Winter in Oostende

Oostende. Aan ’t zeetje. Ik ben er al verschillende keren geweest in de loop der jaren, maar nooit tijdens de winter. Bereid je voor op een staalgrijze zee, bijtende wind en… miljoenen kerstlichtjes!

Oostende is een stad die je in de zomer bezoekt. Wanneer de zon schijnt en het zand op het strand lekker warm is. Dat ik tijdens de winterdagen, uitgerekend wanneer de stad zich in kerstversieringen hult, zo zou genieten van Oostende, dat had ik niet verwacht.

De Mercator. Een symbool in Oostende, en eentje waar ik zelf graag naar terugkeer.

Winter in Oostende

Net zoals veel andere steden, richt Oostende zich momenteel op winterse pret. Overal lichtjes, kerstbomen en gezelligheid. Maar Oostende is niet zoals elke stad. Ze heeft de zee om rekening mee te houden, de koude winden die zich door de straten jagen. En wat doe je daar tegen? Je gooit er een extra portie gezelligheid tegenaan.

Winter In Oostende is een initiatief dat de binnenstad in vuur en vlam zet. Een wandelroute leidt je onder andere langs een inpakbar (waar je cadeautjes laat inpakken in het vrolijke Oostendse inpakpapier), het huis van de kerstman (waar op bepaalde data een echte Finse kerstman jou ontvangt) en Winter In Het Park (een supergezellige kerstmarkt mét schaatsbaan op de vijver).

Het huis van de kerstman.

232.500 lichtjes

Dé grote blikvanger is de lichttunnel in de winkelstraat Adolf Buylstraat. Een tunnel van 232.500 lichtjes, die vier keer per dag op muziek de meest magnifieke lichtshow toont.

Een speciaal zicht, zo’n tunnel met lichtjes. Maar sfeervol!

Maar dat bleken niet de enige lichtjes in de stad te zijn. Tijdens een avondlijke wandeling, ontdekte ik dat de oude Mercator ook in een kerstmisjasje was gestoken. En toen ik voorbij de Sint-Petrus-en-Pauluskerk wandelde, werd ik getrakteerd op een heuse lichtshow, geprojecteerd op de gevel van de gotische kerk. Prachtig!

Een nachtelijke verrassing: een lichtshow op de Sint-Petrus-en-Pauluskerk.

Het Vlot

Kunst is (niet) eenzaam. Dat is de insteek van de tentoonstelling Het Vlot, die deels in het Mu.Zee loopt, en deels op bepaalde plaatsen in de stad. Ik bezocht de tentoonstelling. Niet gemakkelijk, want ik heb van mezelf niet heel veel voeling met moderne kunst.

Winter in oostende
Het Mu.Zee.

Wat ik ontdekte, was een tentoonstelling met veel verschillende invalshoeken. 73 verschillende kunstenaars zetten zich in voor deze expo, en dat wil zeggen dat er even veel visies te vinden zijn. In het bijzonder het werk van Chiharu Shiota is iets bijzonders. Dat ik het werk eerder zag in ’s-Hertogenbosch, maakte de indruk des te krachtiger.

Bezoek Oostende

Tijdens mijn verblijf in Oostende logeerde ik in het recent gerenoveerde hotel ’t Botteltje. Een gezellig hotel, waar het thema bier en brouwerijen is. Elke kamer representeert een brouwerij. In het bijzonder de pub onder het hotel is een echte aanrader. Voor een biertje, of om eerst stevig te eten.

Mijn kamer in hotel ‘t Botteltje.

Omdat ik moeilijk elke dag in ’t Botteltje kon eten, ging ik ook een keertje uit eten in tapasbar La Vie. Probeer vooral de Basilala cocktail. Hm hm hm!
Lunch had ik dan weer in het gezellige Passe-Vite, waar de keuken gewoon middenin het restaurant staat. Super gezellig, en zo heb je ineens in het oog wanneer jouw heerlijke pasta eraan komt.

Uit eten in lunchplaatsje Passe-Vite.

De winter is nog maar net begonnen, en dat telt ook voor Winter In Oostende. Nog tot begin januari kan je genieten van die inpakbar, Winter In Het Park en de kerstman. De tentoonstelling Het Vlot loopt nog tot april. Meer informatie vind je op de website.

Wil je je bezoek helemaal bijzonder maken, dan kijk je uit naar het vuurwerk op 31 december, of de nieuwjaarsduik op 6 januari. Misschien zie ik je daar wel, want eerlijk gezegd wil ik dat wel op mijn palmares: midwinter in de Noordzee springen.

Een versierde Mercator. Wellicht vinden stoere zeebonken dit maar niks, maar stiekem vond ik het wel mooi.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

One response to “Winter in Oostende”

  1. […] Eerlijk? Super koud, maar ook super gezellig! Het verslag van die twee dagen lees je hier! […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *