Liechtenstein

Verrassende bestemming: Liechtenstein

Publireportage

Ik ging eens naar Liechtenstein. Want ik was in de buurt, en eigenlijk wist ik juist niks, nada, noppes over dit land. Niet moeilijk dus dat ik wreed nieuwsgierig was. 

Ik las eens ergens dat Liechtenstein 80 soldaten naar de oorlog stuurde. Na de oorlog kwamen ze met z’n 81 terug: alle soldaten hadden het overleefd en ze hadden een vriendje gemaakt.

Allez. Een volk dat tijdens de oorlog vriendjes maakt, dat kan toch alleen maar kei lief zijn?

Alles over Liechtenstein

Liechtenstein ligt tussen Zwitserland en Oostenrijk. Het land is piepklein; amper zo’n 160km². De stad Antwerpen ligt op 204,5km², ter vergelijking. Er wonen iets meer dan 38.000 mensen in Liechtenstein.

Liechtenstein is een democratie onder leiding van een vorst: Hans Adam ll. Die vorst woont in het middeleeuws, maar begin 20e eeuw gerestaureerde, kasteel dat uitkijkt over bijna heel het land.
De hoofdstad van Liechtenstein heet Vaduz en is eigenlijk een stevig dorp met een aantal aspecten van een stad, zoals een winkelstraat, kantoorgebouwen en het nationale museum.

Liechtenstein
Het kasteel van vorst Hans Adam ll ligt hoog boven Vaduz.

Voor het grootste deel ligt Liechtenstein in de Rijnvallei. De Rijn vormt ook aan één zijde van het land een soort van natuurlijke grens. De rest van Liechtenstein ligt hoger in de Alpen.

In Vaduz

Ik was maar anderhalve dag in Liechtenstein. Een korte tijd, zelfs om een dwergstaat te verkennen. In de ochtend vertrok ik uit mijn hotel, Landhaus am Giessen, om Vaduz te bezoeken.
Om dat bezoek zo vlot mogelijk te laten verlopen, kon ik gebruik maken van de Erlebnis Pass. Met deze pas krijg je korting of zelfs gratis toegang tot bijna alle activiteiten in Liechtenstein, zoals de musea, de Prinselijke Wijngaard en het toeristentreintje dat je door Vaduz brengt.

Liechtenstein
Het stadhuis van Vaduz.

Met die pas bezocht ik het Liechtensteinisches Landes Museum en de Schatkamer. Ik was een beetje sceptisch, want wat kan zo’n klein land allemaal in een museum hebben liggen? Wel. Ik werd dus verrast. Naast de kroonjuwelen vond ik schilderkunst, kunstvoorwerpen en zelfs één van de weinige Fabergé eieren in de Schatkamer. En het Liechtensteinisches Landes Museum bleek een rijke collectie te hebben met stukken uit de eigen geschiedenis, taxidermie en zelfs een leencollectie Japanse kunst. Indrukwekkend!

Liechtenstein
Doorheen Vaduz vind je moderne kunstwerken.

Huuuuuueeeeeeeeerrrrrrgh

Na mijn middag in Vaduz werd ik verwacht in Triesenberg. Meer bepaald in het Lama- & Alpakahof Triesenberg. Om te wandelen met lama’s. Ja, dat lees je goed.
Ik wist niet goed wat te verwachten. Wandelen met dieren is altijd een bijzondere ervaring. Trektochten met ezeltjes, te paard of zelfs gewoon met je hond zijn vaak ontspannend. Maar lama’s? Dat zijn die beesten die spuwen. En koppig!

Liechtenstein
De lama’s van Lama- & Alpakahof Triesenberg zijn echte deugenieten.

De lama’s waar ik mee op wandel zou gaan, bleken op een alpenwei te staan in het dorpje Malbun, op 1600meter boven de zeespiegel. Zodra we aan de wei kwamen, kwam de halve kudde meteen aanlopen. Anna-Lena, de eigenaresse, koos en koppel uit, duwde mij de teugels in handen en hopla, voor ik het wist, was ik op wandel met een lama.

Die beesten zijn kei grappig. Ze wandelen graag en kijken daarbij uitgebreid naar wat er rond hun gebeurt. Maar zo af en toe, wanneer het pad omhoog loopt, ontdekken ze dat dat eigenlijk vermoeiend is, en beginnen ze te zeuren. Letterlijk. Opeens hoor je dan een laag Huuuuuueeeeeeeeerrrrrrgh.

En, helemaal grappig, als je een foto wil nemen van zo’n lama, dan maakt hij een soort van glimlach. Kleine diva’s!

Liechtenstein
Een blogger doet soms eigenaardige dingen.

Overnachten in een tipi

Mijn avond bracht ik door in een tipi op het Lama- & Alpakahof. Terwijl de zon onderging boven Zwitserland, zat ik op een vouwstoeltje voor mijn tipi, met een verse kaasfondue op een houtvuur. In de wei naast mij zaten een drietal lama’s te snuffelen in het gras. Heel eenvoudig, maar het bleek helemaal wat ik nodig had.

Liechtenstein
De tipi: mijn slaapplaats.

Zelfs de nacht, die ik doorbracht op een eenvoudig bed gebouwd van paletten en matjes, was heerlijk. Het was er zo stil. Al wat ik hoorde waren krekels. Krekels en de occasionele Huuuuuueeeeeeeeerrrrrrgh.

Liechtenstein
Kaasfondue! Man, zo lekker!
Liechtenstein
Wel niet gemakkelijk te eten. En warm!

Op vakantie naar Liechtenstein

Of een vakantie in dwergstaat Liechtenstein een goed idee is, hangt helemaal af van jouw wensen. Actieve wandelaars en mensen die houden van de Alpen zitten er sowieso goed. Wie graag cultuur heeft, kan zijn hart ophalen in Vaduz. Mensen met kinderen zullen misschien meer moeite hebben om een week te vullen.

Mijn advies? Bezoek Liechtenstein als je er langsrijdt. Wanneer je naar het zuiden rijdt, is een stop halverwege een zalig idee. En dat is hét moment om Liechtenstein te bezoeken. Geniet twee dagen van wat dit landje te bieden heeft, en rij dan, helemaal ontspannen, weer door.

En eigenlijk moet je dat gewoon eens gezien hebben, dat Liechtenstein.

Liechtenstein
Malbun: best wel mooi daar in de Alpen.

One response to “Verrassende bestemming: Liechtenstein”

  1. […] blijven de artikels stromen. Deze maand kon je genieten van reisverhalen over Liechtenstein, Zwitserland en Noorwegen. Natuurlijke schreef Simon weer zijn maandelijkse tips voor goedkope […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *