Wildschönau

Wat te doen in Wildschönau

Wintersport is een fijn idee. Wintersportgebieden zoals Wildschönau ogen als een waar winterwonderland. Maar wat als je niet kan skiën? Moet je dan alle winterpret aan je voorbij laten gaan? Natuurlijk niet! Ik zocht uit wat je kan doen in Wildschönau als je niet (goed) kan skiën.

Wildschönau is een regio in het Oostenrijkse Tirol. Het dal ligt ongeveer op 800 meter hoogte, terwijl de bergen die het dal omringen tot wel 2300 meter hoogte reiken. In het dal liggen vier dorpen, Auffach, Oberau, Niederau en Thierbach. Van die vier is Thierbach het enige dorp dat wat hoger en meer afgelegen ligt.

Wildschönau
Wolken vol sneeuw komen aanrollen door het Wildschönau dal.

Wandel naar de Kundler Klamm

Ik hou enorm veel van de winter. Dikke pakken sneeuw en bevroren rivieren: het kan me niet koud genoeg zijn. Nog mooier wordt het wanneer je in de bergen bent. Besneeuwde bergtoppen, diepe valleien, stuifsneeuw dat in een briesje van de bergtoppen waait: heerlijk.

De beste manier om zo’n winterlandschap te verkennen is te voet. De sneeuw kraakt onder je voeten, je ademt wolkjes en je voelt de koude op je gezicht. Wildschönau heeft zo’n 40 kilometer aan winterwandelpaden. Paden die vrijgemaakt worden van zware sneeuwval, met verschillende niveaus en afstanden.

Wildschönau
Winterwandelen!

Ik koos in eerste instantie voor het Mühltal pad. Onderweg bleek dat het iets te gemakkelijk, iets te snel ging. Je hebt nog geen uur nodig om deze rondwandeling af te leggen. Dus boog ik halverwege af naar de Kundler Klamm, een smalle kloof waar de rivier Ache van Wildschönau naar de stad Kundl stroomt.

Zachtjes glooiend loopt de wandeling over kronkelende paden, terwijl aan je voeten de rivier steeds smaller en wilder wordt. De kloof zelf is afgesloten in de winter, maar de wandeling erheen is prachtig.

Wildschönau
De rivier Ache stroomt door de Kundler Klamm.

Langlaufen in Schönanger

Het mooie Schönanger is het meest zuidelijke puntje van het Wildschönau dal. Het ligt nogal afgelegen onder het dorp Auffach. Om het te bereiken, moet je een smalle weg volgen. Eerst staan er nog wat huizen, maar hoe verder je rijdt, hoe eenzamer het wordt. Schönanger is een doodlopende vallei, omringd door hoge, beboste bergen. Het voelt een beetje alsof je in een grote kom rondloopt. Het is er zo mooi!

Langlaufen is een sport die mij wel weet te bekoren. Het is niet echt skiën, maar ook niet echt wandelen. Op dunne latjes glij je door een track dat in de sneeuw is getrokken. Het is inspannend, maar niet moeilijk.
Schönanger heeft verschillende langlauf tracks, die keurig onderhouden worden. Je kan de vallei op je eentje verkennen, of met een gids. Hoewel er langere langlaufroutes zijn in Wildschönau, is de route in Schönanger de mooiste.

Wie niet kan langlaufen, kan ook te voet genieten van Schönanger. Ligt er genoeg sneeuw, dan kan je er zelfs op uit trekken met sneeuwschoenen. Na je stevige wandeling geniet je van een warme chocomelk in restaurant Schönangeralm. Maar wees gewaarschuwd: deze warme chocomelk, met volle melk en room, is eerder een vieruurtje dan een drankje.

Wildschönau
De Schönanger vallei is een perfecte locatie voor langlaufers.

Bezoek Thierbach

Van de vier kerkdorpen in Wildschönau, is Thierbach veruit het kleinste. Een handvol huizen staan weggedoken in de bergen. Om er te geraken, volg je een smalle weg die zich de berg op slingert. Wanneer het sneeuwt, gebruik je best sneeuwkettingen op je auto. Je wil namelijk niet de berg afglijden. Hoe hoger je klimt, het kouder het wordt. Huizen worden schaarser, de weg smaller. Tegenliggers kruis je met moeite. En dan is het daar: het piepkleine Thierbach.

