Soloreizen

veilig solo reizen als je een vrouw bent

Solo reizen als vrouwen kan één van de meest bevrijdende ervaringen uit je leven zijn. Je hebt niemand anders nodig dan jezelf. Veel vrouwen laten zich helaas tegenhouden door de angst om als vrouw een gemakkelijk doelwit te zijn. Aan die vrouwen wil ik zeggen: ga er toch voor. Echt!

Om eerlijk te zijn twijfel ik al eeuwen of ik dit artikel wil schrijven of niet. Omdat ik het moeilijk vind om een balans te vinden tussen ‘wees voorzichtig’ en ‘stop is met die bullshit, vrouwen mogen evenveel als mannen’. Maar gezien de recente gebeurtenissen hier in België, werd het mij nog maar eens duidelijk dat je als vrouw verantwoordelijk moet zijn voor je eigen veiligheid. Ik kan een heel boek schrijven over mijn frustraties daarover, maar dit is een reisblog. En dus krijg je van mij gewoon mijn beste tips om solo te reizen als vrouw.

Solo reizen

Solo reizen is echt niet zo eng als het lijkt. Voor je het weet, kan je de wereld aan.

Waarom zou je als vrouw alleen reizen?

Alleen reizen is ronduit bevrijdend. Alleen reizen is ongelofelijk. Je leert zo veel over jezelf, en hoe je voor jezelf moet zorgen.
Uiteraard hoef je als vrouw niet alleen te reizen, als je liever met familie of vrienden reist. Maar je zou tenminste de keuze moeten hebben om zonder angst alleen te reizen als je dat wil. Want die angst kan zo verlammend werken, dat je uiteindelijk gewoon thuis blijft. En dat is zonde!

Veel vrouwen zijn, zelfs in onze progressieve maatschappij, voorzichtig. Je rijdt naar huis met je sleutels tussen je vingers, of terwijl je met je vriendinnen belt. Maar houdt dat je tegen om je leven te leiden? Nee, toch? En dat is precies zo voor reizen. Moet je je laten tegenhouden uit angst? Ik vind van niet.
De ervaringen die je op doet tijdens het solo reizen zijn onbetaalbaar. En ja, soms kan het eng zijn, of saai, maar ook die momenten horen erbij.

Kies je bestemming goed

Als vrouw kies je best een bestemming die toch een beetje vrouwvriendelijk is. Zeker als je voor het eerst solo reist. Lees over het land dat je wil bezoeken, verdiep je in de sociale en politieke situaties. Probeer te ontdekken hoe de vrouwen er dagdagelijks leven. Wanneer er bijvoorbeeld en kledingvoorschrift is voor vrouwen, is het verstandig om je daaraan aan te passen.

Het reisadvies van Buitenlandse Zaken kan je helpen te begrijpen welke gevaren je eventueel kan lopen, maar laat je ook niet bang maken. Dat reisadvies is heel erg uitgebreid, en het kan dus overkomen alsof je een in helse omgeving terecht gaat komen.

Solo reizen

In mijn eentje naar Zweden: een heerlijke tijd, en ik leerde er meteen heel wat fijne mensen kennen.

Wees voorbereid

Wanneer je een bestemming hebt gekozen, kan je er best al wat over lezen. Wat wil je zien, waar wil je naartoe, ligt je hotel in het centrum? Dat zijn dingen die je sowieso al moet weten voor je vertrekt. Je bent een gemakkelijk doelwit wanneer je er uit ziet alsof je niet weet wat je doet.

Als vrouw hou je best rekeningen met een aantal extra zaken. Ga niet alleen liften. Stap niet in een taxi tenzij je heel zeker weet dat het om een geregistreerde en veilige taximaatschappij gaat. Zorg dat je nergens alleen bent. Ga naast andere vrouwen zitten. Spreek een agent of vrouw of andere reizigers aan wanneer je je onveilig voelt.

Geef voor vertrek je reisplannen door aan je familie. Hou contact met hen wanneer je reist, bijvoorbeeld met een dagelijks telefoontje of een sms’je. Laat het thuisfront iets weten wanneer je reisplannen onderweg veranderen.

Gezond verstand en praktische tips

Op je bestemming kan je een aantal kleine dingen doen om jezelf beter te beschermen. Draag bijvoorbeeld een (fake) trouwring. Draag een oude portemonnee bij je, met daarin een beetje kleingeld en wat oude kaarten, die je kan afgeven als iemand je overvalt. Loop niet te koop met je dure spullen, juwelen, technologie. Kleed je bescheiden. Laat niemand weten dat je alleen bent, of waar je verblijft. Lieg gerust en zegt dat je vriendin of je echtgenoot op je wacht. Let op je spullen, let op je drankje.

Valt het je op dat je sommige van deze dingen al doet wanneer je hier in België in een stad rondloopt? Dat is dus precies wat ik bedoel: ik kan je nog zo veel praktische tips geven, je belangrijkste wapen is gezond verstand. Denk na en vertrouw op je gevoel.

Solo reizen

In Noorwegen.

Zoek uit wat je moet doen als het mis gaat

Hoe meer ik reis, hoe meer ik besef dat de meeste mensen ook maar gewoon hun leven willen leiden, geld willen verdienen, hun kinderen willen grootbrengen. Van de meeste mensen heb je dus absoluut niks te vrezen. In tegendeel.

Maar ook al is er een kleine kans dat er iets gebeurt, je kan maar best weten wat te doen als het dan toch misgaat. Zoek op voorhand uit wat het noodnummer is en leer het vanbuiten. Onthoud waar je de politie, het ziekenhuis en de Belgische ambassade kan vinden. Neem foto’s van eventuele schade, bewaar de bewijzen als je er hebt.

Hoewel het geen kwaad dat je weet hoe je jezelf moet verdedigen, kan je best niet met messen of pepperspray gaan zwaaien. Naast het feit dat die dingen vaak illegaal zijn, is de kans groot dat je zelf een veeg uit de pan krijgt. Als je je echt niet gerust voelt, is het verstandiger te weten hoe je je moet bevrijden van iemand die je vast houdt, of hoe je een rake klap moet uitdelen.

Mijn tip voor een perfecte bestemming: IJsland!

Klinkt dat allemaal een beetje overweldigend? Weet je niet goed hoe je er aan moet beginnen, maar wil je toch als vrouw eens alleen op reis? Kies dan voor mijn favoriete, vrouwvriendelijke bestemming: IJsland.

IJsland is een van de landen met de laagste criminaliteit. De politie van IJsland is voornamelijk bezig met het verkeer, het in goede banen leiden van het toerisme en met papegaaiduikers die ergens vastzitten. Echt waar, check de Instagramaccount van de politie van Reykjavik maar! En naast de lage criminaliteit, is IJsland één van de weinige landen waar vrouwen zo goed als gelijk zijn aan mannen.

Toch is het land een stevige uitdaging. De natuur is er overweldigend en woest en machtig mooi. Een soloreis naar IJsland is dus iets waar je je tanden in moet zetten.

Je leert er voor jezelf te zorgen, je leert jezelf kennen. Je leert jezelf overwinnen. En dat is dus éxact waarom jij als vrouw solo moet gaan reizen!

Solo reizen

Eén van de mooiste bestemmingen om te gaan solo reizen? IJsland!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *