Costa Rica

vijf hoogtepunten in costa rica 

Een paar jaar geleden besloot ik om een grote reis door Costa Rica en Cuba te maken. Ik had de middelbare school net achter de rug en dus zeeën van tijd om deze unieke landen naar hartenlust te verkennen.

Om het mezelf niet te moeilijk te maken, koos ik ervoor om eerst op verkenning te gaan in Costa Rica. Zo kon ik eerst wat wennen aan de levensstijl in Zuid-Amerika en kon ik me tegelijkertijd voorbereiden op de uitdagingen die mij in Cuba te wachten stonden.

In dit artikel som ik de vijf hoogtepunten op van onze reis doorheen dit fraaie Midden-Amerikaanse land.

1. Manuel Antonio

Op slechts zo’n twee uur rijden vanaf San José kunnen zowel natuur- als dierenliefhebbers hun hart ophalen in het nationale park genaamd Manuel Antonio. Dit park, met een meer dan 600 km² groot oppervlakte, ligt ten zuiden van de Costa Ricaanse hoofdstad San José.

Op je bezoek aan dit park zal je overdonderd worden door de pracht en praal van witte zandstranden en helder zeewater en de aanwezigheid van wildlife. Uiteraard moet je al dit schoons met honderden anderen delen, maar de kunst bestaat er uit die massa te ontwijken door nét dat beetje verder te gaan.
In Manuel Antonio liep ik eenvoudigweg een heel eind verder op het ellenlange strand. Ik heb er maar een dag doorgebracht, maar je kan hier gemakkelijk meerdere dagen vertoeven. Er is meer dan genoeg te zien en te doen.

Eenzame stranden Costa Rica

Een leeg strand: niet altijd eenvoudig om zoiets te vinden in Costa Rica.

2. Cerro Chato Volcano Hike

Mensen die, net zoals ik, steevast staan te springen voor actieve uitdagingen, vinden hun gading in La Fortuna. Ik koos voor de zogenaamde extreme two volcano hike. Ik moest eens goed lachen met die naam, want hoe extreem kan een hike zijn? Maar eenmaal onderweg piepte ik toch wat anders. Ik trotseerde zo’n drie uur lang onnoemelijk veel boomwortels, modder en grondverschuivingen. Bovendien is jungelucht nogal vochtig en het regende op de koop toe. Ik heb behoorlijk afgezien.

Volcano hike

This way, please!

Het doel van mijn hike was om in het vulkaanmeer van de oude vulkaan Cerro Chato te kunnen zwemmen. Jammer genoeg gaat vochtigheid en regen vaak gepaard met mist en zag ik geen hand voor ogen. Maar ik heb toch maar gezwommen in een vulkaan.

Mijn avontuur kreeg bijna een gruwelijk staartje, toen een vrouw door een grote waterval werd meegesleept naar een rotsige rivier. Gelukkig waren er een paar andere zwemmers als de pinken bij om erger te voorkomen en de vrouw tijdig vast te grijpen. Zie je maar weer: je moet altijd voorzichtig zijn. Zeker wanneer je afdwaalt in de richting van watervallen die in woeste rivieren uitmonden.

Mistig vulkaanmeer

Zwemmen in een mistig vulkaanmeer: ik heb het toch maar gedaan.

3. Catarata La Fortuna

Nog geen zin om La Fortuna te verlaten, koos ik voor nog een avontuur. Op zes kilometer wandelen van het dorp vind je een prachtig uitzicht over een hoge waterval waarin je achteraf ook een verfrissende duik mag nemen. Wilde natuur en een magnifieke waterval: meer heb ik in ieder geval niet nodig om volledig in mijn nopjes te zijn.

Costa Rica

Oh, die Costa Ricaanse natuur!

4. Cahuita en Puerto Viejo

De oostkust van Costa Rica wemelt van de van hippie-dippie dorpjes waar elke levensgenieter gelukkig van wordt. Je vindt dan wel minder culturele parels in deze dorpen, maar je geniet van al het natuurschoon dat ze te bieden hebben. In Cahuita bracht ik zo een bezoek aan het nationale park met dezelfde naam en verbleven we in een kleurrijk alleenstaand appartement dat heel veel weg had van een gigantische boomhut.

Later bracht ik nog een nacht door in een Sloth Lodge in het schilderachtige Puerto Viejo, op zo’n twintig minuten rijden van Cahuita. Net wanneer ik dacht dat het niet meer beter kon, kon ik voor een spotprijs de hele ecolodge boeken.

Puerto Viejo is nog mooier, nog fleuriger en nog levendiger dan Cahuita. Jammer genoeg zag ik geen enkele luiaard vanuit onze lodge. Maar mijn balkonuitzicht over de zee en natuur van Costa Rica maakte veel goed.

Gezellige dopen in Costa Rica

Hippie-dipie, indeed!

5. Laguna Caliente & Botos

Een laatste hoogtepunt omvat mijn bezoek aan de actieve Volcan Poás in Alajuela. Een gebied dat twee totaal verschillende kratermeren behelst. Het noordelijke meer is zo zuur en warm dat er bijna geen enkele organisme in kan overleven. Het zuidelijke meer wordt dan weer gekenmerkt door zijn smaragdgroene kleur en de omringende weelderige natuur. Heel indrukwekkend om twee totaal andere landschappen op nog geen drie kilometer afstand van elkaar te kunnen bewonderen.

Vulkaan

Wat een hemelsbreed verschil tussen twee vulkaanmeren.

Costa Rica

Zo’n verschil.

Deze dingen doe je liever niet

Ik bezocht de gekende trekpleister Tortuguero, een piepklein dorpje aan de Costa Ricaanse oostkust. Dit dorp is het beste bereikbaar per boot. Het dorp bestaat letterlijk uit één hoofdstraat die vrij smal is en helemaal niet zo lang. De voornaamste reden waarom mensen hier naar toe komen is om deel te nemen aan een Turtle Night Tour.

Tijdens deze excursie loop je in groep naar het strand om rond een schildpad te staan die eieren aan het leggen is. De gids belicht de schildpad met een rood licht in plaats van een wit omdat de schildpad zo niet gestoord zou worden. Of dat is wat men beweert.

Ik had serieuze bedenkingen bij deze uitstap omdat het mij zo goed als onmogelijk leek dat schildpadden niet gestoord worden wanneer er vijftien man rond staat te draaien. Het voelde bizar om naar een eieren leggend dier te staan kijken. Het voelde alsof ik een indringer was. Het dier was duidelijk niet comfortabel met de aanwezigheid van zo veel mensen.

In de toekomst denk ik wel beter na. Wanneer je niet zeker bent of een activiteit het welzijn van het dier schaadt, doe het dan gewoon niet. Er is niks mis met naar wildlife kijken, maar het dier moet gerespecteerd worden.

Jungle

De Costa Ricaanse jungle kan je evengoed van op de grond verkennen.

Ook vond ik de Zip Line Canopy Tour in La Fortuna niet echt de moeite. De activiteit klinkt uitdagend en avontuurlijk omdat je minutenlang aan een koord boven de boomtoppen zal zweven. In de realiteit ben je echter meer bezig met jezelf goed vast te houden en neem je eigenlijk vrij weinig op van de omgeving. Zo is de kans groot dat je evenveel gezien zal hebben wanneer je gewoon met je beide voeten op de grond blijft staan.

Tot slot was het idee om een yogasessie in Puerto Viejo te volgen toch ook geen hoogvlieger. Mezelf in allerhande posities draaien terwijl  benen en armen voortdurend aan de yogamat blijven kleven omdat het zo warm is, was minder aangenaam dan ik dacht.

Costa Rica

Soms is gewoon geniet van de omgeving genoeg.

Plan je reis naar Costa Rica

Costa Rica is zonder twijfel een van de aangenaamste en bekoorlijkste landen die ik tot nu toe bezocht hebt. Het reizen is hier in vergelijking met andere Midden-Amerikaanse landen wel duurder, maar je krijgt ook meer comfort in de plaats.

Ik reisde enkel met het openbaar vervoer, met name de bus, en ik was hier meer dan tevreden over. Ook al is het af en toe wel uitdokteren welke bus je nu net moet nemen, de mensen antwoorden met plezier op je vragen.

Voor mensen die graag eens willen toetsen of reizen in Latijns-Amerika iets voor hen is, biedt Costa Rica een perfecte eerste kennismaking. De meerderheid van de mensen spreekt Engels en de infrastructuur van het land is naar mijn mening een pak moderner dan in andere Midden-Amerikaanse landen. Ik zou in ieder geval zo weer terug willen om meer van dat natuurschoon te ontdekken.

Costa Rica

Costa Rica, mooi land!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.
2 Comments
  1. Ik vind Manuel Antonio de grootste tourist trap… Oké het is mooi maar een leeg strand is zeker en vast niet moeilijk om te vinden in Costa Rica.
    Tortuguero heeft zoveel meer te bieden als naar de schildpadden kijken. We hebben hier zo’n prachtige boat tours gedaan & als je s ochtends vroeg gaat ben je bijna volledig alleen.
    Kijk zeker eens op TravelRebel over mijn ervaringen in Costa Rica 🙂

  2. Ik ben het eerlijk gezegd helemaal eens met de reactie hierboven. Manuel Antonio was mooi maar de meest prachtige tochten hebben wij echt in Tortuguero gedaan per privéboot. Wat hebben we hier veel dieren gespot zeg en wat een prachtige natuur in al die kleine kreekjes! Op mijn blog staan allerlei reisverslagen online over onze roadtrip van drie weken met daktent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *