Zutphen

welkom in zutphen

In het noorden van Gelderland ligt de Hanzestad Zutphen. Een kleine stad aan de oever van de IJssel, boordevol geschiedenis. Van historische huizen naar statige kerken en open pleinen: Zutphen nodigt je uit tot een dagje slenteren.

In augustus logeerde ik bij Oetdoor – Scandinavisch kamperen in de Achterhoek. Nog nooit was ik in de Achterhoek geweest en dit was mijn kans om de streek te ontdekken. Het platteland rond de kampplaats van Oetdoor nodigt uit tot fietsen en kanoën, maar de nabijgelegen Hanzestad Zupthen nodigt uit tot slenteren en verkennen.

Zutphen

Zutphen herken je aan alle torens die de skyline opmaken.

1700 jaar Zutphen

De plaats van het huidige Zutphen is al 1700 jaar bewoond. Eerst ontstond er een versterkte Germaanse nederzetting, later een heuse stad. In de middeleeuwen sloot Zutphen zich aan bij het Hanzeverband, wat in essentie een handelsakkoord was tussen verschillende Nederlandse, Duitse en zelfs Vlaamse steden. De stad vergaarde rijkdom en groeide door.

Zutphen is een van de oudste steden van Nederland en dat zie je. De kleine, kronkelige straten slingeren zich door de stad naar de markten, waar herenhuizen uit de middeleeuwen bewaard bleven. De torens van de grote Sint-Walburgiskerk en het stadhuis vormen de skyline van Zutphen, want er is haast geen moderne hoogbouw te vinden in de stad. Wat natuurlijk alleen maar bijdraagt aan het historische karakter van Zutphen.

Zutphen

Door de smalle kasseien straten.

Op goed geluk de stad in

Steden als Zutphen trekken mij aan. Plaatsen waar je het middeleeuwse karakter nog kan voelen, waar het niet te druk is en waar je niet verloren loopt in een moderne betonnen jungle, dat zijn plaatsen waar ik mij thuis voel. En dus parkeer ik de auto net buiten de stad en loop ik op goed geluk de smalle straten in. In de richting van de kerktorens. Zo kom ik wel in het centrum, toch?

Ik dwaal door kasseien straten en bewonder de herenhuizen. Ik ontdek kleine pleintjes, verborgen tuinen, stegen vol bloemen en geparkeerde fietsen. Wanneer ik op goed geluk een kerk binnen ga, ontdek ik de stedelijke bibliotheek, die sinds de jaren tachtig in de voormalige Dominicanenkerk gevestigd is. Boeken in een historisch gebouw: ik verlies alle besef van tijd en geniet van de geur van papier en het licht dat door de gotische ramen naar binnen valt.

Zutphen

De stadsbibliotheek in de Broederenkerk.

Een hapje eten in het centrum

Na een tijdje ruk ik mezelf los van al die boeken en dwaal ik dieper de stad in. Het centrum is een gezellige bedoening met marktpleinen, terrasjes en restaurantjes. De zon schijnt en heerlijke etensgeuren waaien me tegemoet. Er zijn talloze fijne plaatsen om wat te eten in Zutphen, maar  Proeflokaal ’t Oer, in het midden van het centrum, is in het bijzonder een aanrader.

Na een uurtje zitten en mensenkijken, loop ik door naar de grote Sint-Walburgiskerk. Deze kerk, die stamt uit de elfde eeuw, heeft hoge gotische ramen, een ijzeren kandelaar en een koperen doopvont uit de middeleeuwen. Maar dat is niet waarom ik met alle geweld deze kerk in wil. Volgens de Atlas Obscura herbergt deze kerk andere schatten: een kettingbibliotheek uit de 16e eeuw waar vandaag nog ruim 750 boeken aan de ketting liggen.

Bezoekers van de Librije, zoals deze bibliotheek heet, konden vrijelijk de boeken aan de lectrijnen lezen, terwijl de kettingen diefstal verhinderden. Ook nu nog kan je de Librije bezoeken, maar wel enkel met een gids. De collectie van de Librije is uniek en van onschatbare waarde en bevat boeken die dateren uit de eerste periode van de boekdrukkunst en zelfs boeken waarvan geen enkel ander exemplaar nog bestaat.

Zutphen

De ijzeren kandelaar siert de Walburgiskerk.

Stadswandelingen en musea

Hoewel Zutphen een kleine stad, is er veel te zien. Voor een paar euro kan je verschillende stadswandelingen downloaden. Met deze stadswandelingen op je smartphone verken je de stad op eigen tempo. Loop je liever niet de hele tijd op je telefoon te kijken, dan kan je natuurlijk ook een gegidste stadswandeling reserveren.

Mensen die, net zoals ik, liever zelf de stad verkennen, kunnen op voorhand een kijkje nemen op de website van de toeristische dienst van Zutphen. Hier vind je alle bezienswaardigheden opgelijst. Van musea tot bijzondere gebouwen tot tips voor leukste boetieks en eethuizen. Check wel de coronamaatregelen voor je enthousiast ergens binnenloopt.

Zutphen

Zutphen nodigt uit tot slenteren.

Logeren in Zutphen

Mijn bezoek aan Zutphen is kort. Na een dagje ontdekken, rij ik weer naar de kampplaats van Oetdoor. Maar Zutphen blijft knagen. De stad bevalt mij en ik heb het gevoel dat er nog veel meer is om te zien en te doen in de Hanzestad. Eén ding staat vast: ik kom nog een keertje terug en dan blijf ik wat langer hangen.

Zutphen is gemakkelijk te bereiken per auto. Vanuit Antwerpen doe je er ongeveer twee en een half uur over om de stad te bereiken. Parkeren gaat gemakkelijk op de parkings in en rond de stad. Wie liever zonder auto reist, kan met de trein naar Zutphen rijden. Dat kost je ongeveer drie uur vanuit Antwerpen.

Logeren in de omgeving van Zutphen kan op de Scandinavische camping Oetdoor. In Zutphen zelf logeer je comfortabel in het Hampshire Hotel – s’ Gravenhof of in het recent geopende Broederenklooster. Beide hotels hebben overigens fijne restaurants waar je in alle gezelligheid en stijl geniet van een heerlijk diner.

Wil je in Zutphen logeren, maar wil je ook de omgeving verkennen? Neem dan vooral een kijkje op de website van de toeristische dienst van de Achterhoek. Deze kant van Nederland is uitgestrekt en plat en ongelofelijk sfeervol. De steden en dorpen zijn gezellig en levendig, maar op het platteland heerst rust en stilte. Fietsers en wandelaars halen hier hun hart op. Mensen die van cultuur, geschiedenis, rust houden, voelen zich hier thuis.

Welkom in Zutphen. Welkom in de Achterhoek.

Zutphen

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.
No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *