vikingehavn in denemarken

Ik kan op reis heel erg genieten van openluchtmusea. Denk aan Bokrijk, maar dan in de stijl van het land waar ik doorheen reis. Ik bezocht al Noorse en Oostenrijkse parken, maar mijn favoriet is toch wel Vikingehavn in Denemarken.

Houtsnijwerk

Vikingehavn?

Het eerder kleine park ligt aan de oevers van een kronkelende rivier, midden in het vlakke Jutland. Rondom ligt het vlakke land, met wuivende riethalmen en geen boom in het zicht. Prachtig.

Rietlanden

Stap je het park in, merk je al meteen dat het in niks op Bokrijk lijkt. Het gaat hier om Vikingen, een iets ruiger volk dan onze Vlaamse boeren. Als bezoeker wandel je tussen traditionele woningen, met plaggen op het dak en gras op de muren. De grotere bouwsels, zoals boothuizen en dorpshuizen, hebben rieten daken. Sierlijke boten dobberen op de rivier, in een kleine haven.

Boothuis

Boot

Ruig

Ik nam de tijd om alles goed in mij op te nemen. Ik liep tussen de gebouwen, glipte de huizen in en werkte mezelf door het stijve riet. De opstelling was erg gedetailleerd. Natuurlijk zag ik huizen en werktuigen en boten, zoals je verwacht, maar toen ik dieper het riet indook, vond ik offerplaatsen, met schedels, stenen, graan en zelfs het ver vergane vel van een geitenbok.
In de huizen hingen bosjes kruiden te drogen boven een rokerig vuur. Een man gekleed als een Viking leerde een kind zwaardvechten.

Offerplaats

Geit

plan je bezoek

Vikingehavn is een perfecte stop wanneer je door Jutland reist. Reis je alleen, heb je de kans om de ingenieuze levenswijze van de Vikingen te bestuderen. Reis je met kinderen, vind je gegarandeerd iets dat zowel jou als de kinders aanspreekt.
Met een beetje geluk, bezoek je het park op dag dat alle hutjes bemand zijn met acteurs, en kan je het Vikingenleven echt kan ervaren.

Meer weten? Klik hier.

Dorp

Rivier

Kruiden

Runen

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *