Uitzicht op Narvik vanop het fjord

Wat kan je doen in Narvik, Noorwegen?

Publireportage

Narvik, in het noorden van Noorwegen, is een stad die tussen de bergen en het fjord geklemd ligt. In de winter komt de zon er nauwelijks boven de horizon. Sneeuw bedekt de Narvikfjellet, ijs de wegen. Het is er prachtig.

Narvik ligt aan het Ofotfjord, dat uitgeeft op de Atlantische Oceaan. Door de relatief warme zeestromingen blijft Narvik zelfs tijdens de winter ijsvrij. Terwijl de sneeuw ophoopt in de straten en de rivieren in het binnenland bevriezen, blijft het Ofotfjord open. Het is een vreemd gevoel om de zee aan je voeten te zien golven wanneer het land bevroren is. Maar het is vooral een economisch voordeel: de haven van Narvik is zo goed als altijd ijsvrij en dat ene feit vormt het karakter van de stad. Het karakter en de geschiedenis.

Hoewel het gebied al eeuwenlang bewoond is, bestaat de stad Narvik nog niet erg lang. Begin vorige eeuw werd er een spoorweg aangelegd tussen de ijzermijnen van het Zweedse Kiruna en die ijsvrije haven van Narvik. Elke dag rijden er treinen vol ijzererts naar Narvik, waar de erts verscheept wordt. Die spoorlijn maakte van Narvik een welvarende stad. En een doelwit, want in de Tweede Wereldoorlog had elk leger meer ijzer nodig. De strijd die volgde ging de geschiedenis in als de Slag van Narvik, een verhaal dat het afgelopen jaar zelfs verfilmd werd in de film Narvik.

Wie Narvik bezoekt, kan niet om zijn geschiedenis heen. Je zal weinig echte sporen van de Slag van Narvik vinden, maar de spoorweg bestaat nog steeds, en het verhaal van Narvik wordt verteld in het sfeervolle War Museum, in het centrum van de stad. Maar dat is niet alles wat de stad te bieden heeft.

Hålogaland Bridge

Skiën op de Narvikfjellet

Narvik ligt boven de poolcirkel en dat wil zeggen dat de stad lange en koude winters kent. De eerste sneeuw valt al eind september, begin oktober en het stopt pas met sneeuwen begin mei. In hartje winter kan de sneeuw er metershoog liggen.

Het enige skigebied van Narvik ligt pal boven de stad, op de Narvikfjellet. Het gebied is klein, met maar enkele pistes, maar is door zijn ligging uniek en uitdagend. Je skiet met uitzicht op het Ofotfjord en de stad. En al is het skigebied eerder klein, het vereist wel wat ervaring. De pistes zijn niet voor beginners.

Narvik

Met husky’s door de sneeuw

De natuur is nooit ver weg in Narvik. In Nauwelijks tien minuten bereik je vanuit de stad de bergen, de stille oevers van het fjord en het platteland waar je kan wandelen en kan genieten van de winterkou. Rij je een beetje dieper het platteland in, kan je met de hondenslee en een span husky’s de bossen in.

Een tweetal uur rijden van Noorwegen, in het dorp Moen, vind je Aurora Husky. Zij nemen je met plezier mee op een tocht met de hondenslee. Lekker warm ingeduffeld in een overall zit je in de slee getrokken door husky’s. Wil je liever zelf de slee besturen? Dat kan ook. Je staat op de glijders en stuurt de husky’s aan.

Door de sneeuw glijden op een hondenslee is een ervaring die je niet snel vergeet. Zeker wanneer je ’s avonds een tocht maakt. Bij helder weer fonkelen er miljoenen sterren boven Moen en met wat geluk zie je zelfs het noorderlicht.

Aurora Husky

Bezoek de fjorden

Het Ofotfjord is groot en vertakt, en stroomt uiteindelijk langs de Lofoten naar de Atlantische Oceaan. Het fjord heeft inhammen en eilanden, zoals Barøya, en is relatief druk bevaren. Hoewel het Ofotfjord absoluut prachtig is, zijn de kleine fjorden rond Narvik ook een bezoek waard.

Op een klein uurtje rijden van Narvik liggen het Gratangen fjord en het Salangen fjord. Beide fjorden zijn omringd door hoge bergen, hebben kleine dorpen op de oevers en zijn muisstil. Hier beweegt enkel de wind, hier lijkt het leven stil te staan.

Gratangen Fjord

Met de trein door Noord Noorwegen

De spoorlijn tussen Narvik en Kiruna, de Ofotbanen, is nog steeds een druk gebruikte spoorweg. Elke dag rijden er treinen vol ijzererts tussen de mijnen en de haven, en passagierstreinen vervoeren werkers en reizigers. De route loopt door de bergen, langs de fjorden en langs kleine bergdorpen waar nauwelijks iemand woont.

Je kan de trein, de Arctic Trein, nemen tot aan de grens met Zweden. Onderweg stop je aan kleine, knalrood geverfde stations. In de zomer kan je op het eindstation afstappen en de hele route terugwandelen – het zou een van de mooiste wandelingen van Noorwegen zijn. In de winter neem je trein weer terug naar Narvik.

Wanneer alle omstandigheden goed zijn, kan je de trein nemen om het noorderlicht te zoeken. Onder begeleiding van een gids en fotograaf neem je de trein de bergen in, om dan halt te houden aan de stations om het noorderlicht te fotograferen.

Ofotbanen Arctic Train

Met de RIB boot het fjord op

De fjorden van Narvik zijn nog grotendeels ongerept. Het water is schoon, de natuur puur. Met een RIB boot ga je het water op om Narvik en zijn omgeving vanuit een ander oogpunt te zien. Vanop het water zien de stad en de Narvikfjellet erachter er helemaal anders uit.

De fjorden stikken van het leven. In het water zwemmen kleine bruinvissen, boven de boten zweven visarenden op zoek naar de vis die door vissers overboord gegooid worden. Wanneer het water vlak is, zie je zeesterren en anemonen op de bodem. En vaar je de fjorden uit, de Atlantische Oceaan op, dan kan je potvissen en orka’s zien.

Met een RIB boot het fjord op gaan is leuk, maar het kan ook best koud zijn. Je krijgt een water- en winddichte overall aan voor je aan boord gaat, maar handschoenen en een muts zijn geen overbodige luxe.

Narvik view from fjord

Noorderlicht zien

Omdat Narvik zo hoog ligt, heb je er in de winter een goede kans om het noorderlicht te zien. Ga daarvoor uit de stad, want de straatverlichting is te fel, waardoor je het noorderlicht niet goed kan zien. Kijk ook goed naar het weerbericht: wanneer het bewolkt is, kan je geen noorderlicht zien.

Heb je nog nooit noorderlicht gezien, dan kan het een goed idee zijn om een noorderlicht safari te plannen. Vanuit Narvik kan je deelnemen aan een noorderlichtsafari met de hondenslee of op de Ofotobanen, zoals hierboven beschreven, of je kan de Narvikfjellet opgaan om het noorderlicht vanop het Mountain Restaurant te zien.

Bezoek het Narvik War Museum

In het centrum van Narvik ligt het War Museum. Een klein, maar beklijvend museum dat het verhaal van de Slag van Narvik op zo’n manier vertelt dat je het leert spiegelen aan de conflicten die momenteel in de wereld gaande zijn.

Het museum helpt je om de stad en zijn omgeving beter te begrijpen, en is daarom alleen al een bezoek waard. Je moet wel een mondje Engels spreken, want de informatie is enkel in het Noors en het Engels weergegeven.

War Museum

Reis naar Narvik

Narvik ligt in het noorden van Noorwegen, tussen de Lofoten en de Vesterålen. Je bereikt Narvik het gemakkelijkste door het vliegtuig te nemen naar de luchthaven Harstad/Narvik Evenes. Dat kan enkel met een overstap in Oslo. Scandinavian Airlines verzorgt aansluitende vluchten, al moet je misschien wel een beetje wachten in Oslo. Van Hardstad/Narvik Evenes is het ongeveer een uur rijden naar Narvik. Dat kan met de huurauto of de Flybussen shuttle bus.

Je kan met de auto naar Narvik reizen, maar dat kost tijd. Vanuit Antwerpen is het net geen 3000 kilometer rijden. Bovendien moet je dan gewend zijn aan rijden in de sneeuw.

Reis je liever met het openbaar vervoer, dan kan dat door de trein te nemen in Zweden en in Kiruna over te stappen op de Ofotbanen. De Ofotbanen is niet verbonden met het treinnetwerk in Noorwegen zelf.

Reis naar Narvik

Overnachten in Narvik

Omdat Narvik best een kleine stad is, vind je er weinig grote hotels. Dat draagt alleen maar bij aan de charme. In het centrum kan je logeren in het gezellige Breidablikk Gjestehus, het eenvoudige Hotel Wivel of het Scandic Hotel Narvik.

Op de flanken van de Narvikfjellet logeer je comfortabel in de vakantiehuizen van Camp 291.

Buiten de stad vind je het unieke, karaktervolle Fjellkysten Gjestehus, waar je overigens ook heerlijk kan eten, en de self-catering vissershutten van Foldvik Bryggeferie.

Camp 291

Lekker eten in Narvik

In het noorden van Noorwegen eet je vis, krab en bacelau – gedroogde en opnieuw geweekte kabeljauw. Eenvoudige producten boordevol smaak. In Narvik eet je heerlijk in restaurant Fiskekroken aan de vismijn van Narvik, in Furu Gastropub en restaurant Linken.

In Fjellkysten Gjestehus eet je lokaal en lekker in Brasseriet Naustet. Proef ook zeker het bier dat speciaal gebrouwen wordt voor Fjellkysten.

Plan je reis naar Noorwegen

Je kan reis naar Narvik eenvoudig plannen met behulp van de websites van Visit Narvik en Noord Noorwegen. Voor meer reisinspiratie voor een reis naar Noorwegen, kan je hier terecht.

Foldvik Bryggeferie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *