Vanlife

vanlife: de hoe’s en waarom’s

Als er één trend is die door de crisis een boost heeft gekregen, is het wel de vanlife trend. Steeds meer mensen bouwen kleine bestelwagens om in comfortabele kampeerauto’s of zelfs mini mobil homes.

Zoek je op #vanlife, dan word je overspoeld met de mooiste foto’s van oergezellige kampeerwagens. Zachte donsbedden, kleurrijke lichtjes en zo’n bobblehead op het dashboard. Vanlife is niks nieuws. Maar nu we niet mogen vliegen, afstand moeten houden en de wilde natuur een van de weinige opties is om vakantie te kunnen vieren, is vanlife in opmars.

Vanlife

The open road calls!

De voordelen van Vanlife

Kampeerauto’s bestaan al langer. Mobil homes en caravans zijn al jarenlang immens populair, en dat gaat niet meteen veranderen. Maar Mobil homes en caravans hebben best wat nadelen. Ze zijn erg duur in aankoop en duur om te huren. Bovendien zijn ze groot en log, vreten ze benzine en betaal je je blauw als je een ferry wil nemen.

Kampeerauto’s zijn, welja, auto’s. Zolang je een laadruimte van twee meter hebt, kan je een auto ombouwen naar een kampeerauto. Dat lukt al met modellen zoals Kangoo, Berlingo, Partner. Het voordeel van dit formaat auto’s is dat je snel en wendbaar bent. De benzinekost ligt lager en je betaalt ook minder op de camping en de ferry. Het nadeel is dat je geen ruimte hebt voor een badkamer of een kookeiland. Maar, eigenlijk, dat heb je ook niet als je met de tent reist.

Vrij als een vogel

De nadelen van een kampeerauto wegen niet op tegen de voordelen. Je bent vrij om te gaan en te staan waar je wil. Je rijdt je neus achterna en je hebt altijd een slaapplaats. In sommige landen moet je op campings overnachten, maar in andere landen mag je je kampeerauto eender waar neerzetten. Dat is vrijheid.

Een kampeerauto is steviger en veiliger dan een tent, een echt bed met een donsdeken en kussen comfortabeler dan een slaapzak en een slaapmatje. Je kan veel meer materiaal en voorraden meenemen dan wanneer je met de tent op pad gaat. Extra schoenen, maaltijden, boeken en zelfs laptops.

Je leeft op je eigen ritme. Geniet. Je slaapt uit en neemt een bad in de rivier of in de zee. Koken doe je op een gasstel of op een houtvuur waar het mag. ’s Avond kijk je vanuit je bed naar miljoenen sterren.

Dat is toch gewoon heerlijk?

Vanlife

Waar zou jij naartoe gaan met je eigen camper?

Bouw je eigen kampeerauto

Je hoort wel vaker hoe mensen op eigen houtje een bestelwagen of zelfs een bus ombouwen naar een kampeerruimte. Het idee is enorm aanlokkelijk. Je richt een kampeerruimte in naar je eigen smaak en stijl, en met daarin alles wat jij belangrijk vindt.

Het bouwen is een proces. Je moet toch een beetje handig zijn om zo’n busje op te knappen en er een slaapruimte, keuken, salon en badkamer in te puzzelen. Maar het resultaat is dan natuurlijk helemaal op jouw maat.

Hoe dat aan te pakken? Het internet, en dan vooral Youtube en Pinterest, bulken van de tips en tricks voor het bouwen van je eigen kampeerauto. Ik vind zelf de tips van Gnomadhome handig.

Camperboxen

Het alternatief voor zelf een camper ombouwen is het aankopen van een camperbox. Het concept is eigenlijk eenvoudig: een camperbox is een box die je in je bestelwagen uitplooit tot een bed. Het voordeel hiervan is dat je geen ingrijpende aanpassingen aan je auto hoeft te maken. Je legt de zetels plat en plooit de camperbox open tot een bed.

Gebruik je de camperbox niet? Dan plooi je hem dicht en bewaar je hem in de laadbak van je auto of thuis in de kast. Handig!

Camperboxen kunnen enorm duur zijn. Hoe meer snufjes, hoe duurder. Maar er zijn ook betaalbare opties. De Belgische Niels van Budgetcamper biedt camperboxen en slide-out campers aan. De camperboxen zijn érg betaalbaar en worden op maat van jouw specifieke auto geleverd.

Vanlife

Met je eigen kampeerauto op verkenning: heerlijk.

Win het The Complete Vanlife Book

Dit jaar pakt uitgeverij Lannoo uit met The Complete Vanlife Book. Een dik koffietafelboek dat enkel en alleen over vanlife gaat. Het boek is opgebouwd rond de ervaringen van enkele doorwinterde vanpeople, en bespreekt de voor en nadelen van de vanlife cultuur. Er is zelfs een (klein) hoofdstuk gewijd aan het bouwen van een eigen kampeerauto.

Ik mag drie exemplaren van The Complete Vanlife Book weggeven. Wil je winnen? Dat doe je door mij in de comments te laten weten dat je wil winnen. Zo simpel is het. Vergeet niet om je e-mailadres in te vullen zodat ik je kan contacteren als je gewonnen hebt.

De wedstrijd loopt van zondag 31 januari 2021 tot woensdag 10 februari 2021, 12u. Enkel mensen die in België wonen kunnen deelnemen aan de wedstrijd. De drie winnaars worden willekeurig gekozen en bekend gemaakt op onze facebookpagina. De winnaars krijgen ook een mailtje. Reageert er een winnaar niet voor zondag 14 februari 2021, dan gaat de prijs automatisch door naar de volgende, willekeurig gekozen winnaar. Neem je deel aan de wedstrijd, dan ga je automatisch akkoord met het reglement. Over de uitslag wordt niet gediscussieerd.

Wil je een extra kans om te winnen? Schrijf je in voor de Reisgoesting nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Please wait...

Dank je, je bent nu ingeschreven.

Vanlifde

The Complete Vanlife Book.

24 Comments
 1. Oh wauw, ik doe mee hoor! Ik droom ervan om met een eigen busje (met daktent) rond te trekken door Europa. Een roadtrip is gewoon de max, maar steeds onze tent opzetten en weer afbreken is wel behoorlijk tijdrovend. Dus zou ik graag een ‘van’ kopen om mee rond te toeren! Misschien trekt dit boek me wel helemaal over de streep!

 2. Ik doe mee, veel interesse in wat tips over vanlife…

 3. Ik doe heel graag mee. Het lijkt me het toppunt van vrijheid!

 4. Damn. Als dat geen goesting heeft om mijn boeltje te pakken en een tripje Schotland te plannen, weet ik het ook niet meer. 🙂

 5. Ik doe mee, ik weet niet van vanlife, maar met dit boek kom ik het zeker te weten (en voordeel: ik heb nu massa’s tijd om een boek te lezen haha).

 6. Ik doe graag mee!
  Binnenkort start de ombouw van een bestelwagen!!

 7. Oh ik denk er al heel lang over na om zo eens op reis te gaan. Heel benieuwd naar de tips in dit boek!

 8. wat een leuke actie! doe hiervoor enorm graag mee! kan er altijd wel goede tips uithalen 😉

 9. Oh hier wil ik mn kans wagen! Ik droom al jaren van mn eigen van. En nu ons gezinnetje uitgebreid wordt met een hond nog meer dan vroeger. Zo kunnen we met zn allen on the road!

 10. heel graag

 11. Hiervoor waag ik graag een kansje. Jammer genoeg beperkt mijn avontuur zich tot met mijn yaris langs de Engelse kust, maar dromen mag altijd 🙂

 12. Ik doe mee!

 13. Wat een leuk idee. Tot hiertoe enkel een campervan gehuurd, maar het is al iets.

 14. Ik wil graag winnen

 15. Dit zou een droomboek zijn. Ik ben jaloers op mensen die de stap durven nemen.

 16. Prachtig boek om even weg te dromen en ideeën op te doen naar de toekomst toe.

 17. Als reizen naar de verste uithoeken van de wereld DE hobby is, dan is rondtrekken met een in mekaar geknutseld busje de ULTIEME bucketlisttopper. Een boek daarover, zal snel beduimeld geraken en niet weg te branden zijn van de salontafel (en bijhorende zetel). DROMEN mag, nee, moet!

 18. Waw super leuk! Ik doe zeker mee, alle tips over vanlife zijn welkom!! Ik kan niet wachten om zelf mijn huisje op wielen te bouwen 🙂

 19. Ik doe heel graag mee! Altijd interessant om inspiratie op te doen. Lijkt me de max om er eens met een campervan op uit te trekken!

 20. Bij deze doe ik graaaaag mee !

 21. ja, ik wil winnen

 22. Een kleine campervan zou een droom zijn. Hotels zorgen voor een zekere luxe maar die vrijheid moet zo leuk zijn.

 23. Ik doe graag mee voor deze prijs.

 24. Hoe leuk, deze wil ik heel graag winnen! Sinds kort zijn we trotse eigenaars van Omer, het 20 jarig busje. Oud maar niet versleten! We kijken zo hard uit naar de avonturen die ons te wachten staan, dit boek zou de perfecte inspiratie kunnen zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *