Wandelen in de Rosengarten

Italië: wandelen naar de Rifugio Re Alberto in de Rosengarten

In het noorden van Italië, in de regio Süd-Tirol, vind je de bergketen Dolomieten. De Dolomieten zijn grillige bergen, met groene valleien omringd door scherpe bergpieken. De bekendste berggroep in de Dolomieten is de Rosengarten, een bergketen die bekend staat op zijn diepe kleuren. Ik ging wandelen in de Rosengarten, en dat was simpeler gezegd dan gedaan.

Hoe kwam de Rosengarten aan zijn naam

Volgens een oude legende ontvoerde de dwergenkoning Laurin de schone Similde. Hij verborg haar in zijn rozentuin, maar wachters zagen de rozenstruiken bewegen en konden de dwergenkoning vangen. In zijn woede vervloekte de dwergenkoning zijn rozentuin, zodat niemand zijn pracht in de dag of in de nacht kon zien. De dwergenkoning vergat natuurlijk de schemering, en dat verklaart waarom de Rosengarten enkel in de schemering zijn diepe kleuren laat zien.

Vandaag de dag weten we dat de bergen van de Rosengarten deels bestaan uit een rode zandsteen, die in het bijzonder oplicht tijdens de zonsopgang en -ondergang. De combinatie van de steen en het warme licht geeft de bergketen een haast gloeiende, rozenrode kleur. Niet half zo romantisch als het verhaal van de dwergenkoning, maar toch.

De Rosengarten in de Italiaanse Dolomieten.

Bezoek de Rosengarten vanuit Val die Fassa

Het deel van de Dolomieten dat we de Rosengarten noemen, ligt ingeklemd tussen de dalen Eggertal, Tierser Tal en Trentiner Val di Fassa. In het midden van de zomer, tijdens een week in Val di Fassa, maak ik me klaar om de Rosengarten in de gaan. Met een gids zal ik de wandeling naar de bekende Rifugio Re Alberto – Gartlhütte maken.

Met de auto ga ik de bergen in (de gids zit aan het stuur). Op ongeveer 1900 meter hoogte laten we de auto achter, en volgen we een glooiend pad in de richting van de berghut. Aan weerszijden van het pad strekken groene alpenweiden vol grazende koeien zich uit. Tussen het gras richten alpenbloemen hun kopjes naar de zon.

Op een rustig, maar gestaag tempo klim ik langs het pad omhoog. De zon schijnt, en hoewel we op redelijke hoogte zijn, heb ik het al snel te warm. Halverwege hou ik een korte pauze. Ik kijk uit over de vallei, zijn alpenweiden en het dunne stroompje dat er als een zilverlint doorheen kronkelt.

De Refugio Re Alberto

Zodra ik weer op adem ben, zet ik mijn tocht verder. Mijn gids leidt me naar een smal bergpad, dat steil de berg op loopt. Ik volg zijn voetstappen en luister naar zijn aanwijzingen. De route is zo steil, dat er op sommige plekken kettingen in de rotsen bevestigd zijn. Ik grijp de kettingen en trek mezelf omhoog. Dit heeft meer weg van klimmen dan van wandelen.

Onderweg vertelt mijn gids, die overigens geen last heeft van de klim, honderduit over de bergen. Hij wijst aan waar we vertrokken zijn en waar we naartoe gaan. Hij wijst naar de klimmers die als kleine vogels tegen de steile rotswanden hangen. En wanneer we helemaal boven zijn en in de Rifugio Re Alberto van een spaghetti genieten, blijft hij voluit vertellen.

Het Gartl meer

Niet ver van de Rifugio Re Alberto ligt een smal, rond meer. Omdat de omliggende bergen prachtig in het meer reflecteren, is het een van de meest geliefde plaatsen in de Rosengarten.

Zodra ik mijn spaghetti achter de kiezen heb, maak ik een korte wandeling rond het meer. Ik heb pech. Het water staat laag en er staat een bries, waardoor het oppervlakte rimpelt. Er is nauwelijks een reflectie te zien.

Jammer, maar zo gaat het nu eenmaal. Dat is de natuur. Ik keer terug naar de Rifugio Re Alberto voor een koffie en een dessert.

Het uitzicht van de Refugio Re Alberto.

Onweer in de bergen

Na de lunch maken we ons klaar om aan de afdaling te beginnen. We volgen hetzelfde pad terug en hoewel ik de heenweg pittig vond, is de terugweg geen probleem voor me. Ik heb sterke knieën en spieren.

Met een bezorgde blik kijkt mijn gids naar de lucht. De zon schijnt, maar de lucht is een beetje heiig. Rond de zon zit een regenboogkleurige cirkel. Dat wil zeggen dat er slecht weer op komst is, zegt de gids. We moeten voortmaken.
Zo snel als we veilig kunnen, dalen we de berg af. Vanop het pad zien we dat ook de klimmers hun klim staken en afdalen.

We bereiken op tijd de vallei en de gids rijdt me weer naar mijn hotel. Na een hete douche en een maaltijd in het restaurant van mijn hotel, kruip ik in mijn bed. De route naar de top was nauwelijks vijf kilometer lang, maar we klommen 700 meter omhoog. Ik ben uitgeteld. Terwijl ik zachtjes inslaap, breekt het onweer eindelijk los. Het rolt over de bergen en weerkaatst in de valleien.

Indrukwekkende wandelingen in de Rosengarten

De wandeling naar de Rifugio Re Alberto is een absolute aanrader voor wie een eerste kennismaking met de Rosengarten wil. De route is met zijn 700 hoogtemeters wel pittig en vereist een gezonde conditie. Meer informatie vind je hier.

De Dolomiti Trek King is een driedaagse hike die bijzonder mooi is in de herfst, wanneer de zon laag hangt en de hele bergketen in een gouden licht baadt. Meer informatie vind je hier.

De wandeling naar de Lusia Meren is minder pittig, maar wel erg mooi. De route loopt in een lus, waardoor je automatisch weer bij je beginpunt uitkomt. Meer informatie vind je hier.

Ontdek meer wandelingen, moeilijk en gemakkelijk, op de website van Val di Fassa.

Reis naar Trentiner Val di Fassa

Trentiner Val die Fassa is een regio in Zuid-Tirol, dat in het noorden van Italië ligt. In de regio wordt Italiaans, Duits en Ladinisch gesproken. De hoofdstad van Zuid-Tirol is Bolzano, waar je meteen ook de regionale luchthaven Bozen vindt.

Je bereikt Trentiner Val di Fassa het snelste met het vliegtuig. Vanuit België is er geen rechtstreekse vlucht naar Bozen, maar je kan soms wel vluchten met een overstap vinden. Je kan ook naar Verona of Milaan vliegen, en van daaruit verder reizen met de (huur)auto.

Hotels in Val di Fassa

Tijdens mijn bezoek aan Val die Fassa logeerde ik in het sfeervolle en comfortabele Olympic Spa Hotel. Een fijne uitvalsbasis om de streek te ontdekken, met een goed restaurant.

Maar uiteraard vind je ook andere accommodatie in Val di Fassa. Van oergezellige vakantiehuizen tot luxueuze hotels. Kijk op de website van Val di Fassa voor meer informatie en inspiratie.

Lekker eten doe je trouwens in restaurant El Filo.

Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

2 responses to “Italië: wandelen naar de Rifugio Re Alberto in de Rosengarten”

 1. Jasmien Avatar
  Jasmien

  Hoi,
  Mijn vriend en ik zouden deze zomer ook deze wandeling willen maken.
  Waar hebben jullie verbleven?
  Thanks!

  1. Lot Wildiers Avatar

   Hi Jasmien,

   Ik logeerde toen in een hotel in Val di Fassa. Helaas weet ik niet meer welk hotel dat was.
   Maar er zijn heel wat leuke hotels in de vallei te vinden, vanwaar je deze wandeling kan maken. Op de website van Val di Fassa vind je alle accommodaties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *