Boheems-Saksisch Zwitserland

Verken Boheems-Saksisch Zwitserland

Publireportage

Pal op de grens Duitsland-Tsjechië ligt één van de mooiste natuurgebieden van Europa: Boheems-Saksisch Zwitserland. Een gebied dat bestaat uit zandsteenrotsen en diepe, donkere naaldwouden. Een paradijs voor natuurliefhebbers.

De grens Duitsland-Tsjechië snijdt dwars door het Elbezandsteengebergte. In beide landen is het gebied beschermd. In Duitsland als Nationaal park Saksisch Zwitserland en in Tsjechië als Nationaal Park České Švýcarsko, of Boheems Zwitserland. Vaak wordt het gebied aangeduid met een samentrekking van beide namen: Boheems-Saksisch Zwitserland.

Het zijn vooral de unieke zandsteenformaties die Boheems-Saksisch Zwitserland interessant maken. Het landschap is grillig, maar juist daarom zo mooi. Hoge pilaren steken als torens boven het woud uit. Tussen de rotsen liggen diepe kloven en snelstromende riviertjes. Roofvogels, herten, wilde zalmen bevolken de bossen en de rivieren.

Tijdens mijn roadtrip door Tsjechië, danste ik een dagje op de grens in Boheems-Saksisch Zwitserland. En ik genoot, want wat is het daar mooi.

Boheems-Saksisch Zwitserland
Zelfs gewoon rijden door het gebied is een heuse ervaring.

Wandelen in Boheems-Saksisch Zwitserland

Voor een natuurgebied van dit kaliber is het natuurlijk niet vreemd dat het bezocht wordt door duizenden wandelaars. Mensen genieten immers graag van natuurschoon. Er zijn meer dan 1200 kilometers aan wandelpaden in Boheems-Saksisch Zwitserland. En ondanks de ruwe natuur, zijn er wandelpaden die toegankelijk zijn voor iedereen. Mensen met kinderwagens of rolwagens, gezinnen met onstuimige kinderen of de meer doorwinterde wandelaars: iedereen kan genieten van Boheems-Saksisch Zwitserland.

Om ten volle te genieten van wat de natuur hier heeft voorzien, kan je kiezen voor de wandelpaden met een twist. Deze paden leiden je tussen en over de zandsteenrotsen. Met behulp van trappen, van klimkettingen en strategisch geplaatste handgrepen geniet je ten volle van de rotsen. De paden zijn uitdagend genoeg om er je tanden in te bijten, maar niet te steil, zodat actieve kinderen er ook van kunnen genieten.

Natuurliefhebbers kunnen dan weer genieten van gegidste wandeltochten, waarbij een gids vertelt over het ontstaan van het gebied, over de specificaties van de bossen en over zijn talrijke bewoners. Het is een echte meerwaarde om het gebied te bezoeken met iemand die je er zo veel over kan vertellen.

Boheems-Saksisch Zwitserland
De zandsteenrotsen geven Boheems-Saksisch Zwitserland zijn unieke landschap.

Ter lucht en ter water

Een natuurgebied met zo’n grillig landschap smeekt erom om bedwongen te worden door klimmers. De zandsteenrotsen blijken ideaal voor klimmers. Er zijn wel 1100 zandsteenrotsen met een totaal van 17.000 klimroutes voor klimmers van elk niveau. En op de top wordt je natuurlijk telkens opnieuw beloond met een schitterend uitzicht over de omgeving.

Verken je het gebied liever vanop het water, dan kan je terecht bij de vele bootverhuurders aan de oevers van de rivier Elbe, die door het Elbezandsteengebergte stroomt. Van toertjes met de stoomboot, tot individuele kanotochten of zelfs tochten met RIB boten voor wat meer adrenaline: er is altijd wel iets voor iedereen.

’s Ochtends vroeg en ’s avonds tijdens de schemering is de wereld het mooiste. Bovendien is het een uitstekende tijd om uit vissen te gaan. In de rivieren Sebnitz, Polenz of Kirnitzsch kan je vissen op zalm en forel. Wel even een vergunning aanvragen,  want je mag niet in het wilde weg overal vissen.

Boheems-Saksisch Zwitserland
De Elbe stroomt door Boheems-Saksisch Zwitserland.

De Bastei

Misschien wel de meest gekende plaats in Boheems-Saksisch Zwitserland is de Bastei, een bijzondere rotsformatie die over de Elbe uitkijkt. In 1824 al werd er een brug geplaatst die de verschillende rotspunten met elkaar verbond. In 1851 werd die brug vervangen door de huidige brug. Vooral in de ochtend, wanneer de mist tussen de rotsen hangt, is het uitzicht adembenemend.

Maar toch. De Bastei is één van de meest bezochte toeristische attracties van de regio. Precies daarom zou ik je afraden de brug te bezoeken. Nog voor je bij de burg bent, krioelt het van de mensen, die per paardenkoets of per pendelbus van de parking naar de brug worden gebracht. Vlakbij de burg staat een hotel met een aantal eetgelegenheden. Tussen al die mensen hangt de geur van braadworst en hotdogs. Het is lastig manoeuvreren op de brug tussen al die selfiesticks en poserende mensen. Hier en daar ontstaan er heuse wachtrijen.

En dat hoeft niet voor mij. Boheems-Saksisch Zwitserland is groot genoeg, indrukwekkend genoeg om dagenlang zoet te zijn zonder dat je nog maar in de buurt van die brug komt. Maar wil je écht die brug zien, dan bezoek je die best in de heel vroege of late uurtjes, wanneer de meeste mensen nog liggen te dromen.

Boheems-Saksisch Zwitserland
Het uitzicht van op de Bastei brug ziet er zo uit!

Plan je bezoek aan Boheems-Saksisch Zwitserland

Om dit schitterende natuurgebied te bezoeken, doe je best niet wat ik doe. Ga er niet heen voor één dag, maar trek er minstens een langs weekend voor uit, liefst zelfs nog langer. Het is ongeveer 800 kilometer reden van Antwerpen tot aan het natuurgebied. Er zijn tientallen hotelletjes en vakantiehuisjes te vinden in het nationaal park. Kies je de Tsjechische zijde van Boheems-Saksisch Zwitserland, dan kom je wellicht wat goedkoper uit dan aan de Duitse zijde.

Hoewel elk seizoen zijn eigen charme heeft, is de herfst het mooiste in het Elbezandsteengebergte. De lage zon geeft de zandsteenrotsen een gouden tint, bomen kleuren geel en oranje. In de ochtend hangen nevels over het water.

Bovendien smaakt warme choco het beste na een wandeling door een herfstbos.

Boheems-Saksisch Zwitserland
Wat een uitzicht!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *