Tyrolienne Valmorel

Valmorel, ma belle: skiën in Savoie Mont Blanc

Publireportage

In de prachtige regio Savoie Mont Blanc vind je zich het gezellige en authentieke dorp Valmorel. Skiërs leven zich uit in de skigebieden van Valmorel en Saint-François Longchamp, maar ook naast de pistes is er meer dan genoeg te doen. Ga samen met mij skiën in Valmorel, in Savoie Mont Blanc.

Het skigebied Valmorel.

Sneeuwschoen wandelen bij volle maan

Na een dag op de trein, kom ik aan in vakantiewoning Le Cheval Blanc. Ook al is het al avond, toch kleed ik me meteen om naar buiten te gaan. Op de planning: sneeuwschoen wandelen! De motivatie zit hoog, want op de eindbestemming staat kaasfondue te wachten. En aangezien bergen en kaasfondue samen gaan als Gin en Tonic, kan ik niet wachten om te vertrekken.

De avond is gevallen over Valmorel, het is volle maan en heldere hemel. Perfecte condities om met de sneeuwschoenen door de bossen te trekken op zoek naar uitzichtpunten en euh ja… kaasfondue dus!

De sneeuw kraakt onder mijn voeten en mijn adem vormt kleine wolkjes terwijl ik stap voor stap door de sneeuw ploeg. De sneeuwschoenen zorgen ervoor dat ik niet wegzak in de sneeuw, maar toch is het wandelen een beetje onhandig. Onhandig, maar leuk.

Na een stevige wandeling kom ik aan in La Yourte insolite. Die is gelukkig verwarmd. Ik schud de sneeuw van mijn sneeuwschoenen en ga snel aan tafel zitten. Van reizen en sneeuwschoen wandelen krijgt een mens honger.

Skigebied Saint-François Longchamp

Gelukkig pas ik ‘s ochtends nog in mijn skibroek, want vandaag staat er een bezoek aan het skigebied van Saint-François Longchamp op de planning. Het skigebied ligt niet zo ver van Valmorel, en ik ski er dus gewoon naartoe. Het geluid van vers geprepareerde pistes onder mijn latten is toch eentje om instant gelukkig van te worden. If you know, you know

Na een voormiddag skiën, probeer ik de rail sledge uit. Een slee op een achtbaan naast de skipiste. De slee is groot genoeg voor twee personen en aangezien je de remmen volledig zelf kan bedienen, kies je zelf hoe snel je naar beneden gaat. Ik heb een slee voor mij alleen en uiteraard gaat de rem volledig los voor een maximale toevoer aan adrenaline. 

Eens terug op de latten en enkele pistes later ga ik voor een lunch richting Le Slalom. Dit restaurant met sympathieke uitbaters heeft een uitgebreide lunchkaart en ook de mogelijkheid om te barbecueën. Ik kan alleen maar aanraden om voldoende tijd uit te rekenen voor een lunch hier. Het is heel erg lekker, en je hebt dus wat tijd nodig om alles even te laten zakken voor je de pistes weer op gaat. 

Yoga in de bergen

Terug aangekomen in Valmorel ga ik terug naar Le Cheval Blanc, dat op amper tien minuten wandelen van de skilift ligt. Ik neem een warme douche en kleed me om naar comfortabele sportkledij. Ik wacht namelijk de komst van Kate en Valérie af. Deze 2 dames komen een sessie Yogamass geven. Yoga-wat?

Yogamass is een yogasessie in combinatie met massage. Kate geeft yogales terwijl Valérie komt masseren terwijl je in een bepaalde houding staat. Het klinkt wat apart maar ik merk al snel dat dit heel organisch gaat. Na de eerste dag de skispieren terug te activeren doet dit best wel deugd. 

Afsluiten doe ik in La Marmite, een restaurant gelegen in het centrum van Valmorel. Het mag duidelijk zijn aan de drukte dat dit een geliefde plek is om te komen eten. Met een volle buik ga ik mijn nieuwsgierigheid volgen en toch nog even kijken wat er in de pub te beleven valt. De barman, die bekend staat om het maken van heerlijke cocktails, maakt voor mij een persoonlijke cocktail. Dit doet hij door enkele vragen te stellen en op basis hiervan enkele smaken samen te stellen. Geen idee hoe hij het doet, maar het is een van de beste cocktails die ik ooit proefde.

Ochtendhumeur bestaat hier niet

Ik ben doorgaans niet echt een ochtendmens, maar als ik de mogelijkheid krijg om bij zonsopgang als eerste op de skipiste te staan, ben ik er als de kippen bij. Ik sta al vroeg te wachten aan de skilift want ik heb afspraak met een ski patroller.

Een ski patroller is verantwoordelijk voor het veilig en open verklaren van de pistes. Hij controleert ook of alle signaleringen op de pistes kloppen en correct staan. Wanneer we boven aan de piste klaar staan om te vertrekken, werpt de zon in de verte haar eerste zonnestralen over de Mont Blanc. Dit is echt de beste remedie tegen een ochtendhumeur. 

Wanneer we de first tracks achter de rug hebben, neemt de ski patroller me mee naar de hulpverleners van het skigebied. Zij vertellen me meer over hun werk in het gebied en wat ieders taak juist inhoudt. Ik heb meteen een oogje op een van hen: Pagga, de Border Collie die getraind is om mensen te vinden die in een lawine terecht zijn gekomen. 

Voor lunch ga ik naar Le Prariond. De zon schijnt, dus neem ik plaats op het terras. Zit je liever binnen, dan bieden de grote raampartijen een prachtig panoramisch uitzicht. Lunch in style, am I right?

Shortcut: met de zipline van berg naar berg

Van panoramische uitzichten hebben ze hier wel kaas gegeten. Na mijn lunch, laat ik me in een harnas snoeren om met de tyrolienne, of een zipline, van de ene berg naar de andere te vliegen. De tyrolienne van Valmorel heeft een dubbele zipline, wat dus wil zeggen dat twee personen naast elkaar kunnen ziplinen. En je ski’s of snowboard? Die neem je gewoon mee naar de overkant dankzij het veiligheidsharnas waarmee ze op je rug worden gebonden.

De zipline gaat minder snel dan ik had verwacht, maar dat zorgt ervoor dat ik kan rondkijken en genieten van het immens indrukwekkende uitzicht. En wanneer ik de overkant heb bereikt, stap ik op mijn ski’s en ski ik gewoon verder.

Snake gliss sleeën

Later in de namiddag ruil ik de ski’s in voor de snake gliss sleetjes. Deze schelpvormige, plastic sleetjes worden in elkaar gekoppeld en vormen 1 lange slang. Hoe dichter je bij de staart zit, hoe heftiger de rit naar beneden. Vooraan zit een monitor en die bepaalt de route en het tempo. Door de scherpe bochten die we maken is het vooral voor de laatste moeilijk om aan boord te blijven. Een activiteit die dus voor voldoende grappige taferelen zorgt. 

Na al dat schaterlachen is het tijd om tot rust te komen met een diner bij L’oxygene. Prijs-kwaliteit een absolute aanrader voor wie het al eens wat gastronomischer mag zijn. Overnachten doe ik in het drie sterren Radiana hotel, dat een uitgebreide wellness met sauna’s stoombad en verschillende baden heeft.

Een borrel génépi

‘s Ochtends laat ik de skipistes links liggen, en ga ik langlaufen in Nâves. Nâves biedt een uitgebreid netwerk aan langlaufpistes, dat enkel te bereiken is via een transferbus vanuit het lager gelegen dorp. Precies daarom is Nâves een enorm rustig gebied, waar je in alle stilte kan langlaufen, wandelen en van de uitzichten genieten. Want ook hier zijn die echt de moeite waard. 

Na het langlaufen, bezoek ik Maison M in Valmorel. Maison M is meer dan een winkeltje dat streekproducten verkoopt. Het is een lokale distillerie die producten zoals génépi en gin produceert. De vriendelijke eigenaars vertellen me enthousiast over het volledige proces en laten me zelfs een borreltje génépi proeven.

Skiën Valmorel in Savoie Mont Blanc

Voor ik het weet, zijn mijn dagen in Valmorel voorbij. Aan alle mooie reizen komt een einde, of zoiets. Ik pak mijn spullen in en maak me klaar om richting het treinstation af te zakken. De Franse Alpen zijn namelijk heel gemakkelijk te bereiken met de trein. Voor mijn bezoek aan Valmorel nam ik de trein van Brussel naar Grenoble, wat minder dan zes uren kost. Van Grenoble reisde ik verder met de huurauto.

Op de trein huis blik ik terug op mijn verblijf in Valmorel. Het skiën, het genieten, het lachen. Valmorel is zo’n veelzijdige bestemming en heeft zo veel leuks te bieden. Het viel me op dat de lokale mensen met trots en plezier vertellen over hun mooie Valmorel. En ik kan ze alleen maar gelijk geven.

Wil je zelf gaan skiën in Valmorel, in Savoie Mon Blanc? Ontdek de regio en meer informatie op Valmorel.com. Meer inspiratie voor een reis aan Frankrijk vind je in onze artikelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *