De zomer is hier en lokt ons allemaal uit ons kot. We houden van de zon op onze hoofden, van de wind in onze haren. Van zomersproeten en zeewind en van nieuwe plaatsen ontdekken. Dus kom uit je kot, trek de natuur in, ontdek Europa. Hoe dan, vraag je je af? Ah, met de fiets natuurlijk.
Met de fiets reis je op een comfortabel tempo. Niet te snel, maar ook niet te traag. Dat je je bagage op je fiets draagt en niet op je rug, kan een fietsvakantie gemakkelijker maken dan een wandelvakantie met de rugzak. Je kan gemakkelijk stoppen om een tijd te genieten van de omgeving en wanneer je er zin in hebt, blijf je gewoon een tijdje op een plaats. Niets dan voordelen, zo’n fietsvakantie.
Europa heeft een fiks aantal prachtige fietsroutes. Dit zijn de vijf mooiste.
Innradweg: St-Moritz – Innsbruck – Passau (520 kilometer)
De Innradweg volgt de rivier Inn van de bron in St-Moritz in Zwitserland, naar de monding in Passau. Je start dus in de Alpen, vanwaar je de rivier volgt door het Oostenrijkse Tirol naar Duitsland. Onderweg geniet je van de bergen, van valleien en alpensteden.
De Innradweg is 520 kilometer lang en heeft een hoogteverschil van 1503 meter. Het hoogste punt, 1897 meter, passeer je vlak na de start van de route in St-Moritz. Je eindigt op 312 meter hoogte in Passau. Zodra je het Inntal in Oostenrijk bereikt, is de route zo goed als plat. Beginnende fietsers kunnen er dus ook voor kiezen om de Innradweg van Innsbruck naar Passau te volgen. Wie een extra uitdaging wil, kan van Passau naar St-Moritz klimmen.
Tip: Na ongeveer een derde van de route, rij je door Innsbruck, de hoofdstad van Tirol. Innsbruck is simpelweg een geweldige stad. Het is dus de moeite om er enkele dagen halt te houden. Struin door het historisch centrum, ontdek het gouden dak en geniet van een gezellig hotel en van een hapje Tiroolse keuken. Er is niets beter op je batterijen op te laden.
Plan je reis met behulp van deze website.
Vestkystruten: Rugbøl – Skagen
De Vestkysroute volgt de grillige westkust van het Deense Jutland, van Rugbøl tot Skagen, het meest noordelijke punt van het land. Je fietst langs de grillige Deense kust met de Noordzee in zicht. Het kustgebied is bezaaid met wadden en eilanden, en met wat geluk zie je onderweg zelfs zeehonden.
De fietsroute is 560 kilometer lang en omdat hij langs de kust loopt, is er weinig hoogteverschil. Daar tegenover staat wel dat je soms tegen de wind zal vechten, want die waait ongenadig van zee het land in. Onderweg fiets je langs zestien kleine panoramische fietsroutes die je kan toevoegen aan je route.
Tip: Het eindpunt van de route is de stad Skagen, waar de zeeën Skagerak en Kattegat letterlijk op elkaar botsen. Het resultaat is een vreemd kleurenspel van water, van golven die uit twee richtingen komen. Het noordelijke puntje van Denemarken wijst steeds een andere richting uit, afhankelijk van welke zee op dat moment de overhand heeft. Een bijzonder zicht.
Plan je reis met behulp van deze website.
Via Rhôna: Lyon – Orange (815 kilometer)
Volg je de Via Rhôna, dan fiets je van het adembenemende meer van Génève naar Orange, aan de Franse mediterrane kust. De route start dus hoog in de bergen en leidt je, zo goed als altijd, bergaf naar de kust. Van het koele bergklimaat naar de mediterrane warmte.
De Via Rhône is 815 kilometer lang. Eén van de langste routes in dit artikel. Je neemt dus best je tijd om de hele route te fietsen. Zeker omdat je onderweg zal willen stoppen in een van de vele Franse stadjes. Geniet van de Franse keuken, van een glaasje wijn en rust heerlijk uit voor je de volgende dag weer in het zadel klimt.
Tip: Je fietst als het ware naar de zon, dus plan een paar dagen extra aan de mediterrane kust om uit te rusten van je fietstocht. Geef je benen wat rust en geniet.
Plan je reis met behulp van deze website.
Hebridean Way Cycling Route: Vatersay – Butt of Lewis (297 kilometer)
Hoewel de Hebridean Way Cycling Route de kortste route in dit artikel is, neem je er best toch voldoende tijd voor. Omdat het weer en het landschap op de Schotse Hebriden nogal ruig kunnen zijn, maar vooral omdat je steeds weer zal willen stoppen om te genieten van de omgeving, van de vergezichten over de woeste zee, om te kijken naar de arenden die over je hoofd zeilen.
De Hebridean Way Cycling Route is 297 kilometer lang en leidt je over de verschillende eilanden van de Hebriden van Vatersay naar Butt of Lewis. Er is een hoogteverschil van 440 meter, met soms een pittige klim. Er zijn ferryverbindingen om van het ene eiland op het andere te raken.
Tip: De Schotse Hebriden staan bekend om hun uitzonderlijke schoonheid en rijke maritieme dierenwereld. Plan enkele dagen extra in om te genieten van het rotsachtige binnenland en van de kustplaatsjes. Zet de fiets even aan de kant om te voet op verkenning te gaan of ga met de kajak de zee op. Met wat geluk zie je dolfijnen.
Plan je reis met behulp van deze website.
De Vlaanderenroute: rondje Vlaanderen (962 kilometer)
Je hoeft niet naar het buitenland voor een fietsvakantie. Enkele jaren geleden werden de befaamde icoonfietsroutes gelanceerd: negen thematische fietsroutes in Vlaanderen. De routes leiden je onder andere door het Heuvelland, langs de kust en langs de Maas. Onderweg geniet je van onze Vlaamse gastvrijheid en natuurlijk van de talloze onbekende parels van ons land.
De Vlaanderenroute bundelt het beste van de Icoonfietsroutes tot één route van 962 kilometer lang. Omdat de route letterlijk een rondje Vlaanderen maakt, kan je eigenlijk zowat overal inpikken en de route in eender welke richting volgen. Hoewel er hier en daar een beetje hoogteverschil is, is de route over de grote lijn plat en aangenaam om te fietsen.
Tip: Wanneer je de Vlaanderenroute fietst, kan je gemakkelijk een ommetje maken langs een van de andere icoonfietsroutes. Zo verleng je je route, of combineer je verschillende routes tot een route op maat.
Plan je reis met behulp van deze website.
Met de elektrische fiets op pad
Om een langeafstandsroute te fietsen, heb je goed materiaal nodig. Dat begint bij een goede fiets. Een fiets die past bij jouw plannen, maar ook bij jouw lichaam. Sommige mensen hebben meer baat bij een mountainbike, terwijl anderen liever een elektrische fiets gebruiken. Om een goede fiets te kopen, laat je je best adviseren door specialisten. Een e-bike kopen kan je bijvoorbeeld in deze fietsenwinkel in Antwerpen.
Naast een goede fiets, moet je ook aan andere spullen denken. Een fietshelm, een goede fietsbroek en een waterdichte windbreker heb je echt nodig, net zoals sterke fietszakken om je bagage te dragen. Een eerste fietsvakantie kan door de aankoop van al het materiaal best duur uitvallen, maar uiteraard gaat kwalitatief materiaal wel jaren mee. Zie het dus als een investering voor de komende jaren. Want eens je begonnen met fietsvakanties, raak je al snel verslingerd.
Leave a Reply