Het dorp bestaat voornamelijk uit traditionele boerderijen en gasthuizen. Het droge hout steekt scherp af tegen de sneeuw. De kerk mag dan wel het middelpunt van Thierbach zijn, maar de kleine school gaat met alle aandacht lopen. Het vierkante gebouw huist niet meer dan een dozijn kinderen.

Thierbach is zo’n plaats waar je je wil terugtrekken voor een heel seizoen om te wandelen en boeken te lezen aan het haardvuur. Het is er muisstil, lijkt haast afgesloten van de rest van de wereld. Het dorp was veruit mijn favoriete plaats van het toch al prachtige Wildschönau.

Wildschönau
Thierbach in de sneeuw en de wolken.

Leer skiën

Ondanks veel pogingen, kan ik nog steeds niet goed skiën. Die latten aan mijn voeten gaan alle kanten op en voor ik het weet lig ik, gezicht eerst, in de sneeuw. Terwijl de ene ski mijn voet omwringt en de andere zonder mij de berg afglijdt. Je begrijpt dat ik een beetje nerveus werd toen ik in Wildschönau op de latten werd gezet.

De skilerares van Happy Skischule, een hupse Nederlandse, pakte die nervositeit direct aan. Ze liet me een rondje skiën op de babypiste, waarna ze met veel geduld en theorie uitlegde waar mijn moeilijkheden lagen, en hoe we dat konden oplossen.
Ik was in de wolken van deze skilerares. Ze maakte me niet meteen een ster-skiër, maar ik begrijp nu beter waarom skiën voor mij moeilijker gaat. Ik weet nu waar ik op moet letten wil ik verder leren skiën.

Het skigebied in Wildschönau, dat tezamen met Alpbachtal het skigebied Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau vormt, is ruim en gevarieerd. Er zijn 93 kilometers aan pistes voor elk niveau, en 3 funparks. Het hoogste punt is 2025 meter. Bij de pistes vind je verschillende berghutten waar je een hapje kan eten of even kan bekomen met een glühwein. Er is niks zo goed als een Tiroler Gröstl om terug op krachten te komen.

Wildschönau
Sneeuw glinstert in de zonneschijn: perfect weer voor een skiles.

Logeren en uit eten gaan

De winterkou kost veel energie. Om actief te kunnen blijven, moet je goed eten. Dat hebben ze wel begrepen in Tirol. Een maaltijd bestaat uit krachtige soepen en gerechten op basis van vlees en knoedels en aardappelen. Lekker en stevig, precies wat je nodig hebt voor een dagje in de kou.

Ik logeerde in het sfeervolle familiehotel Silberberger. Naast de mooie kamer, genoot ik enorm van de persoonlijke aanpak van het hotel. De familie Silberberger runt het hotel geheel zelf. De man des huizes zie je zowaar overal rondlopen, terwijl zijn vrouw de balie bemant en de zonen in de keuken staan. Ze weten overigens heel goed wat ze doen. Het diner in Silberberger is, met zijn Tirools geïnspireerde gerechten, elke keer een klein feestje, zo lekker.

’s Middags genoot ik van een hapje in de berghut Schatzbergarlm en in gasthuis Sollererwirt in Thierbach. Beide sfeervol, maar ga vooral een kijkje nemen in de oude stube van Sollererwirt.

Naar Wildschönau reizen

Met de auto reis je vlot en gemakkelijk naar Wildschönau. Vanuit Antwerpen rij je ongeveer 900 kilometer om Wildschönau te bereiken. Reis je liever met het vliegtuig, dan vlieg je best op Innsbruck of München, om dan verder te reizen met een huurauto of het openbaar vervoer. Maar, eerlijk waar? Neem gewoon de auto. Het is minder gedoe, ecologischer en je kan veel meer meenemen.

Wildschönau
Mist kruipt door de vallei in de vroege ochtend.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *