Vogezen

Winterse short break in de Vogezen

Publireportage

Stel je het volgende voor: je wil gaan skiën. Maar je hebt enkel een paar dagen tijd. Als je dan naar Zwitserland of Oostenrijk reist, ben je de halve vakantie kwijt aan reizen. Dat moet toch anders kunnen? Ja ze! Daar zijn de Vogezen.

De Vogezen zijn een gebied in Frankrijk, vlak boven Luxemburg. Niet te ver af, maar met verschillende, kleine skigebieden. Ik ging al een keer op verkenning voor jullie.

Vogezen
De Vogezen lijken een beetje op de Ardennen, maar dan hoger.

Kleinschalig en gezellig

Ik bezocht de Vogezen afgelopen maart. Dat was eigenlijk al op het randje van het skiseizoen, maar gelukkig lag er nog genoeg sneeuw om te genieten van het skiën. Dat de skiresorts ook kunstmatige sneeuw hebben, helpt.

De skiresorts in de Vogezen zijn klein. Gezellig. Kneuterig. Ik bezocht de skigebieden Rouge Gazon, Ventron, La Bresse en Mauselaine. Allemaal kleinschalige skigebieden, met hotels aan de pistes die gerund worden door families. Maar kleinschalig betekent niet dat je er niet flink kan skiën. Helemaal niet zelfs! Hier vind je pistes voor elk niveau én zelfs pistes gericht op skiën met het hele gezin.

Elk skirestort biedt bovendien skileraren aan van de ESF, de Franse Skischool. Dit label garandeert gediplomeerde skileraren die leerlingen van elk niveau aannemen. Ook mijn niveau: nul. Gelijk niks.

Vogezen
De piste van Rouge Gazon.

Leren skiën in de Vogezen

Ik ben nog aan het leren skiën. Dat is niet gemakkelijk, want ik kan maar hier en daar een dagje skiën meepikken. Ik maakte mij dus een beetje zorgen om weer op de latten te staan. Maar de ESF leraren die mij hielpen, waren allemaal geduldig en vriendelijk.

Leraar Valéry zag direct dat mijn probleem vooral een gebrek aan zelfvertrouwen was. Hij gaf me een paar goede tips en tijdens het skiën hield hij mij aan de praat, zodat ik geen tijd had om te stressen. Leraar Thibault ging me voor en beeldde duidelijk uit wat ik moest doen. Voor ik het wist, zoefde ik de hellingen af alsof het niks was. Echt top!

Wandelen met sneeuwschoenen aan

De Vogezen zien er een beetje uit als de Ardennen. Ronde, beboste toppen. Maar de bergen zijn hier veel hoger: ze reiken tot 1300meter. In de winter ligt er dus meestal sneeuw op de toppen. Zo valt er altijd te genieten van verschillende sneeuwactiviteiten.

Zowel in Rouge Gazon en Gerardmer ging ik de bergen in met sneeuwschoenen. Je krijgt een soort van plateau’s onderaan je schoenen gebonden. De plateau’s hebben ongeveer het oppervlakte van een tennisraket en zorgen er voor dat je niet in de diepsneeuw zakt. En zo ga je wandelen.

Vogezen
Sneeuwwandelen in Gerardmer: schitterende omgeving.

Dat is toch een beetje wennen in het begin. In het begin voelt het alsof je een luier aan hebt: je wandelt wijdbeens om niet te struikelen. Maar al snel raak je gewend aan het gevoel en wandel je alsof je dit elke dag doet.

Ik vond dat dus kei plezant. Ik ben graag buiten in de winter, ik geniet van sneeuw. Door een besneeuwd bos lopen, op een laag sneeuw van bijna twee meter dik: dat is toch iets magisch.

Reizen naar de Vogezen

Gezellig skiën, in mooie skigebieden. Ok, je gaat in de Alpen spectaculairdere pistes vinden, maar de pistes van de Vogezen zijn simpelweg minder druk. Hier ski je eerder voor het plezier, niet voor de sport. Dat skiën vul je aan met de andere geneugten van de regio: lekker eten. Wandelen. Genieten. En dat op amper een vijftal uur rijden van Antwerpen. Waar wacht je nog op?

Vogezen
Tijdens het verkennen van de skigebieden van La Bresse, gebruikten we de scooters. Da’s toch iets plezanter dan naar boven wandelen.

One response to “Winterse short break in de Vogezen”

  1. […] keer dat ik ging skiën. Ah nee, de afgelopen jaren stond ik in Zwitserland, Italië, Noorwegen én Frankrijk op de latten. Maar toch gaat dat altijd weer mis. Mijn brein lijkt alles van het jaar ervoor te […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *