Valle d’Aosta

Vallen en opstaan in Valle d’Aosta

Publireportage

Toen ik te horen kreeg dat ik de sneeuw in Valle d’Aosta mocht gaan bezoeken werd ik helemaal enthousiast. Hoera, ik zou weer gaan skiën!

Ik zeg hoera, want de laatste keer dat ik was gaan skiën, vond ik dat super leuk, en heb ik er zeer fijne herinneringen aan over gehouden. Nu, dat is wel bijna 20 jaar geleden, dat moet ik er wel even bij vermelden. Ik was amper 13 jaar toen ik samen met mijn klasgenootjes tien dagen lang op skiklasse ging.
Als kind leer je over het algemeen heel snel, en dat geldt ook voor skiën. Ik had een steengoede leraar, en tegen het eind van onze trip gleed ik met volle zelfvertrouwen van de zwarte piste, en kwam ik beneden aan zonder één keer te vallen. Als dat geen fijne herinnering is.

Maar, bijna 20 jaar geleden is niet niks natuurlijk. Ik had wel verwacht dat ik enorm veel verleerd ging zijn, maar ik hoopte stiekem dat het een beetje zoals fietsen zou zijn; een beetje sukkelen in het begin, maar al snel de draad weer kunnen oppikken na wat oefening.

Valle d’Aosta
Hoe heerlijk om weer op latten te staan!

Meer vallen dan rechtop staan

Man, wat was ik verkeerd, zeg. Het bleek al gauw dat ik helemaal weer van nul moest beginnen. Nog voor ik zelfs nog maar op de piste was, bij een poging de eerste lift in te stappen, lag ik al op mijn derrière in de sneeuw. Maar goed dat ik kan lachen met mezelf, ook al stond er een beetje schaamrood op mijn gezicht.

Gelukkig had ik een leraar met veel geduld, en met een goed gevoel voor humor. Hij leerde me de basis bewegingen om te kunnen remmen en om bochtjes te kunnen maken, hij gaf me letterlijk duwtjes in de rug als ik te langzaam ging. En herinnerde me er vaak aan dat ik mijn armen moest ontspannen, en dat telkens op weer een andere grappige manier. Eén keer jodelde hij terwijl hij met slappe armen fladderde in de lucht. Hij hielp me telkens weer recht komen als ik viel, terwijl hij even hard lachte als ikzelf. Plezier dat we hebben gemaakt!

Valle d’Aosta
En dan die berglucht!

Goed bepakt en bezakt

Aangezien ik me nog herinnerde dat skiën best intensief bewegen is, ben ik blij dat ik mijn rugzak van Osprey mee had genomen: de Tempest 30. Als blogger heb je toch een een aantal belangrijke dingen te dragen op je trips, zoals je fotomateriaal.

Ik was bang dat een zware rugzak mijn bewegingsvrijheid zou belemmeren, maar dit is bij de Tempest helemaal niet het geval. Ondanks dat hij redelijk vol zat, voelde hij zo licht als een veertje en kon ik in alle vrijheid bewegen op de piste. Zelfs met mijn lange rug paste de rugzak mij goed door het verstelbare Biostretch harnas en borstriempje, en de heupriem.

Valle d’Aosta
Mijn trouwe compagnon tijdens het skieën: mijn Osprey Tempest 30.

De Tempest 30 is specifiek ontworpen voor een vrouwenlichaam, en dat merk je. Ik vergat zelfs meer dan eens dat ik hem droeg.
Ik moest zelfs mijn best doen om een minpuntje te vinden. Het heeft even geduurd, maar toen ik mijn rugzak tijdens een pauze neerzette in de sneeuw, was de bodem nat geworden. Gelukkig was het niet nat genoeg om mijn spullen aan te tasten, hoewel een regenhoes of drysacks dus wel aan te raden zijn. Maar, en dat is dan weer een pluspunt, de stof was binnen enkele minuten weer droog! Eigenlijk heb ik er zo goed als geen last van gehad.

En ook niet onbelangrijk; alle inhoud van de rugzak heeft mijn tuimelingen overleefd.

Valle d’Aosta
Wat een uitzicht!

Het prachtige La Thuile

Vallen deed ik dus genoeg, maar ik geef (deels) de schuld aan de mooie omgeving waarin ik aan het skiën was; ik werd gewoon de hele tijd afgeleid! De bergen rondom me heen waren prachtig met hun witte sneeuwtoppen. Ik zag zelf het tipje van de Matterhorn.
Het gehele skigebied van La Thuile, in combinatie met het aangrenzende Franse skigebied La Rosière, heeft zo’n 150km aan pistes en is uitstekend voor zowel beginners als gevorderden. Je kan er dus al skiënd de grens van Frankrijk oversteken. Internationaal skiën, leuk!
La Thuile staat ook onder andere bekend om de internationale competities die ze organiseren, zoals de Telemark Wereld Cup.

Valle d’Aosta
Het uitzicht vanop het hoogste punt in skigebied Breuil-Cervinia.

En het even mooie Breuil-Cervinia

Het skigebied Breuil-Cervinia is al net zo mooi, en al helemaal spectaculair. Je kan er met de gondel lift tot 3883 hoog gaan. Het uitzicht is er fenomenaal.
Ook hier kan je de grens oversteken, deze keer die van Zwitserland. Breuil Cervinia deelt zijn skigebied met dat van Zermatt , aan de andere kant van de Matterhorn. Deze skigebieden, ook wel Ski Paradise genoemd, heeft één van de langst durende winterseizoenen. Je kan er skiën tot in mei!

De kroon op je skireis in Valle d’Aosta? Zowel in La Thuile als in Breuil-Cervinia kan je een helikoptervlucht maken boven de hoogste toppen van de bergen, om dan off-piste naar beneden te skiën. Uiteraard vergezeld door een professional.

Maar ook als je niet skiet, zijn er genoeg activiteiten om je bezig te houden. Zo kan je in beide gebieden onder andere wandelingen maken in sneeuwschoenen of langlaufen bijvoorbeeld. En in Breuil-Cervinia kan je namelijk ook ijsschaatsen, icekarten, of een rit maken met een hondenslee. Wat echt leuk is, overigens!

Ben je wel eens op bezoek geweest in Valle d’Aosta of één van deze gebieden? Nee? Dan zou ik maar snel een keer gaan, een sterke aanrader!

Valle d’Aosta
In de lente is niet alles meer helemaal wit in Valle d’Aosta. Maar het contrast tussen de pistes en de herademende natuur is zo mooi.

Meer artikels van Morwen lezen? Dat doe je hier.

5 responses to “Vallen en opstaan in Valle d’Aosta”

 1. Denise Avatar
  Denise

  Leuk om ook jouw verhaal te lezen Morwen! En je staat mooi op de foto toch? Toen ik ‘m maakte kon ik het nog niet eens goed zien. Ook ik werd verblind door de zon en de mooie omgeving. 🙂

  1. Morwen Avatar
   Morwen

   Wat fijn dat je mee leest, Denise! En ja, inderdaad, de foto is nog goed gelukt, bedankt daarvoor!

 2. Gerda De Beul Avatar
  Gerda De Beul

  Amai Morwen je hebt je goed geamuseerd precies . Je vertelt het zo leuk ook . Ik krijg al zin om te gaan . Zal dit vanavond eens op tafel gooien . haha

  1. Morwen Avatar
   Morwen

   Kijk se, de reisgoesting komt al naar boven 😉
   En inderdaad, ik heb mij zeer goed geamuseerd!
   Dankjewel!

 3. […] niets de beste vriend van de mens genoemd, en ik mocht al vaak ervaren waarom. Dus toen ik tijdens mijn bezoek aan Valle d’Aosta te horen kreeg dat ik op pad zou gaan met de hondenslee, werd ik gelijk […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *