Woldschönau Oostenrijk

Op het ijs in Oostenrijk

Publireportage

Toen ik een kind was, speelde ik in de winter op de dichtgevroren vijvers van de Netevallei, waar ik opgroeide. Het ijs was vaak tientallen centimeters dik. Soms lag er een laagje sneeuw op, maar soms was het helder en kon je de luchtbellen in het ijs zien. Wanneer het ijs echt zuiver was, zag ik zelfs de donkere bodem van de vijver. Alsof ik door dik, troebel glas naar een andere wereld keek.

De winters in België zijn zelden nog koud genoeg voor echt natuurijs, maar mijn fascinatie voor natuurijs – in al zijn vormen – bleef wel hangen. In de Oostenrijkse bergen zag ik ijspegels en bevroren watervallen en platen helder ijs op de bergmeren. Op donkere, bewolkte dagen is dat ijs helder wit en dof, zoals roomijs, maar wanneer de zon schijnt dan vonken de ijspegels en zie je kleuren die je niet had verwacht.

Zugspitz
Wintergroen met een randje van ijs.

Peperkoeken huizen

IJs kan talloze vormen hebben. Van de kleinste kristallen tot immense golvende gordijnen die over de rand van een klif hangen. Als een bevroren waterval. Maar het mooiste vind ik ijs dat zich aan die houten Tirolerhuizen hecht. Een dak vol sneeuw, pegels aan de randen en ijsbloemen op de ruiten.

De winter kan de meest gewone gebouwen in Oostenrijk veranderen in huizen van peperkoek en oh, wat vind ik dat sfeervol. Er gaat niets boven een wandeling tussen die huizen gevolgd door een warme thee of chocolademelk aan het haardvuur, terwijl het buiten vriest dat het kraakt. Winterliefde!

ijs Oostenrijk
Peperkoeken huizen.

Schaatsen op bevroren bergmeren

Oostenrijk telt ongeveer 90 meren en een fiks deel daarvan vriest tijdens de winter dicht. Wanneer het natuurijs dik genoeg is, dan kan je schaatsen en slibberen en wandelen op het ijs. Op de Weissensee wordt het ijs, zodra het dik genoeg is, geprepareerd door een ijsmeester en zijn team. De Weissensee heeft 25 kilometer aan schaatsbanen, verschillende ijshockeyvelden en curlingbanen.

In het kleine wintersportgebied Turracher Höhe, op de grens van Karinthië en Stiermarken, ligt het bergmeer Turracher See. Omdat het meer op 1800 meter boven de zeespiegel ligt, is de kans groot dat het tijdens de winter dichtvriest. Het meer wordt omringd door zacht glooiende bergen begroeid met dennenbomen. Vooral wanneer er sneeuw op de dennentakken ligt, schaats je hier in een prachtige, romantische omgeving.

natuurijs Oostenrijk
Winter in Oostenrijk is zo mooi!

IJsbaden tijdens de winter in Oostenrijk

Een bad nemen in water met een temperatuur rond het vriespunt kan erg gezond zijn. Door je lichaam voorzichtig in ijswater te dompelen, komen er gelukshormonen, adrenaline en endorfine vrij. Het koude water bevordert de bloedsomloop, versterkt de immuniteit en kan zelfs gewrichtspijnen verzachten.

IJsbaden heeft dus een positief effect op zowel lichaam en geest. Vaak voelen mensen zich verkwikt en sterker na een ijsbad. Er daalt een soort kalmte over je heen, vergelijkbaar met de kalmte die je voelt tijdens een meditatie of een sessie yoga.

Wil je het ijsbaden eens proberen? Doe dat nooit in de wilde natuur, maar enkel op plaatsen die ingericht zijn voor ijsbaden. Ga nooit alleen ijsbaden, maar laat je begeleiden.

ijs Oostenrijk
Natuurijs kan allerlei vormen aannemen.

Slapen in een iglo van ijs

Van nature kan ijs allerlei prachtige vormen aannemen. Maar we kunnen ook zelf sculpturen en structuren maken uit ijs. Je hebt misschien wel eens een ijssculptuur gezien of zelfs een iglo of een ijshotel. Hoog in de Alpen vind je verschillende iglodorpen. Hier kan je genieten van een drankje in een heuse bar van ijs of zelfs overnachten in een iglo van ijs.

Slapen in een iglo mag dan misschien wel koud klinken, maar dat is het niet. Je slaapt warm ingepakt in een dikke, zachte slaapzak bovenop een bed van ijs. De lucht is dus wel koud, maar jij ligt warm ingeduffeld.

Het iglodorp van Skiwelt, in Wilde Kaiser – Brixental, is meer dan een simpele ijsconstructie. De kamers en de bijhorende bar zijn versierd met gedetailleerde ijsbeelden. Het meubilair is gemaakt uit ijs of uit hout en bedekt met warme vachten en dekens. Je hebt er dus alles wat je nodig hebt om warm te blijven.

Natuurijs Oostenrijk
Een iglo in de Alpen.

Bezoek een grot van ijs

In het Salzburgerland ligt Eisriesenwelt, de grootste ijsgrot ter wereld. Een langwerpige grot van ruim 40 kilometer lang, gevuld met natuurlijke ijsformaties. Pegels, gordijnen en watervallen van ijs. Elk jaar opnieuw vult de grot zich met de koude winterlucht en wanneer het smeltwater door de rotsen sijpelt, ontwikkelen er zich natuurlijke ijssculpturen. De ijsgrot ziet er dus elk jaar opnieuw helemaal anders uit.

Je kan Eisriesenwelt bezoeken. Met een gids en een lamp verken je de eerste kilometer van de ijsgrot. Je loopt tussen de ijspegels, die zo groot zijn dat ze van het plafond tot de bodem van de grot reiken. In het licht van de lamp zie je de delicate structuren van het ijs, van de dunne ijsgordijnen tot de dikke pilaren vol ijsbloemen.

Eisreisenwelt kan je bezoeken van mei tot oktober. Hou er rekening mee dat het flink koud is in de grot en dat je je dus warm moet aankleden.

ijs Oostenrijk
IJspegels groeien aan overhangende rotsen. Ook dit is natuurijs.

Voorzichtig op het ijs

Of je nu wil schaatsen, wil wandelen of gewoon wil slibberen: doe het voorzichtig. IJs kan erg gevaarlijk zijn. Omdat het zo mooi is en zo sterk lijkt, durven we dat wel eens te vergeten. Ga nooit het ijs op als het niet dik genoeg is. Ben je niet zeker of het ijs dik genoeg is? Op de websites van de lokale toeristische diensten vind je informatie over het natuurijs. Vaak vind je er een kleurencode die aangeeft of het veilig is om het ijs te betreden.

Hou er rekening mee dat ijs onverwacht glad kan zijn. Zelfs wanneer er sneeuw op ligt of wanneer het ruw lijkt. Wees dus voorzichtig, want vallen is een reëel risico op het ijs. Ga liever niet alleen het ijs op en laat iemand weten waar jullie naartoe gaan.

Kleed je goed aan wanneer je het ijs opgaat. IJs is, welja, ijskoud. Met een jas, wanten en muts van goede kwaliteit hou je de koude op afstand. Ga op tijd naar binnen om weer op te warmen. Drink vooral een lekkere warme chocomelk, want je hebt zowel de warmte als de calorieën nodig in de winter van Oostenrijk.

ijs Oostenrijk
Een warme chocomelk met slagroom kan je echt wel gebruiken tijdens de winter.

Naar Oostenrijk tijdens de pandemie

Oostenrijk is zo’n land dat je altijd vlot kan bereiken. Met de auto bereik je de bergen na een flinke dag rijden. Met de nachttrein reis je ’s nachts naar Wenen, vanwaar je de rest van het land gemakkelijk per trein kan bereiken. Austrian Airlines biedt vanuit Brussel vluchten naar de luchthavens van Wenen en Innsbruck.

Eerder dit najaar ging Oostenrijk weer op slot. De pandemie maakte een opmars en Oostenrijk sloot de deuren tot midden december. Intussen is die lockdown weer opgeheven en kan je weer vrijuit naar het Alpenland reizen.

Toch is voorzichtigheid aangeraden. De pandemie is onvoorspelbaar. Het gaat goed tot het minder goed gaat. Hou je daarom altijd aan de geldende maatregelen. Bescherm jezelf, maar ook jouw gastheren. Je kan de maatregelen nalezen op de website van de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme.

Rivier Brixental
Natuurijs in Oostenrijk.
Ijsbloemen
IJsbloemen op de ruit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *