De fruitbloesems van Haspengouw in Limburg.

Wandel door de bloesems van Limburg

Eindelijk is de lente daar. Het zonnetje breekt steeds vaker door, lammetjes springen in de weiden en de eerste bloesems zijn gesignaleerd. Kale takken krijgen geurige, delicate bloesems. En waar kan je die bloesems het beste bewonderen? In Limburg natuurlijk!

Fruitstreek Haspengouw, in Limburg, is sowieso een van de mooiste plaatsen van België: glooiende heuvels, kleine dorpen en boomgaarden zo ver het oog kan kijken. De streek trekt elk seizoen wandelaars en fietsers aan die komen genieten van de groene omgeving. Maar wanneer de bloesems bloeien is Limburg op zijn mooiste. Dan krijgt het landschap een deken van zachte witte en roze bloemen, en een heerlijk zoete geur.

Bloesems Limburg

Met de e-bike door de boomgaarden

De streek rond Borgloon is uitgestrekt en voornamelijk bedekt in fruitgaarden. Ertussen liggen gehuchten, vierkanthoeves en verharde en onverharde paden. Je kan de streek op eigen houtje ontdekken, maar dat hoeft niet. Bij e-bike Verhuur Haspengouw voorzien ze je maar wat graag van een e-bike, een fietsroute en zelfs een picknickmand op je bagagedrager. Al wat je moet doen, is opstappen en wegrijden.

De fietsroute leidt je in een grote cirkel rond Borgloon. Je rijdt door holle wegen en over heuvels. In de bermen spelen konijnen en boven je hoofd zweven buizerds. Het is er stil, op het gezellige gebabbel van andere wandelaars en fietsers na. In de boomgaarden bloeien de bloesems. Onderweg houdt je halt waar je maar wil. Je picknickmand is voorzien van charcuterie, kazen en een fles Grand Baron. Spreid je picknickdekentje uit tussen de bomen, in een bebloemde wei of aan het doorkijkkerkje. Plop de fles open en geniet.

Bloesems Limburg

Met de Vespa door Borgloon

Een andere manier om de streek te verkennen, is door een Vespa te huren. Op een Vespa zoef je moeiteloos door het prachtige landschap. Je kan er eentje huren per persoon, of met je lief op een Vespa rijden. Gezellig en romantisch. Onder het zadel en in het handige mandje achterop de Vespa heb je voldoende bergruimte voor een handtas en je persoonlijke spullen, of een kleine picknick. Hou er wel rekening mee dat sommige fiets- en wandelpaden niet toegankelijk zijn voor een Vespa. Wil je echt middenin de bloesems staan, dan moet je je Vespa parkeren en te voet verder gaan.

Sowieso geeft een ritje met een Vespa je een echt zomers gevoel. Zeker wanneer de bloesems bloeien. En omdat de fruitstreek redelijk groot is, is het ook gewoon fijn om je met een Vespa te kunnen verplaatsen. Je bent overal lekker snel. Huur je Vespa bij Vespa Vibes en laat je adviseren over de mooiste bloesemroute.

Bloesems Limburg
Bloesems Limburg

Te voet tussen de bloesems

De fruitgaarden van Haspengouw worden natuurlijk beheerd door de lokale boeren. Mensen die hun hart en ziel in de fruitkweek leggen. Bij fruitbedrijf Gezond Van Bij Ons kan je met de boer de fruitgaarden in trekken. Je krijgt een woordje uitleg en een kijkje in de wereld van de fruittelers. De liefde voor het vak spat er vanaf.
De hele maand april kan je bij Gezond Van Bij Ons deelnemen aan gegidste bloesemwandelingen, schemerwandelingen en zelfs een ontbijt in de boomgaard. Met liefde verzorgd door de boerin en met lokale producten, natuurlijk.

Bloesems Limburg

Combineer je bezoek aan Gezond Van Bij Ons met een wandeling door de streek. Vooral wanneer de bloesems in volle bloei staan, is een wandeling door de boomgaarden een plezier voor je zintuigen. De zoete geur van de bloesems is haast benevelend.
Op het dorpsplein van Ulbeek starten verschillende wandelingen door de boomgaarden en langs bezienswaardigheden zoals vierkanthoeves, de overdekte begraafplaats van Ulbeek en de middeleeuwse kapellen die her en der in het landschap staan. Afsluiten doe je in De Bottelarij, een verbouwde brouwerij met een gezellig restaurant, een winkel met lokale producten en een kunstgalerij. Slow food en slow toerisme staan hier centraal, net zoals de tewerkstelling van mensen met minder goede kansen op de arbeidsmarkt.

Bloesems Limburg

Een weekendje tussen de bloesems in Limburg

Om te genieten van de bloesems in Limburg, trek je best een volle dag of zelfs twee dagen uit. Combineer je wandeling, je fietstocht of je dag met de Vespa met een nachtje in Hoeve Roosbeek. De gerenoveerde vierkanthoeve heeft ruime, comfortabele kamers, een restaurant met een score van Gault&Millau en een kleine spa. ’s Ochtends geniet je van een heerlijk ontbijt met lokale producten en natuurlijk vers appelsap.

Hoeve Roosbeek ligt in Sint-Truiden, omringd door bloeiende fruitgaarden. Vanuit de hoeve kan je gemakkelijk de fietsknooppunten nemen of uit verschillende wandelroutes kiezen. Je kan er zelfs een Vespa huren van Vespa Vibes.

Hoeve Roosbeek

Waar kan je bloesems zien?

Elk jaar opnieuw trekken de bloesems een heus publiek. Mensen komen uit heel België naar Limburg om de boomgaarden te zien bloeien. Overal waar er boomgaarden zijn, kan je bloesems zien. Maar de streek Haspengouw staat in het bijzonder bekend om zijn rollende heuvels vol boomgaarden. Om bloesems te zien, moet je dus naar Haspengouw.

Wanneer de bloesems precies bloeien, dat is moeilijk te voorspellen, want dat heeft onder andere te maken met de temperatuur van de buitenlucht. Wanneer het vriest, blijven de knoppen langer dicht, en wanneer het al vroeg warm is, openen de bloemen sneller. In het algemeen kan je stellen dat april de beste maand is om de bloesems te bewonderen. Vooral de derde week van april heb je een goede kans om de bloemetjes te zien, want als de bloesems vroeg zijn, zijn ze dan op hun hoogtepunt, en zijn ze vroeg, dan zie je de start. Om helemaal zeker te zijn, kan je gebruik maken van de bloesemmeter, die elk jaar aangeeft wanneer de bloesems precies bloeien. Zegt de bloesemmeter dat het zover is? Wacht dan niet te lang, want doorgaans bloeien de boomgaarden maar zo’n tweetal weken.

Wil je meer bloesems zien in Limburg? Meer (dag-) uitstapjes, meer tips, meer prachtige steden en knusse dorpen? Kijk op de website van Visit Limburg.

Limburg
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *