Vietnam

Wat je moet weten voor je naar Vietnam reist

Vietnam. Een land dat bij veel doorwinterde reizigers op de bucketlist staat. Ook op de mijne. Maar hoe begin je nu aan een reis naar dit mysterieuze land? Wat heb je nodig? Waar moet je naartoe?

Vietnam en zijn klimaat

Vietnam is een heel groot land. Groter dan de meeste mensen beseffen. Het land is bovendien langgerekt. Terwijl het op zijn smalste punt amper 50 kilometer breed is, is het verschil tussen het noordelijkste en het zuidelijkste puntje maar liefst 1650 kilometer.

Omdat het land zo lang is, heeft het verschillende klimaten. Over de grote lijn kan je het klimaat opdelen in een tropisch klimaat in het zuiden, met een temperatuur van ongeveer 30° Celsius doorheen het hele jaar, en een subtropisch klimaat in het noorden, met een regenseizoen tussen juli en september.
Daarbij hou je ook best rekening met een orkaanseizoen aan de kust, dat van mei tot januari loopt, met grotere kans op orkanen tijdens de maanden juli, augustus, september en oktober.

Vietnam

Hoe ziet Vietnam er uit?

Het landschap in Vietnam is gevarieerd. Rond de rivierdelta’s van de Rode Rivier in het noorden en de Mekongdelta in het zuiden vind je die klassieke rijstterrassen die je op veel foto’s ziet. Het grootste deel van het land is bedekt in heuvels, enkel in het zuiden vind je uitgestrekte velden en regenwouden. De kusten zijn gevarieerd. Je vindt hagelwitte stranden met palmbomen, rotsachtige eilandjes en duinen, rotsen en kliffen.

De hoofdstad van Vietnam is Hanoi, in het noorden van het land. Er wonen meer dan zes miljoen mensen, en het kan er dus aan de drukke kant zijn. Toch is een bezoek aan deze wereldstad een bijzondere ervaring.
Ben je eerder op zoek naar een rustigere stad, dan bezoek je best Hoi An, een oude havenstad in centraal Vietnam. Sinds kort werd de binnenstad beschermd door UNESCO, en werden auto’s en vrachtwagens in de stad verboden. Heel wat rustiger dan Hanoi, dus.

Hoe geraak ik in Vietnam?

De grootste en meest gebruikte luchthavens in Vietnam zijn de luchthavens Ho Chi Minh Airport Tan Son Nhat, in Ho Chi Minh en Hanoi International Airport Noi Bai in Hanoi. Afhankelijk van de overstap die je kan maken, duurt het 14 tot 17 uren voor je in Vietnam aankomt.

Om Vietnam te bezoeken, heb je een visum nodig. Tot voor kort moest je met een zogenaamde approval letter aan de grens een visum kopen. Tegenwoordig kan je je visum best online aanvragen voor vertrek.
Om een visum voor Vietnam aan te vragen, heb je een paspoort nodig dat ten minste geldig moet zijn voor 30 dagen langer dan je visum. Je kan geen besmettelijke of mentale ziektes hebben die een gevaar voor de medemens betekenen, en je mag in de afgelopen drie jaar niet gedeporteerd  zijn uit Vietnam. Alle informatie die je nodig hebt, kan je vinden op deze website.

Vietnam

Hoe loopt het toerisme?

Het toerisme is nog aan zijn opmars bezig in Vietnam. Klopt, sommige locaties zoals Hue en de baai van Halong zijn wereldberoemd en worden druk bezocht. Maar andere plaatsen, zoals de kleinere dorpjes in het binnenland, worden zelden bezocht door toeristen. Veel mensen beschouwen daarom Vietnam als het laatste echte authentieke Azië.

Als je voor het eerst naar Vietnam reist, is het verstandig om met een aantal dingen rekening te houden. Je kan best een rondreis maken, omdat het land zo veel verschillende gezichten heeft. Zo’n reis is gemakkelijker de boeken bij verscheidene reisbureaus. Maar of je nu alleen reist, of met een reisbureau, sommige dingen zullen altijd hetzelfde zijn.

De grotere steden zijn ronduit chaotisch. Als je voor een eerste keer zo’n stad bezoekt, kan je het best rustig aan doen. Er zijn zoveel dingen te zien en te doen. Het verkeer is gewoon een enorme warboel. Voorzichtigheid is belangrijk. Je zou niet de eerste toerist zijn die afgeleid raakt en daardoor een ongeluk krijgt.

Zoals al gezegd, is toerisme nog bezig aan zijn opmars. Veel Vietnamezen zien een nieuwe bron van inkomsten in de toenemende stroom toeristen. En dat loopt helaas niet altijd helemaal juist. Kies dus best voor excursies en uitstappen met en goede reputatie.

Vietnam

Het water in Vietnam heeft niet dezelfde standaard als het water in Europa. Wat de meeste reizigers natuurlijk wel weten. Kies daarom voor flessenwater of een waterzuiveringssysteem. Denk daarbij aan het feit dat plasticvervuiling een groot probleem is in Azië, en dat je voor een paar euro al een waterfilterfles kan kopen. LifeStraw  is bijvoorbeeld een duurzaam en betrouwbaar merk.

Hoewel het frustrerend kan zijn om met honderden andere mensen aan te schuiven om een monument of een tempel te kunnen bekijken, moet je je wel bedenken dat net die monumenten vaak echt de moeite waard zijn om te bekijken.
De oude keizerstad Hue, de baai van Halong, Phong Nha-Ke Bang National Park, Cat Tien National Park, de stad Ho Chi Minh: het zijn allemaal plaatsen die je moet gezien hebben als je naar Vietnam reist. Maar, ja, je zal er niet alleen zijn.

De drukte van Vietnam is onvermijdbaar. Je zal je ogen uitkijken, te weinig ruimte in je brein hebben om al die indrukken te verwerken. Maar dat is Vietnam. Druk en mooi en puur en waanzinnig. Dat moet je toch een keertje meegemaakt hebben?

Vietnam
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

One response to “Wat je moet weten voor je naar Vietnam reist”

  1. Bart Avatar
    Bart

    Bedankt voor de tips. Wij vertrekken morgen en houden ook een BLOG bij : https://vietnam.btechnic.be/
    groetjes,
    Bart, Sandra, Jana & Jonas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *