Street art in het Vrijbroekpark in België

Wandelen door de ruïnes van België

Onze levens zijn gebouwd op de fundamenten van de generaties die voor ons kwamen. En dat mag je best letterlijk nemen. Onze wereld staat vol ruïnes en vergeten plaatsen. Gebouwen die ooit prestigieus en innovatief waren, staan nu leeg. Door te wandelen langs deze gebouwen, wandel je letterlijk door onze geschiedenis.

Vergeten plaatsen hebben een bepaalde charme. Er is iets moois aan een gebouw dat begroeid is met wilde planten, waar jonge bomen zich een weg banen door het dak en de ramen. Maar ook goed verzorgde ruïnes, waar het gras gemaaid is en bezoekers netjes op de paden moeten blijven, zijn vaak bijzonder mooi.

In een oud en dicht bebouwd land als België is het onvermijdelijk dat er ruïnes ontstaan. Denk aan abdijen, oude koolmijnen, fabrieken of zelfs simpelweg verlaten boerderijgebouwen. Plaatsen als deze nodigen uit tot wandelen. Tot verkennen.

De abdij van Villers

De ruïne van Villers-La-Ville is misschien wel de bekendste ruïne van ons land. Deze ruïne was ooit een bloeiende cisterciënzerabdij. Sinds zijn stichting in de twaalfde eeuw, groeide de abdij uit tot een complex dat meer dan 400 monniken en lekenbroeders kon huizen.

Momenteel is de ruïne van de abdij beschermd erfgoed. Wie wil, kan de abdij bezoeken. Er staan nog verschillende resten van gebouwen, zoals het reftergebouw en het molenhuis. De dakloze gotische abdijkerk is uitzonderlijk mooi.

Wandeling: er loopt een prachtige wandeling langs de abdij en door de bossen van Villers-La-Ville.

Wandelen
Foto door Marc Van Duffel, via Pixabay.

De fortengordel rond Antwerpen

De bouw van de fortengordel rond Antwerpen werd in de negentiende eeuw gestart. De forten kwamen in vol gebruik tijdens de Eerste Wereldoorlog en verschillende ervan deden ook dienst in de Tweede Wereldoorlog als infanteriesteunpunten. Bovendien werd de fortengordel voor de Tweede Wereldoorlog versterkt met het gekende Antitankkanaal.

Veel van die forten staan momenteel leeg, zijn natuurreservaten geworden of worden gebruikt door verenigingen en jeugdbewegingen. Vaak kan je op of rond het fort wandelen en genieten van de groene en rustige sfeer.

Wandeling: er zijn talrijke wandelingen op en rond de forten van Antwerpen. Je hebt er maar eentje uit te kiezen.

De oude industrie van Charleroi

Ooit was Charleroi een belangrijke industriële stad. Maar sinds de mijnen dichtgingen, staat de stad vooral bekend om zijn vergane glorie. Leegstand en verwaarlozing geven Charleroi een onaantrekkelijk imago. Een imago dat niet geheel terecht is.

Toegegeven, Charleroi ziet er op het eerste zicht wat groezelig uit. Maar wie verder kijkt dan de smalle straten vol vuile arbeidershuizen, kan er schatten vinden. Leegstaande fabriekshallen, oude mijnen en victoriaanse gebouwen. Veel van de gebouwen zijn bedekt met prachtige stukken straatkunst, die het geheel een bijzondere sfeer geven.

Wandeling: deze wandeling van drie kilometer leid je langs de mooiste stukken industrieel erfgoed.

Wandelen
Het industrieel erfgoed van Charleroi heeft een griezelige schoonheid.

De Atlantikwall in Raversyde

In de aanloop van de Tweede Wereldoorlog startte Hitler met de bouw van de Atlantikwall: een reeks verdedigingswerken, bunkers en mijnenvelden die aanvallen van de geallieerden moesten tegenhouden. De Atlantikwall zou van het Noorden van Noorwegen, langs Denemarken, Nederland, België en Franrijk lopen en zou dus de Westkust van het vasteland moeten beschermen.

De Atlantikwall werd nooit helemaal voltooid, maar toch vind je over de hele Europese kust sporen van deze verdedigingsmuur. Ook in ons eigen land. Vlakbij Oostende kan je domein Raversyde bezoeken, waar je een deel van de Atlantikwall kan bekijken.

Wandeling: om langs de Atlantikwall te wandelen, bezoek je best domein Raversyde.

Het vergeten hotel van Mechelen

Vlakbij het Vrijbroekpark van Mechelen staat er een vergeten ruwbouw. Dit gebouw moest ooit een prestigieus hotel worden, maar door de zachte ondergrond begon het gebouw te verzakken voor er meer dan twee verdiepingen konden worden gebouwd.

Jarenlang was het zogenaamde spookhotel van Mechelen een speeltuin voor straatkunstenaars, spokenjagers en urban explorers. Tot de ruïne werd opgekocht door het Vrijbroekpark zelf. Momenteel zijn er plannen om het spookhotel te bewaren en om te zetten in een verblijf voor vleesmuizen. Mogelijk zou een deel van het gebouw ook opengesteld worden voor het publiek.

Wandeling: bezoek de website van het Vrijbroekpark om je wandeling te plannen.

Wandelen
In het spookhotel van het Vrijbroekpark vind je prachtige straatkunst. Zoals deze olifant van Dzia.

Maak er een weekendje weg van

Uit wandelen gaan op locaties als deze is simpelweg heerlijk. Maak het jezelf gemakkelijk, en maak er meteen een weekendje weg van. Zeker wanneer je ver van huis gaat wandelen, zoals in de Ardennen. Zo hoef je geen rekening te houden met de tijd. Een vakantiehuis in de Belgische Ardennen komt dan goed van pas.

Tip: plan je wandeling of je weekendje weg op een weekdag, wanneer er minder wandelaars zijn. Zo geniet je des te meer van de geheimzinnige sfeer die rond ruïnes hangt.

Wandelen
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *