Emsland: in ‘t veen

Wij zijn de Moorsoldaten, en zwoegen heelder dagen, in ’t veen. Een prachtig, maar beladen lied. Eentje dat hier af en toe nog eens bovenkomt. Vooral toen ik naar Emsland afreisde, waar de oorsprong van dit lied ligt. In het veen.

Emsland, dat is een Landskreis bij Münster. Een prachtig, groen gebied, met heel lichte glooiingen en veel landbouw. Het ligt in noordwest Duitsland, niet heel ver van de Nederlandse grens.

Moorland
Hoewel het tegenwoordig dus vooral landbouwland is, zijn er bepaalde plaatsen van de Landskreis dat nog steeds drasland, of moorland, zijn. Plekken waar je niets anders ziet dan natte grond, waar riet en grassen half verdronken staan.

Op de oevers staan jaknikkers, machines die zonder ophouden olie uit de grond oppompen. Toch een naargeestig zicht, met een vreemd soort schoonheid.

Ik bezocht hier het Moormuseum, waar de geschiedenis van het moorland keurig uitgelegd wordt, zelfs in het Nederlands. Indrukwekkend.

Megalithisch land
Zodra je weer op droog land staat, en de streek begint te verkennen, kom je bordjes tegen waarop Megalithkultur Strasse geschreven staat.

Emsland heeft zo’n 70 megalithische monumenten, bijna allemaal graven van edellieden en klanshoofden. De meeste graven zijn ingezakt, sommige gerestaureerd. Bijna allemaal zijn ze op een bepaald punt geplunderd.

De Megalithkultur Strasse is een route die al deze monumenten verbindt. Je kan ze per auto bezoeken, maar ik zou de fietsroute nemen. Het is er echt zo heerlijk groen.

Jachtland
Dat Emsland zo groen is, dat viel de edellieden en koninklijken van de voorbije eeuwen ook al op. Daarom dat Clemens August I van Beieren in de 18e eeuw de opdracht gaf tot het bouwen van slot Clemenswerth, in de uitbundige rococostijl.

Clemenswerth, dat diende als plezier- en jachtslot, is een eigenaardig stukje architectuur. Het is namelijk omringt door 8 paviljoenen, die in een keurige cirkel rond het slot staan. Toch kan je, als je middenin het slot staat, geen enkel paviljoen zien.

Het slot wordt opengesteld voor bezoekers, en er worden evenementen georganiseerd. Bovendien is de kerk aan het slot, en het kleine klooster erachter, nog bewoond door een klein aantal broeders. De kloostertuin heeft een collectie prachtige fruitbomen en planten, met als specialleke de driehonderd jaar (!) oude taxushaag.

Duitsland
Hoewel Emsland zijn eigen karakter heeft, is het nog steeds opvallend Duits. In de dorpjes eet je schnitzel in biertuinen, weggespoeld met huisgebrouwen bier. Je verblijft in een gasthaus, waar je ontbijt met lokale kazen, melk en pumpernickelbrood.

De kleine stadjes, zoals Meppen, zijn supergezellig en ideaal voor een namiddagje slenteren langs winkelstraten. En zodra je dat beu bent, hoef je maar de stad uit te stappen om weer in het groen te staan. Ga kajakken op de Hase, of neem de fiets en stop aan een van de vele openbare buurttuintjes.

Maar, pas op, je hoeft nooit ver te gaan voor je met je voeten weer in de draslanden staat. In ‘t veen.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *