wandelen in de rosengarten

Wat doe je als een local je mee wil nemen voor een ontspannende wandeling in het Rosengarten massief? Je zegt natuurlijk volmondig ‘ja’, trekt je wandelschoenen aan en volgt die local.

Of dat is toch wat ik deed toen gids Mauro mij mee de bergen bij Val Di Fassa in nam. Achteraf gezien had ik daar beter over moeten nadenken: een berggids die zijn ochtendlijke jog in die bergen maakt, heeft een andere definitie van ‘ontspannen wandelen’ dan ik.

Het Rosengarten bergmassief

Maar gelukkig ga ik altijd zonder nadenken in op dat soort dingen, en voor ik het wist stond ik aan het begin van een wandeling in het Rosengarten bergmassief.

Rosengarten

De Rosengarten is genoemd naar een legende over de dwergenkoning Laurin, die de schone Similde ontvoerde en verborg in zijn rozentuin, denkende dat niemand hen zou vinden. Maar wachters zagen de rozen bewegen en konden de dwergenkoning vangen. Daarop vervloekte Laurin de rozentuin, dat niemand zijn pracht bij dag of nacht zou kunnen zien.
Maar hij vergat de schemering, en tot op de dag van vandaag zie je de rotsen van de Rosengarten roze en paars kleuren in het licht van de opkomende en ondergaande zon.

Deze mooie legende is natuurlijk een sprookjes dat verklaart waarom de overdag grijze rotsen bij schemering zijn prachtige kleuren krijgen. Maar laat ik nu net dol zijn op dat soort sprookjes.

Naar Boven

Mauro voerde mij tot aan de voet van de Rosengarten. Hoewel ‘voet’ natuurlijk relatief is, de start van de wandeling was op bijna 2000meter hoogte. Maar goed. Beentjes ingesmeerd en opla, de berg op. Het begon met een rustige klim naar een berghut op ongeveer 2250meter hoogte. Terwijl Mauro op zijn dooie gemak naar boven wandelde, bleef ik af en toe staan. Fotostops, weet je wel.

Wegwijzers

Bij die eerste berghut nam ik een kwartiertje pauze. Ik had al kei hard gewandeld, vond ik. Bovendien was het uitzicht fenomenaal. Maar lang had ik niet. De echte klim moest nog komen.
We sloegen een wandelpad in, dat zich tussen rotsen naar boven slingerde. Hier en daar waren er ijzeren kabels verankerd in de rotsen. Om je aan vast te houden wanneer het te steil werd. Bovenaan het pad stond naar verluid een tweede berghut, op zo’n 2750meter hoogte, maar die kon ik nog niet zien.

Fenomenaal

Uitgeteld

Laat ik even eerlijk zijn: bijna 800meter stijgen in een vijftal kilometers was een beetje aan de zware kant voor mij. Ik hou er van mij lichaam tot het uiterste te drijven, maar dit was de eerste keer dat ik zo weinig energie over had aan het einde van een wandeling. Het begon mij te duizelen en ik stond te trillen. Mauro, die dat natuurlijk in de gaten had, bood vriendelijk aan van rugzak te wisselen, want de zijne was veel lichter.

Jammer genoeg ben ik nogal koppig, en zei ik hem ‘nee, ik draag mijn rugzak zelf’.

Gelukkig kun je altijd net iets meer dan je zelf denkt. Ik ben boven geraakt. En terwijl Mauro zich verlekkerde op een bord ragout, had ik alle moeite van de wereld een paar happen spaghetti in mijn dichtgewrongen maag te krijgen. Mijn lijf werkt soms averechts.

Naar Beneden

Een uurtje rust was al wat ik kreeg. We moesten natuurlijk nog naar beneden, langs die steile hellingen. En terwijl Mauro een beetje voorzichtig naar beneden wandelde, huppelde ik luid taterend die berg af. Ja, ik heb sterke benen en knieën. Naar beneden wandelen was een eitje.

Wat was dat heerlijk. Ik zag eindelijk al het natuurschoon dat ik op de heenweg gemist had. Mauro vertelde me de namen van de rotsen, de Vajolet Torens, en wijst naar een aantal klimmers, die als piepkleine vogeltjes tegen een enorme rotswand aangedrukt zitten. Samen staren we naar een vreemde kring om de zon, waarover ik later lees dat ze slecht weer aankondigt, en Mauro vertelt me over zijn werk als berggids en bij de mountain rescue.

Zonnehalo

Wanneer ik ‘s avonds in mijn bed lig, en het onweer over de bergen rolt, geniet ik nog na van mijn dag. Ja, ik heb afgezien. Flink afgezien. Maar ik ben er geraakt, en ik foto’s om het te bewijzen. Mijn dag was perfect!

Rosengarten

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *