Reisgoesting

IJsland voor beginners

Publireportage

Het landschap van IJsland is op zijn minst gezegd woest. Scherpe kliffen, een woeste zee, pikzwarte stranden. Aan de kust beuken de golven tegen het land, in het binnenland sluimeren vulkanen onder het ijs. IJskoude riviertjes lopen sissend in poelen van kokende modder. Het landschap mag dan woest zijn, het is vooral mooi. Onvergetelijk mooi. Maar voor onervaren reizigers kan IJsland een uitdaging zijn. IJsland voor beginners helpt je met het plannen van jouw vakantie naar IJsland.

Wat moet je weten voor je vakantie naar IJsland?

IJsland is een eiland dat ten noordwesten van het Europese vasteland ligt. In het zuiden grenst het eiland aan de Atlantische Oceaan, in het noorden aan de Noordelijke IJszee en de Groenlandzee, en in het westen aan de Straat Van Denemarken.

De hoofdstad van IJsland, Reykjavik, ligt aan de westkust van het eiland en is de grootste stad van IJsland. Een derde van de hele bevolking van IJsland woont in Reykjavik.

IJsland is een deel van Europa, en behoort tot de Schengenzone, maar is geen deel van de EU.

Hoe reis je naar IJsland

Omdat IJsland een eiland is, is erheen vliegen de snelste optie. De belangrijkste internationale luchthaven is Keflavik International Airport, die niet ver van Reykjavik ligt.

Vlieg je liever niet, dan kan je in Denemarken de Smyril Line ferry naar IJsland nemen. Dat is de enige ferry die het eiland met het vasteland verbindt.

Welke paspoorten en visums heb je nodig?

Belgen en Nederlanders hebben enkel een geldige ID-card nodig voor hun vakantie naar IJsland.

Welke medische voorbereidingen heb je nodig?

Je hebt geen specifieke vaccinaties of medische voorbereidingen nodig om IJsland te bezoeken. Je zorgt er wel best voor dat je gewone vaccinaties up to date zijn. Breng ook voldoende EHBO en vooral persoonlijke medicatie mee, want IJsland is dunbevolkt. Je zal niet altijd zomaar een dokter of apotheker vinden.

Het klimaat van IJsland

Ondanks zijn sprekende naam, is IJsland minder ijzig dan je zou denken. Het klimaat van IJsland bestaat uit een zeeklimaat aan de kusten, dat overgaat in een toendraklimaat in het binnenland. De zomers zijn er doorgaans koel, en de winters koud. De wind kan de gevoelstemperatuur flink naar beneden halen.

IJsland is een vulkanisch eiland, wat wil zeggen dat het ontstond doordat vulkanen uitbarstten en zo nieuw land creëerden. Ook vandaag is er nog veel vulkanische activiteit. Hoewel de meeste grote vulkanen slapen, vind je overal warmwaterbronnen, kokende modderpoelen, geisers en andere sporen van vulkanische activiteit.

De mensen van IJsland

IJsland is het dunst bevolkte land van Europa. Op moment van schrijven wonen er nauwelijks 380.000 mensen op het eiland, waarvan er 125.000 in hoofdstad Reykjavik wonen. De meeste andere mensen wonen in steden en dorpen aan de kust. Slechts een klein percentage woont in het binnenland.

IJsland is relatief laat bevolkt geraakt toen Vikingen zich er definitief vestigden. De meeste IJslanders stammen dan ook af van Scandinavische, Ierse en Schotse volkeren. Dat merk je onder andere aan het IJslands, de nationale taal van IJsland. Dat is namelijk een verbastering van het Oudnoors. De meeste IJslanders spreken ook goed Engels.

In vergelijking met Belgen zijn IJslander een beetje teruggetrokken, maar erg lieve mensen. Vaak hebben ze een uitstekend, zij het droog gevoel voor humor. De meeste IJslanders brengen een flink deel van hun tijd buiten door. Ze kennen de natuur van hun eiland erg goed, en zijn zelfredzaam in de natuur.

De cultuur van IJsland

Cultuur is altijd deels gestoeld in geschiedenis en dat zie je opmerkelijk goed in IJsland. De architectuur, en dan vooral de houten huizen met plaggendaken, en kunst doet je aan Scandinavië denken. Aan de Vikingen. Toch is de cultuur van IJsland opmerkelijk anders dan Scandinavische cultuur.

Moderne architectuur, bijvoorbeeld, heeft iets futuristisch. Het bekendste voorbeeld daarvan is de beroemde kerk van Reykjavik: de Hallgrímskirkja. Maar ook het monument Sólfarið, een moderne interpretatie van een Vikingschip, is een goed voorbeeld van IJslandse stijl.

Kijk je naar de IJslanders, dan zie je min of meer hetzelfde: sterke familiebanden en tradities vormen de basis van een volk dat verder erg modern en ruimdenkend is. Het land is opmerkelijk progressief, en heeft de kleinste – én nog steeds krimpende – loonkloof.
Op kerstmis schenken mensen elkaar boeken, die ze voor het haardvuur lezen. Op 1 maart vieren IJslanders Bierdag.

Bezienswaardigheden van IJsland

Het toerisme in IJsland groeit gestaag. De meeste toeristen blijven in de buurt van Reykjavik en leggen van daaruit de zogenaamde Golden Cirkel af: een cirkel van toeristische bezienswaardigheden. Hoewel je talloze indrukwekkende dingen zal zien in de Golden Cirkel, is er zo veel meer te zien. Dit zijn de favoriete bezienswaardigheden van onze redactie:

  • De wandeling naar Reykjadalur leidt je een paar kilometer de heuvels in. Onderweg zie je valleien, watervallen en vulkanische poelen. De wandeling eindigt in de vallei Reykjadalur, waar een warmwaterrivier door stroomt. Een aanrader.
  • In Reykjavík vind je het Icelandic Phallological Museum. Bijgenaamd, het Penismuseum. In dit museum vind je een opgezette, gedroogde en in sterk water bewaarde exemplaren van mensen, dieren en zelfs… eentje van een trol.
  • De noordelijke stad Húsavík wordt ook wel de walvishoofdstad genoemd. Laat je door zo’n oude vissersboot de zee opvaren en bewonder vinvissen, orka’s en dolfijnen in het wild.
  • Het grootste deel van IJsland ligt net onder de Poolcirkel. Vanaf september tot april heb je kans om het noorderlicht te zien. Let op de voorspellingen, kies een donker plekje uit en geniet van het schouwspel.
  • Historische plaatsen worden in het verkeer aangeduid met een bepaald symbool. Volg je de wegwijzers naar die historische plaatsen, ontdek je vaak magnifieke plaatsjes. Zoals Keldur, het historische dorp met plaggenhuizen.

De IJslandse keuken

Niet verrassend speelt vis een hoofdrol in de IJslandse keuken. In de restaurants van Reykjavik eet je alle soorten vis. Avontuurlijke eters hebben er zelfs de kans om walvis te proeven. Onbevreesde eters kunnen op de overdekte markt proeven van de IJslandse specialiteit Hákarl: gefermenteerde haai. Of Svið: een gekookt, half schaapshoofd. Enkel voor mensen met een ijzersterke maag.

Minstens even bekend zijn de IJslandse hotdogs, die in stalletjes in de stad verkocht worden. IJslandse hotdogs worden wel eens de lekkerste hotdogs ter wereld genoemd en dat is niet helemaal onterecht, want de hotdog wordt steevast geserveerd met verschillende sauzen en krokante uitjes. Heerlijk.

De munteenheid van IJsland

In IJsland betaal je met de IJslandse kroon. Of je betaalt gewoon met je bankkaart. Elke winkel, tot de kleinste hotdog stand, maakt gebruik van contactloos betalen. Handig.

Is IJsland veilig?

IJsland is een van de veiligste landen ter wereld. De criminaliteit is er zo laag dat de politie de tijd heeft om een – uiterst entertainend – instagramkanaal te runnen waarin ze tonen hoe ze het verkeer regelen, papegaaiduikers uit de grachten redden en grapjes uithalen met elkaar.

Toch moet je hier en daar voorzichtig zijn wanneer je IJsland bezoekt. De natuur is er namelijk echt woest. Het spreekt vanzelf dat je best niet te dicht bij geisers of kokende modderpoelen komt, maar soms is het gevaar minder zichtbaar. Op de stranden kan je zogenaamde sneaker waves ervaren: golven die veel sterker zijn dan ze eruit zien en je gewoon mee de zee in sleuren.

Je zal op verschillende plaatsen waarschuwingsborden zien staan. Borden waarop staat dat de grond onstabiel is, dat de golven gevaarlijk zijn, dat de modder kookt. Lees de waarschuwingen goed en volg ze op.  

Door IJsland reizen

IJsland verken je het beste met de auto. Er loopt een ringweg van 1320 kilometer rond het hele eiland. De weg is gemakkelijk te volgen en goed berijdbaar, al mag je nergens sneller dan 90 kilometer per uur rijden. Een klein aantal wegen lopen het binnenland in, maar vaak zijn die enkel in de zomer toegankelijk en dan nog enkel voor auto’s met vierwielaandrijving. Op de website Umferðin lees je welke wegen open of gesloten zijn.

Vlieg je liever, dan kan je een binnenlandse vlucht nemen van of naar de nationale luchthavens Reykjavík Domestic Airport, Akureyri Airport, Egilsstaðir Airport en Ísafjörður Airport.

Hotels en accommodatie in IJsland

Je vindt een mooi aanbod van hotels, vakantiehuizen en lodges in IJsland. De meeste daarvan zijn relatief nieuw of zelfs gloednieuw. Je vindt ze allemaal op Visit Iceland.  

Dit moet je weten voor je naar IJsland vertrekt

  • IJsland is niet de goedkoopste bestemming. Levensmiddelen, maar ook hotels en restaurants, zijn gemiddeld duurder dan in België.
  • Er is niet echt zoiets als ‘de beste tijd om naar IJsland te gaan’. Elk seizoen heeft zijn plus- en minpunten. In de winter is het uiteraard kouder, ligt er meer sneeuw en zullen sommige wegen gesloten zijn. In de zomer zijn meer wegen open, maar zal het ook drukker zijn. Als je de koude niet zo erg vindt, zijn de maanden maart en april prima om IJsland te bezoeken.
  • In IJsland gebruikt men hetzelfde stopcontact als wij hier in België. Je hebt dus geen wereldstekker nodig voor je vakantie naar IJsland.
  • Op Visit Iceland vind je nuttige informatie voor je vakantie naar IJsland.
  • Lees onze artikelen over IJsland voor meer inspiratie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *