Wandelen in de Franse Alpen.

Wandelen in Orcières

Publireportage

Wanneer de sneeuw smelt in Orcières, in de Franse Alpen, en de wintersporters naar huis gaan, dan daalt de rust over het dorp. De lente de bergen weer groen. De skiliften draaien nog en ze brengen wandelaars, mountainbikers en alpinisten naar de top.

Orcières staat vooral bekend als wintersportbestemming. De hoge pieken, de uitgestrekte dalen en het kleine dorp dat tegen de bergwand genesteld is trekken jaarlijks skiërs uit de hele wereld aan. Maar dat wil niet zeggen dat er in de zomer helemaal niets te zien is. Integendeel. De zomer is bijzonder zacht in Orcières.

Orcières

De balade de six lacs

Er zijn verschillende prachtige wandelingen in Orcières, waarvan de balade de six lacs de meest recente is. De route vertrekt op de top van de Drouvet, is ongeveer tien kilometer lang en leid je langs prachtige uitzichten, hoge pieken en natuurlijk de zes meren.

Op de oevers van de zes meren vind je bovendien verschillende beelden die je wat meer vertellen over de omgeving en de geschiedenis van het dorp. Zo ‘ontmoet’ je een schaapsherder met zijn kudde, een verlokkelijk zingende sirene en leer je aan de hand van eenvoudige instructies hoe je de pootafdrukken van verschillende wilde dieren kan herkennen.

De wandeling duurt ongeveer drie uren, maar het kan geen kwaad om wat extra tijd te nemen en te genieten van de bergen. Trek je schoenen uit en stap in de ijskoude meren om je tenen te verfrissen. Ga een tijdje in het gras zitten en speel met het pluizige katoengras of geniet van een picknick met streekproducten.

Orcières

Wandelen door Le Parc des Écrins

Heb je de bergen verkend, maar ben je nog niet uitgewandeld, dan kan je een wandeling door Le Parc national des Écrins maken. Je start in het kleine dorp Papic, vanwaar je een breed en comfortabel pad neemt dat je langs een rivier door de glooiende vallei leidt. Helemaal op het einde van de vallei stijgt het pad flink tot je een kapel bereikt. Het uitzicht is er prachtig, dus blijf er vooral een tijdje hangen. Wandel je nog een stukje verder, dan vind je een waterval die zich klaterend tussen de rotsen een weg baant.

De wandelroute bestaat uit een enkel pad. Je moet dus omkeren om weer in Orcières  te raken. Het gekke is dat het uitzicht in de andere richting weer helemaal anders is, dus je hebt helemaal niet het gevoel dat je op hetzelfde pad loopt.

Heb je Prapic bereikt, dan kan je ervoor kiezen geheid weer naar Orcières te gaan of je kan ervoor kiezen een pauze te nemen. In Ferme Auberge la Jabiore eet je schapenvlees dat voor je neus gegrild wordt, begeleidt met een vers slaatje. Eenvoudig, maar misschien net daarom zo heerlijk.

Prapic

Reis naar Orcières in Frankrijk

Orcières ligt een beetje afgelegen in de Franse Alpen, tussen Lyon en Nice. Om er te geraken kan je met de trein tot in Lyon of zelfs Marseille rijden. Maar zodra je in Lyon of Marseille aangekomen bent, kan je niet anders dan doorreizen met de (huur)auto.
Het is daarom gemakkelijker om met je eigen auto naar Orcières te reizen. Het is ongeveer 1000 kilometer rijden van Antwerpen naar Orcières, en dat kost je minstens elf uren.

Orcières is een kleine bestemming, een plaats waar het erg rustig is in de zomer. Als je van wandelen, van groene bergen en van kleine gehuchten houdt, kan je gemakkelijk dagenlang doorbrengen in Orcières. Heb je wat meer actie nodig, dan is Orcières misschien eerder geschikt als een stop op een langere vakantie door de Alpen.

Wandelaars komen absoluut aan hun trekken in de zomerse bergen van Orcières. Tijdens het wandelen geniet je van het prachtige landschap en de frisse berglucht. Van de marmotten die op de berghellingen spelen. Van de herten die je soms in de bossen kan zien en de roodvogels die boven je hoofd zeilen.

Blijf je graag een paar dagen plakken in Orcières, dan kan je in een van de lokale hotelletjes logeren. De meeste hotelletjes, zoals hotel Les Catrems, hebben er een zekere ouderwetse charme, met houten gevels en knusse kamers.

Wandelen
Orcières

2 responses to “Wandelen in Orcières”

 1. Lut Avatar
  Lut

  Hallo Lot,
  Mooi verslag

  1. Lot Wildiers Avatar

   Dank je, Lut!
   Dat was toch de mooiste wandeling van die reis, he?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *