Een winterse short break in Thüringen

Vooral wanneer het gesneeuw heeft, ziet Thüringen eruit al één groot peperkoekendorp.
Publireportage

Zin in een kort skietje deze winter, maar geen tijd om helemaal tot in de Alpen te rijden? Ik heb de oplossing! Op naar het wintersportgebied Thüringen in Duitsland.

Waar ligt Thüringen?

Nog nooit gehoord van Thüringen? Geen stress, ik leg het even allemaal uit. Thüringen is een deelstaat van Duitsland, ongeveer ten oosten van België. Om een voorbeeld te geven, vanuit Antwerpen is het zo’n 500 kilometer rijden. Niet te ver, dus, en ideaal voor een short break.

Denk er wel aan dat je een milieusticker voor Duitsland nodig hebt om de meeste steden in te mogen met de auto.

Bergen en Bossen

Thüringen bestaat uit verschillende landschappen. Het hart van de deelstaat bestaat uit een plateau. Vlakke grond dus, waar je de grootste steden zoals Erfurt en Weimar vindt. Ga je echter naar het zuiden, dan bevind je je al snel in scherpe heuvels en bossen. Hier domineert het natuurdomein Thüringer Wald het landschap.

Wintersport in Thuringen

Het is precies dat domein wat het zo interessant maakt. Naast het feit dat dit Thüringer Wald prachtig is om in te wandelen, kan je er in de winter ook stevig aan wintersport doen. Het hoogste punt is namelijk 982meter hoog. Daar kan je al eens van skiën, nietwaar?

Het Thüringer Wald wordt jaarlijks bezocht door toeristen die niet tot in de Alpen willen rijden, of door mensen die houden van het zachtere, glooiende landschap. Vooral als het gesneeuwd heeft, ziet dit deel van Duitsland er uit als één groot peperkoekendorp.

Het zachtere landschap van Thüringer zorgt er ook voor dat je heel wat meer sporten kan beoefenen dan enkel skiën. Denk aan langlaufen, sneeuwwandelen, bobsleeën, schansspringen of met sledehonden door de sneeuw zoeven.
Bovendien kan je er het lokale biatlon uitoefenen: langlaufen en schieten op een doelwit.

Met de hondenslee door de sneeuw: dat zie ik je nog niet doen in de steile Alpen.

Rodelen

Omdat het landschap zo veelzijdig is, is dit wintersportgebied ideaal voor gezinnen met kinderen. Natuurlijk is het verstandig om je kinderen zo snel mogelijk te leren skiën. Kinderen hebben geen last van de angst die volwassenen wel voelen als ze net leren skiën (geloof mij).

Maar kinderen hebben ook graag afwisseling. Spelen in de sneeuw is supertof, maar als je ze echt eens wil zien gieren van het lachen, zet ze dan op de rodelbaan. In principe is dit gewoon sleetje-rijden, maar dan anders. Denk aan ellenlange banen, met bochten en zelfs nachtverlichting voor wie na zonsondergang nog niet genoeg heeft van het sleeën. Kei plezant! Geloof mij.

Wellness

Net zoals verscheidene andere regio’s in Duitsland, profiteert Thüringen van een vulkanische ondergrond waaruit tientallen thermen ontsproten. Na een hele dag in de sneeuw is het gewoonweg zalig om de koude weg te wassen in de heerlijk hete baden. De kunst is dan wel om na je bad nog lang genoeg wakker te blijven om te genieten van de heerlijke streekproducten.

Héérlijk, toch?

Vooral wanneer het gesneeuwd heeft, ziet Thüringen eruit al één groot peperkoekendorp.
Vooral wanneer het gesneeuwd heeft, ziet Thüringen eruit al één groot peperkoekendorp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *