waarom reis ik?

Reizen is nogal belangrijk voor mij. Dat had je waarschijnlijk al wel in het snuitje, jij slimmerik. Maar zo af en toe weet ik het niet zo goed meer, en dan loop ik wat verloren. Wat doe ik mezelf toch aan, al dat over en weer gehos over de wereldbol? Waarom reis ik eigenlijk?

Zoals jij al weet, is reizen niet gemakkelijk. Soms is het ronduit vermoeiend, saai en vervelend. Er zijn zo veel redenen om niet te reizen. Het is duur. Het is onpraktisch. Het is uitputtend. En het is al zeker niet natuurvriendelijk.
Elke keer ik aan een verre reis begin, of naar een land reis dat ik van haar noch pluimen ken, sta ik daar met een bang hartje. Wat doe ik mezelf toch aan? Waar ben ik toch mee bezig? Gebukt gaan onder tonnen bagage, terwijl ik huis en Manlief mis. Waarom reis ik toch?

Waarom reis ik?

Mijn reis naar Peru was ongelofelijk. Machtig mooi en zo indrukwekkend. Ik kwam thuis als een wrak. Doodmoe en helemaal kapot. Maar wat een ervaring!

Eigenlijk is het heel simpel

Ik ben nieuwsgierig. Zo simpel is het. Mijn nieuwsgierigheid is de bron van al mijn plezier. En soms ook van mijn ellende.
Dat begon al toen ik een kind was, en overal op ontdekking moest gaan. Ik wilde alles aanraken, alles voelen en proeven en meemaken. Hoe vaak mijn moeder uitriep ‘kind, ge kunt niet alles willen!’

Van thuis uit reisden we nooit ver. Maar elke keer ik een reismagazine of een boek in handen kreeg, bladerde ik naar de foto’s van al die exotische landen.
Toen Peter Jackson’s The Lord Of The Rings uitkwam, zat ik mij urenlang te vergapen aan de Nieuw Zeelandse landschappen die het decor van Midden Aarde vormen. Ik had bijna meer aandacht voor de bergen en de bossen dan voor de personages. Dat zegt heel wat, want ik vond Aragorn eigenlijk wel tof.
En zodra ik oud genoeg was, kocht ik een backpack en was ik vertrokken. Hop, de wereld in.

Waarom reis ik?

Die nieuwsgierigheid zit er nog altijd in. Ik wil alles zien en meemaken. Dat ik een beetje een romantische ziel heb, en mij soms wil voelen alsof ik The Lord Of The Rings ben ingewandeld, helpt de zaken ook niet.

Ik reis omdat ik leer

Ik ben nog altijd nieuwsgierig. Zo veel jaren later, en ik loop mij nog altijd te vergapen aan de wereld. Ik zie jaarlijks verschillende landen, culturen, mensen. Toch krijg ik nooit genoeg. Ik wil alles zien en alles leren.

Ik wil weten wat er in de wereld gebeurt, hoe mensen leven, wat mensen willen. Hoe ziet de natuur er uit over de grenzen en hoe komt dat toch? Ik wil kunnen begrijpen hoe verschillende culturen zich hebben kunnen ontwikkelen. Hoe het komt dat mensen in zo’n verschillende omgevingen toch een min of meer soortgelijk bestaan hebben opgebouwd.

Waarom reis ik?

Bij het leren kennen van nieuwe culturen, hoort het proeven van nieuwe dingen. je smaak verbreden hoort er bij!

En daar draait het eigenlijk om. Reizen is verrijkend. Grensverleggend. Een cliché zo hoog als een huis, maar het is waar! Terwijl je andere culturen beleefd en mensen ontmoet, ontplooi je je geest. Het maakt je toleranter, ruimdenkend en rustiger. Omdat je begrijpt waarom mensen zich gedragen in hun eigen omgeving, begrijp je ook beter waarom mensen thuis zich op een bepaalde manier gedragen. Doordat je zo veel verschillende levenswijzen ziet, leer omspringen met mensen in zo veel verschillende situaties.

Reizen maakt je begripvol, kalmer, respectvol tegenover je medemens. Ik vind dat heel waardevol.

Waarom reis ik?

Ook mijn reis naar Sint Maarten was een echte eye opener. Het leven is er zo anders dan wat ik gewend ben.

Kijk over je grenzen

Verre reizen zijn niet voor iedereen haalbaar. Dat besef ik heel goed. Sommige mensen hebben niet de middelen, of willen hun middelen niet geven aan reizen. Dat is een kwestie van keuzes, en dat respecteer ik. Maar om over de grenzen te kijken, moet je helemaal niet ver gaan. Onze eigen buurlanden zijn vaak al zo anders dan ons België.

Het gaat er mij ook helemaal niet om hoe ver je reist, of hoe vaak. Het gaat er mij om dat zelfs een weekendje naar de andere kant van het land verrijkend kan zijn. Gewoon de deur uit, en leren hoe andere mensen zijn, leven, denken.

Waarom reis ik?

Wat ik zo cool vind aan het leven in Finland? Er wordt er nog zo in de natuur geleefd!

Waarom blog ik?

Ik zou heel goed kunnen reizen en thuis fotoalbums maken die ik dan enkel aan mijn familie laat zien. Kan zeker. En da’s prima. Maar het is niet hoe ik in elkaar zit. Ik hou van schrijven. Minstens evenveel als van reizen.
Dus toen ik bijna acht jaar geleden per ongeluk in het bloggen rolde, voelde dat als een soort van klik. Yes, dit was perfect. Een samensmelting van twee belangrijke dingen in mijn leven.

Intussen in het bloggen mijn job. Ik reis en schrijf fulltime. En ook hier denk ik soms: waar ben ik in godsnaam mee bezig? Een blog eist enorm veel tijd.
Maar dan komt er een reactie van iemand van jullie. Dat jullie geïnspireerd geraken door wat ik schrijf. Dat jullie goesting krijgen om te reizen bij het zien van mijn foto’s. En dan weet ik weer waar ik het voor doe. Reizen heeft mij gemaakt wie ik ben. Het is zo’n belangrijk iets in mijn leven, dat ik alleen maar kan hopen dat ik gelijkgestemde zielen dat extra duwtje kan geven om ook te gaan reizen.

Reizen verandert je. Daarom reis ik!

Waarom reis ik?

Omdat ik vaak reis, doe ik veel dingen voor het eerst op reis. Met wisselend succes.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *