Budapest

Een weekend in Boedapest

De laatste keren dat ik in Boedapest was, had ik geen geluk met het weer. Maar deze keer start het weekend alvast goed: er schijnt een aangename avondzon. Een leuke start: ik ga Boedapest verkennen!

Van de luchthaven neem ik bus 100E. Deze lijn verbindt sinds kort de luchthaven rechtstreeks met het stadscentrum. Boedapest ligt aan de Donau. De rivier snijdt de stad in twee delen: Boeda en Pest. De twee stadsdelen worden met elkaar verbonden door een aantal bruggen. Wist je dat je Boedapest beter als Boedapesjt uitspreekt? Boedapest uitspreken op zijn Nederlands is blijkbaar not done.

Een érg mooie stad!

De kerstmarkten van Boedapest zijn dit moment zo goed als opgesteld en al open. Op en rond het Vörösmartyplein wordt een van de grootste kerstmarkten van Europa gehouden. Het is nu dus zeker het moment om een citytrip naar Boedapest te maken en de magische sfeer op te snuiven.

Boedapest staat bekend om haar warmwaterbronnen. In de stad liggen er zo’n tachtig. De stad heeft hierdoor ook een rijke spa-en wellnessgeschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Romeinen. Een dagje spa mag dus niet ontbreken. Ik kies voor de Gellert Spa. Het is een van de bekendste baden in Europa met een fantastische art-nouveau architectuur. Ja, ik was eigenlijk wel onder de indruk van de sfeer die het gebouw uitstraalt.

De weergoden waren me goedgezind deze keer.

Goulash is het gerecht dat je moet proeven als je naar Hongarije trekt. Oké, je gaat niet naar Hongarije om Grieks te eten. Maar ben je de goulash toch beu geraakt? Restaurant Dionysos is écht een aanrader. Ontbijten doe je dan weer best in Cirkusz: een hippe plaats in een meer alternatieve buurt met een uitgebreide ontbijtkaart.

Mijn laatste dag in Boedapest regent het pijpenstelen. Daarom breng ik een bezoekje aan het Capa Center. Dit museum wordt genoemd naar Robert Capa, een belangrijke Hongaarse oorlogsjournalist. Er hangen een fiks aantal van zijn foto’s. Maar er hangen ook nog andere foto’s: experimentele foto’s en een serie foto’s van Fátyol Viola. Deze laatste serie foto’s gaat over een koor op het platteland en ik vond ze bijzonder geslaagd.

En de volgende keer als ik naar Boedapest ga? Dan hoop ik dat de weergoden me wél helemaal goedgezind zijn, knipoog. Een bezoek aan een ander thermaal bad en een bezoek aan de synagoge komen dan zeker ook op mijn to-do lijstje. Misschien zie ik je daar?

Sfeervol, zelfs ‘s nachts.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *