Metz

metz: citytrippen in noordoost frankrijk

Aan de oevers van de Moezel,
Zit verscholen in ’t riet.
’t klein gezellig Metz,
Vol verrassingen in het verschiet.

Verrast waren we zeker. We reden door de omgeving, dat mij sterk aan het Roergebied deed denken. De vele, vaak verouderde fabrieken staan met grote aantallen naast de Moezel en verbergen de mooie stad Metz.

Eens in de stad merk je al snel dat de stad meerdere keren van heerschappij heeft gewisseld. Doorheen de geschiedenis is dit gebied enkele keren door Duitsland overgenomen, wat vandaag resulteert in een mooie mengelmoes van Romaanse gebouwen alsook een zeer opvallende Germaanse bouwstijl. Je vergeet soms wel eens dat het in werkelijkheid Frankrijk is.

Metz

Het treinstation in Metz werd vorig jaar nog verkozen tot mooiste treinstation van Frankrijk.

Kerken, kathedralen en kapellen

Door de Romaanse oorsprong, schittert er in het midden van deze stad een pracht van een kathedraal. De Sint-Etienne kathedraal is met zijn 41.1m de 3de hoogste van Frankrijk. De dominantie door het grote schip van de kerk straalt dan ook over de hele stad, terwijl de elegantie bewaard wordt door de vele afgewerkte details op de gevels van het gebouw.

Metz

De kathedraal van Metz wordt tijdens les fêtes de la mirabelle uitbundig versierd met lichteffecten.

Langs de ingang van Metz passeer je automatisch langs le temple neuf. Dit protestantse, Germaanse gebedshuis staat prompt op een eilandje in het midden van de Moezel. Een van de vele restanten die na de annexatie gebleven zijn.
Door het wisselen van heerschappij, had elke gemeenschap wel nood aan een eigen kerk of religieus gebouw. Je merkt dan ook dat het centrum volgebouwd staat met kerken, elk uit een eigen periode van heerschappij, met de bijhorende culturele achtergrond uiteraard.

Metz

Le Temple Neuf staat op een klein eilandje bij het stadscentrum. Het is een van de mooiste gebouwen van de stad.

Feestje!

Fransen weten maar al te goed hoe je een gezellig feest kan bouwen, en de reden daarvoor hoeft helemaal niet groot te zijn. Tijdens ons bezoek vond het les fêtes de la mirabelle plaats. Ze kantelen de hele stad op zijn kop om de mirabelle te eren: de specialiteit, hét ingrediënt van de streek. De basis voor alle jam of sterke drank.

Alles staat in het teken van deze kleine pruim, en mensen van het platte land komen en masse naar de stad om hun specialiteiten te laten proeven en verkopen. De stad voorziet tal van activiteiten zoals een lichtspektakel, optredens en kunstwerken, als extra bovenop de gebruikelijke festiviteiten. Het is duidelijk iets waar de locals elk jaar heen leven, en zien als een feest om de zomer wat af te sluiten. Ze gebruiken elke hoek, elk gebouw of gezellig pleintje van de stad om hier creatief iets bezoekwaardig van te brouwen, en dat met veel succes.

Metz

Tijdens les fêtes de la mirabelle wordt de hele stad versierd. Elk hoekje heeft wel iets bijzonders.

Metz

Prachtig, toch?

Metz, what else?

Zoals de locals zelf beschrijven, is Metz een kleine gezellige en levendige stad zonder meer. Desondanks de grote gelijkenissen met Duitse stadjes, ben je nog steeds in Frankrijk. De gezelligheid, terrasjes waar ’s middags de wijn bij een plankje kaas vloeit, geven je al gauw het Franse vakantiegevoel.

Dat typische, Franse vakantiegevoel.

We logeerden in het Grand Hôtel de Metz***, een perfecte basis om de hele stad te verkennen, gezien het heel centraal gelegen is. In de avond dineerden we heerlijk bij Brasserie Christoph Dufosse, maar de sfeer van de overdekte markt vonden we het gezelligste. Hier kan je terecht voor tal van lokale Franse specialiteiten, die met veel decibels verkocht worden door de handelaars.

Metz

Onze hotelkamer in het Grand Hôtel de Metz***.

Metz

Uit eten bij Brasserie Christoph Dufosse.

Metz

De overdekte markt.

Wil je even uit de drukte? Dan is Metz ideaal. De stad heeft 40% van zijn ruimte bewaart voor parken, boulevards of groene zones waar tal van voorzieningen zijn om je te ontspannen of gewoon te genieten van het groen.

En wil je echt helemaal in de kalmte, waarom geen boottochtje op de Moezel? Een kans om de stad te kunnen bewonderen vanuit een kikkerperspectief. Met een coupeke erbij, uiteraard.

Metz

Op het water in Metz.

Metz

De illustrator Philippe Doro zette verschillende Franse steden op postkaartjes.

Metz

Zin om binnenkort zelf van macarons te snoepen in het mooie Metz? Doe snel mee met onze wedstrijd.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.
19 Comments
 1. Mijn man Gertjan Faes en ikzelf Thannee Schaalje reizen heel graag mee naar Metz en genieten graag eens van een reis weekend zonder de kinderen.

 2. Ik wil heel graag eens op reis gaan Metz (haha, woordmopje) mijn lief!

 3. waaw dit is een heel mooie reis hiermee kan ik zeker het erfgoed en de musea van Metz opsnuiven
  Dit zou ik samen met mijn beste vriendin doen

 4. Ik en serge zouden daar heel blij mee zijn nog is een weekendje voor ons twee even ontspannen

 5. Klinkt heerlijk! Samen nog eens een weekendje alleen weg met mijn man zou deugd doen 😉

 6. Klinkt heerlijk! Een weekendje alleen weg met mijn man zou nog eens deugd doen 😉

 7. Aan de oever van de Moezel
  Het Metz van Etienne en Pompidou
  Reisgoesting met ik-weet-nog-niet-wie
  Maar wel gezellig en goe!

 8. Het lijkt me heel leuk om dit pareltje te ontdekken…

 9. Ik ben wel eens benieuwd naar dat mooie stadje 🙂

 10. Ziet er heerlijk uit, die mengelmoes van invloeden en toch klein en gezellig!
  Ik neem graag mijn liefste Franky Lanckacker mee naar een voor ons onbekende streek!

 11. Lijkt me heerlijk om hier in de herfst te mogen zijn

 12. Leuk! Ik ben ooit eens in de Moezel in Duitsland geweest maar Metz staat nog op mijn lijstje!

 13. Het lijkt een verborgen pareltje waar ik eens wil naartoe gaan. Mijn reisgenoot zal hier ook heel blij mee zijn!

 14. Klinkt kei leuk! Even er tussenuit 🙂

 15. Ik zou graag deze reis willen voor mijn ouders. Om hun een fijn weekend te gunnen voor hun beide, na een zwaar jaar als afgelopen jaar hebben ze dit wel verdiend!

 16. Daar wil ik wel graag eens naar toe! Er eens gezellig tussenuit samen met mijn zus want dat is echt al heel lang geleden!

 17. Ik neem heel erg graag mijn goede vriendin Laura mee, om te vieren dat ik na enkele maanden terug ben uit het buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *