoofd. Welkom in Canada!

Wintersport Canada
Winter in Canada.

City & ski

Een wintersport reis naar Canada begint in Edmonton. Met KLM vlieg je rechtstreeks van Amsterdam naar Edmonton International Airport. Edmonton, de hoofdstad van de provincie Alberta, ligt op een kleine drie kwartier rijden van de luchthaven en van daaruit bereik je gemakkelijk de skigebieden en natuurgebieden in de omgeving.

Edmonton, de meest noordelijk gelegen metropolis van Canada, is een gezellige stad met luxueuze hotels en een bruisend nachtleven. Het is dus echt de moeite om een paar dagen in de stad te blijven voor je doorreist.

Zelfs in de winter blijft de stad levendig. Naast schaatsbanen in het hart van de stad, vind je in de omgeving van Edmonton verschillende winterwandelpaden voor sneeuwschoenwandelingen. Bij helder weer kan je net buiten de stad naar de winterse sterrenhemel kijken. Opwarmen doe je met een thermos warme chocolademelk.

Wintersport Canada
Het prachtige, winterse Edmonton.

De stille natuur van Jasper

Op een dikke 350 kilometer afstand van Edmonton vind je het plaatsje Jasper, een voormalige pelsjagerspost. Het stadje is klein en omring door het Jasper National Park, waar je bergen, snelstromende rivieren en gletsjers vindt. De natuur is hier indrukwekkend. Vooral in de winter, wanneer dikke pakken sneeuw de bossen bedekt.

Het wintersportseizoen in Jasper is uitgebreid. Skiërs halen hun hart op aan de 91 skipistes van het skigebied Marmot Basin. Wie niet skiet of snowboard, of wie graag afwisselt, kan op schaatsen of sneeuwschoenen de ruige natuur verkennen. Maar ook tochten met hondensledes en paardensledes of zelfs een helicopter behoren tot de mogelijkheden. Magnifieke kloven vol ijspegels nodigen uit tot wandelen en ijsklimmen.

Na een hele dag buiten warm je weer op in de gezellige hotels of in de spa. Heet water en massages verzachten vermoeide spieren, dat weet elke wintersporter. Bovendien is het heerlijk om vanuit een stomend bad naar de zacht neer dwarrelende sneeuw te kijken.

Wintersport Canada
Hier vind je skipistes voor élk niveau.

De Icefields Parkway

De Alberta Highway 93, beter gekend als de Icefields Parkway, start in het Jasper National Park en gaat naar het Banff National Park ten zuidwesten van Jasper. Deze route is beroemd, niet alleen omdat de weg door een prachtige omgeving  van de Canadese Rocky Mountains loopt, maar ook omdat de weg een aantal bezienswaardigheden aan elkaar rijgt.

Vanuit Jasper kan je met een huurauto (een deel van) de Icefields Parkway verkennen. Plan je dag niet te vol, want je zal vaak willen stoppen om het uitzicht te bewonderen. Met wat geluk zie je zelfs elanden of beren op de route.

Wintersport Canada
De stille natuur van Jasper National Park.

Noorderlicht en sterrenhemels

Omdat Edmonton en Jasper zo noordelijk liggen, kan je er in de winter het noorderlicht zien dansen. Ga tijdens heldere nachten naar buiten en zoek een donkere plaats op. Een plaats met weinig luchtvervuiling. Met wat geluk zie je het noorderlicht in groen en paars aan de hemel dansen.

Heb je nog nooit noorderlicht gezien, dan kan het moeilijk zijn om het te vinden of zelfs om het te herkennen. Met een gids ben je zeker dat je de beste kans hebt om het noorderlicht te zien. Bovendien weten gidsen de beste plekjes te vinden om in stilte naar het prachtige natuurfenomeen te kijken.

Heb je pech en laat het noorderlicht zich niet zien? Dan geniet je toch gewoon van de uitgestrekte sterrenhemels! Omdat er weinig luchtvervuiling is in Canada, zie je de sterren des te beter. Neem je tijd om je ogen te laten wennen aan het duister en geniet van de miljoenen sterren. En met wat geluk duikt het noorderlicht dan toch nog op. Fingers crossed!

Noorderlicht
Het noorderlicht zien is een magische ervaring.

Naar Canada met Sneeuwzeker Deals

Wanneer je een reis maakt naar een bestemming die je (nog) niet goed kent, is het fijn wanneer alles voor je geregeld wordt. Op Sneeuwzeker Deals vind je niet alleen een hoop inspiratie en informatie over Edmonton en Jasper, maar ook pakketreizen van verschillende reisbureaus, zoals Canada Travel Designer, naar zowel Edmonton als Jasper.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM vliegt van Amsterdam rechtstreeks naar Edmonton International Airport. Wie vanuit België vertrekt, bereikt Schiphol gemakkelijk per trein. Kies je bij het boeken van jouw vliegtickets ‘Antwerpen Centraal’ of ‘Brussel Zuid’ als vertrekpunt, dan zit jouw treinticket zelfs inbegrepen bij jouw vliegticket.

Wij van Reisgoesting zijn overigens wreed fan van KLM. We vlogen eerder al met KLM naar Zweden, naar Peru en naar de Caraïben. De vluchten verlopen altijd vlot en aan boord beschik je over inflight entertainment en genoeg snacks om comfortabel je bestemming te bereiken.

Marmot Basin
Wintersport in Canada in Marmot Basin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *