Tijdens mijn vakantie in de Azoren bezocht ik de watervan Salto da Farinha.

Vakantie op São Miguel, in de Azoren

Tien jaar geleden bezocht in de Azoren voor het eerst. Ik was toen nog een redelijk onervaren reiziger, ik had nog niet zoveel van de wereld gezien. Om dan meteen in de Azoren terecht te komen was één groot avontuur. Ik genoot volop en de Azoren boorden zich met sneltreinvaart in mijn hart. Ik heb altijd geweten dat ik ooit terug zou gaan. En eindelijk is het zo ver: ik ga op vakantie naar de Azoren.

Naar de Azoren reizen

Met Tap Airlines vlieg ik van Brussel naar Lissabon naar Ponta Delgada, de hoofdstad van de Azoren, op het eiland São Miguel. São Miguel is het grootste eiland van de Azoren, en ligt aan de oostzijde van de eilandengroep.

Het is middernacht wanneer ik eindelijk land. Het kost me nog geen twintig minuten om met de taxi van de terminal naar mijn hotel te rijden. De hele week logeer ik in Casa do Pateo – Charming House, in hartje Ponta Delgada. Op mijn hotelkamer gooi ik de ramen wijd open en met het geluid van de stad op de achtergrond, val ik in slaap.

Ponta Delgada
Welkom in Ponta Delgada!

Het centrum van Ponta Delgada

Ponta Delgada, toch de hoofdstad van de Azoren, is niet zo groot. Het is een wirwar van met zwart en witte tegels bestraatte steegjes. De huizen en kerken hebben een opvallend Portugese stijl, met witte muren en donker gesteente op de hoeken. Het heeft wel wat weg van een piratenstad.

De stad kijkt uit over de zee. Boven de oude haven, waar schepen vroeger aanmeerden voor vers water voor ze verder de Atlantische Oceaan overstaken, torent nog steeds het oude fort, dat nu een militair museum is. Wat verderop ligt de jachthaven, waar zeilers uit de hele wereld aanmeren en kleurrijke tekeningen maken op de kade.

Ga je het centrum in, dan stijgen de straatjes. Op het Praça de Gonçalo Velho plein bij de kade vind je de oude stadspoorten, de grote kerk van San Sebastiaan, talloze restaurants en eethuisjes. Hoger vind je woonwijken, de universiteitsbuurt, stadstuinen en het winkelcentrum. Ponta Delgada is niet zo groot, maar ik kan er urenlang ronddwalen.

Kerk van San Sebastiaan.
Kerk van San Sebastiaan.

Wat kan je doen op São Miguel?

Ik ben maar een week vakantie op de Azoren en er is veel te zien en te doen. Zo veel, dat ik al snel door heb dat ik aan één week niet genoeg zal hebben. Het is kiezen. Kiezen, en later nog eens terugkomen om de rest van het eiland te bezoeken.

Walvissen spotten

Met stip op nummer één op mijn bucketlist. De Azoren zijn een van de beste plaatsen ter wereld om walvissen en dolfijnen te zien. Soms kan je ze zelfs vanop het land zien. Maar de beste manier is door deel te nemen aan een walvissafari of een whale watching tour. Welke walvissen ik allemaal zag? Dat lees je hier.

Canyoning

Het landschap van São Miguel is grillig, met hoge bergen, kraters en snel stromende riviertjes met watervallen die zich over de rotsen storten. Gekleed in een wetsuit en stevige boots loop ik een eind te bergen in, om daarna te voet door de rivier weer af te dalen. Waar de rotsen te hoog zijn, rappel ik naar beneden met een touw. Soms spring ik zelfs van een waterval naar beneden. Hoogtes van zes, zeven meter zijn geen uitzondering. Ik voel me als een kind in een speeltuin. Een prachtige, groene, subtropische speeltuin van watervallen, hoge bomen en korstmossen.

Ik koos voor de Canyoning Experience in de Ribeira dos Caldeirões met Blueberry. Geweldige crew, geweldige ervaring.

Canyoning Azoren

De miradouro’s bekijken

Om São Miguel echt te leren kennen, moet je minstens een dag de tijd nemen. Liefst twee. Omdat het openbaar vervoer niet betrouwbaar is, huur je daarvoor best een auto. Kijk je naar de kaart van São Miguel, dan zie je op veel plaatsen het woord ‘miradouro’. Dat betekent dat er een uitzichtpunt is.

Vaak zijn die uitzichtpunten oude wachttorens waar walvisvaarders uitkeken naar walvissen. Nu de walvisvangst is stopgezet, worden de miradouro’s vooral bezocht door mensen die van het uitzicht willen genieten. En terecht, want meestal heb je er een prachtig uitzicht over de oceaan en de kust met zijn kliffen, zijn baaien en zijn stranden.

Miradouro do Salto da Farinha Azoren

De Cha Goreanna theeplantage bezoeken

Aan de noordkant van São Miguel bezoek ik de oudste, en één van de enige, theeplantages van Europa: Cha Goreanna. Net zoals in Azië groeit de thee hier op terrassen op de helling van een berg.

Toegegeven, de theeplantage wordt druk bezocht en kan soms echt overrompeld zijn. Je bezoekt ze dus het beste in de ochtend of de avond, voor de bussen vol toeristen aankomen. Je mag vrij wandelen tussen de terrassen, en je kan wat eten en thee open in het aanpalende bezoekerscentrum. Proef de thee zeker, want door de vulkanische ondergrond heeft de thee hier een aparte smaak.

Cha Goreanna Azoren

Zwemmen onder een waterval

De natuur van São Miguel is vrij toegankelijk voor iedereen. Je mag wandelen, fietsen en zwemmen waar je maar wil. Op verschillende plaatsen vind je zelfs toiletten of kleedhokje. Sommige plaatsen worden druk bezocht, maar andere zijn zo goed als verlaten.

Met de auto rijd ik tot Miradouro do Salto da Farinha: een diepe, smalle vallei die van de bergen naar de zee loopt. Er zijn verschillende uitkijkpunten hier, en een waterval die zich meters naar beneden stort. Ik laat de auto achter aan de zee en volg het pad tot bij de waterval. Er is niemand. Enkel het geluid van het water en de zee. Het water is ijskoud, maar dat deert niet. Ik klooi rond in het water, klim op de glibberige rotsen en laat me natspetteren door de waterval. Het voelt alsof ik in een stripverhaal van Jommeke beland ben. Het verloren paradijs ligt hier, in de Azoren.

Vakantie Azoren

Barbecue in de wilde natuur

Persoonlijk vind ik dit een van de leukste dingen aan de Azoren: op verschillende locaties vind je openbare barbecues. Barbecues van steen met overdekte picknicktafels in de buurt en soms zelfs toiletten. Je brengt zelfs houtskool, voedsel en drank mee, en je bakt gezellig je gerechtjes.

Veel van die openbare barbecues liggen aan het strand of in de buurt van een miradouro. Ook bij de waterval van Salto da Farniha vind je openbare barbecues. Je kan degene kiezen aan het uitkijkpunt op de berg, maar degene in de vallei, vlakbij de waterval, is veel mooier. Terwijl het vlees op het vuur ligt, neem je een snelle duik in de zee of in de waterval. Het leven is zo mooi.

Azoren vakantie

De heetwaterbronnen bezoeken

de Azoren zijn vulkanische eilanden, en op veel plaatsen is er nog vulkanische activiteit. Op São Miguel vind je verschillende heetwaterbronnen, waarvan de bekendste Furnas heet. Sommige bronnen zijn kokend heet, maar andere hebben een aangename temperatuur of zijn zelfs heilzaam om in te baden. De meeste heetwaterbronnen worden druk bezocht, maar hier en daar vind je er eentje waar minder mensen zijn, zoals de Termas de Caldeiras of de termas de Ferrarria, aan de kust.

Een vakantie op de Azoren

Mijn week vliegt voorbij. Dat gebeurt wanneer je plezier maakt. Wanneer je geniet. En ik geniet volop van mijn vakantie in de Azoren. Voor ik het weet, is het tijd om mijn spullen te pakken en weer naar de luchthaven te gaan.

Ik zie São Miguel onder me verdwijnen en het voelt een beetje alsof ik een oude vriend achterlaat. Net zoals die eerste keer, weet ik al dat ik terug zal komen. Misschien niet dit jaar of volgend jaar, maar ooit. Snel.

Vakantie Azoren
Er is weinig zo goed als en vakantie op de Azoren.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *