Denemarken voor beginners

Denemarken voor beginners

Publireportage

In Denemarken waait altijd de wind. Het land is vlak en uitgestrekt, met licht golvende graanvelden, historische steden en talloze interessante musea. Of je nu het afgelegen Jutland bezoekt, of het bruisende Kopenhagen, overal geniet je van die typisch Deense gezelligheid: hygge. Weet je niet waar eerst kijken? Deze praktische gids helpt je bij het plannen van je vakantie naar Denemarken.

Wat moet je weten voor je vakantie naar Denemarken?

Het land Denemarken ligt in het noorden van Europa en valt tezamen met Groenland en de Faeröer onder het Koninkrijk Denemarken. Het land bestaat uit het schiereiland Jutland en verschillende eilanden, waarvan Funen, Seeland en Lolland de grootste zijn. De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen. Tezamen met Noorwegen en Zweden vormt Denemarken de regio Scandinavië.

In het zuiden grenst Denemarken aan Duitsland. De rest van het land is omringd door de Oostzee en de Noordzee. De enorme Sontbrug verbindt Denemarken met Zweden.

Hoe reis je naar Denemarken?

Reis je met het vliegtuig, dan bereik je Denemarken al in enkele uren. Er zijn internationale luchthavens in Kopenhagen en Billund, dat in het midden van Jutland ligt.

Maar, in alle eerlijkheid, bereik je Denemarken ook snel en gemakkelijk met je eigen auto. Vanuit Antwerpen is het ongeveer 800 kilometer tot aan de zuidelijke grens van Denemarken. Je kan de afstand dus in een dag afleggen, waarna je het hele land kan verkennen met je eigen auto.

Wil je Denemarken met de trein bereiken, dan moet je toch 15 tot 20 uur rekenen. Omdat er geen rechtstreekse trein is, moet je verschillende keren overstappen in Nederland en Duitsland.

Welke paspoorten en visums heb je nodig?

Omdat Denemarken deel uitmaakt van de EU, hebben Belgen en Nederlanders enkel een geldige ID-card nodig voor hun vakantie naar Denemarken.

Welke medische voorbereidingen heb je nodig?

Je hebt geen bijzondere vaccinaties of medische voorbereidingen nodig voor je vakantie naar Denemarken. Natuurlijk zorg je best dat je normale vaccinaties up to date zijn, en dat je een kleine EHBO bij je hebt.

Het klimaat van Denemarken

Denemarken lijkt qua natuur eigenlijk erg op Nederland. Het is vlak, en omringd door de zee. De Deense Noordzeekust bestaat uit waddengebied en heeft verschillende, kleine eilanden. Omdat het zo vlak is, kan het er flink waaien.

De winters van Denemarken zijn ongeveer even koud als de onze, al kan de gevoelstemperatuur kouder zijn wanneer het waait. De zomers zijn gemiddeld wat koeler dan de onze. Je kleedt je dus best in laagjes, met een warme onderkledij en een winddichte jas.

De mensen van Denemarken

Denen zijn vaak een beetje teruggetrokken, wat ze de reputatie geeft wat kouder te zijn. Dat is helemaal onterecht, want Denen zijn vriendelijke en lieve mensen.

In Denemarken spreken de mensen Deens. In het zuiden van het land, bij de grens met Duitsland, wordt er vaak ook Duits gesproken. De meeste Denen kunnen erg goed Engels spreken, wat communicatie gemakkelijker maakt.
Deens lijkt een beetje op Noors, net zoals Vlaams een beetje op Nederlands lijkt. De Denen kunnen dus vlot converseren met Noren. Maar ook Vlamingen vinden vaak overeenkomsten tussen het Vlaams en het Deens. Vooral in de geschreven taal. Taalgevoelige Vlamingen kunnen eenvoudige teksten, zoals een restaurantmenu, redelijk goed lezen.

De heersende religie in Denemarken is de Evangelische-Lutherse Folkekirke. In de meeste dorpen en steden vind je dus een of meerdere kerken. Die kerken zijn vaak anders gedecoreerd dan de kerken van de Lage Landen, wat een bezoekje echt de moeite waard maakt.
Net zoals in de meeste Europese landen, hebben de inwoners van Denemarken vrijheid van religie, wat betekent dat je ook andere gebedshuizen zal zien.

De cultuur van Denemarken

Het gebied dat we nu als Denemarken kennen, wordt al sinds de Steentijd bewoond door kleine groepen (nomadische) stammen. Pas in de 10e eeuw werd het land verenigd door koning Harald Blauwtand, die zich meteen ook liet dopen in het Christelijke geloof.

Net zoals buurlanden Noorwegen en Zweden, kende Denemarken een enorme groei tijdens de Vikingtijd en dat merk je ook nu nog. Denemarken toont zijn Vikinggeschiedenis maar wat graag. Overal vindt je razend interessante musea en zelfs openluchtmusea met acteurs over de Vikingtijd.

Daarnaast ontwikkelde Denemarken zich als een natie van muziek en literatuur. Verschillende muzikanten en auteurs, zoals Hans Christian Andersen, werden wereldberoemd.  Ook vandaag wordt er nog veel aandacht geschonken aan kunst en cultuur. De meeste noordelijke stad van Denemarken, Skagen, wordt geroemd om zijn uitzonderlijke licht, dat schilders en fotografen uit de hele wereld aantrekt.

Bezienswaardigheden van Denemarken

Zelfs wie Denemarken nog nooit bezocht heeft, kent het standbeeld van de Kleine Zeemeermin, de kleurrijke huizen van de Kopenhagen en Amalienborg, het koninklijke paleis, wel. Hieronder vind je de minder gekende bezienswaardigheden waarvan onze redactie vind dat je ze echt moet zien tijdens je vakantie naar Denemarken.

  • De Duitse Waddeneilanden zijn minstens even mooi als de gekende Nederlandse Waddeneilanden. Neem de overzetboot en ontdek de eilanden te voet of met de (huur)fiets.
  • Het openluchtmuseum Borg Vikingehavn wordt bevolkt door kundige acteurs, waardoor je je even in het verleden waant. Echt aanrader. Het openluchtmuseum Ribe VikingCenter is bijna net zo mooi. Beide zijn uitstekende keuzes wanneer je Denemarken met kinderen bezoekt.
  • De Marsk-Toren, die uit stemmig roestkleurig staal werd gemaakt, biedt een onvergetelijk uitzicht over Jutland. Beklim de toren vooral rond zonsondergang, wanneer het licht adembenemend is.
  • Bij het Deense plaatsje Billund ligt het oudste Legoland park. Hoewel het oude park zeker zijn charmes heeft, is het ook een beetje afgeleefd. Het nabijgelegen Lego House is veel interessanter.
  • Het meest noordelijke puntje van Denemarken is letterlijk een puntje: de zeeën Skagerak en Kattegat  botsen er tegen elkaar. Het puntvormige strand wijst nu eens naar links, dan eens naar rechts afhankelijk van welke zee het sterkste stroomt. Het voelt heel vreemd om op het strand te staan terwijl er van elke kant zeegolven komen aanrollen.
  • Twee kilometer buiten Skagen vind je een 13e-eeuwse kerk die stilaan door de duinen verzwolgen wordt. Bezoek de Tilsandede Kirke bij zonsondergang, wanneer het licht het mooiste is.
  • Tussen de eilanden van Denemarken worden vaak bruinvissen gespot. Bruinvissen zijn de kleinste walvissoort van de wereld, en zien er een beetje uit als korte dolfijnen. Ga op safari om ze te spotten.
  • In het plaatsje Middelfart kan je op de bogen van de oude brug wandelen. Dit heet Bridge Walking. Vanop de brug, die 60 meter hoog is, heb je een spectaculair uitzicht over het land en de zee. Niet voor mensen met hoogtevrees.

De Deense keuken

Je kan de Deense keuken vergelijken met de Noorse en Zweedse keuken. Denen houden van eenvoudige, maar smakelijke gerechten. Omdat het land omringd is door de zee, eten ze vaak vis en schelpdieren, die overigens van uitstekende kwaliteit zijn. Maar ook producten uit de landbouw, zoals granen, groente en zuivel, zijn erg smakelijk in Denemarken.

Eén van de klassieke Deense gerechten is Smørrebrød: een snee brood belegd met de heerlijkste dingen. Denk aan gerookte vis, gepekelde biet en groente. Heerlijk als lunch.

De Deense culinaire scene is fel verandert in de laatste jaren. Denemarken kent een schare aan kwalitatieve restaurants, waarvan er verschillende een ster of vermelding hebben. Doorgaans is uit eten gaan een tikje duurder dan in België. Dankzij de hoge taxen op alcohol betaal je er gevoelig meer voor een biertje of een wijntje. Desondanks is wel de moeite om af en toe een drankje te proberen, want Denemarken heeft steeds meer kwalitatieve microbrouwerijen en stokerijen.

De munteenheid van Denemarken

In Denemarken betaal je met de Deense Kroon. De waarde daarvan schommelt natuurlijk wat, maar meestal ligt de waarde van een Deense Kroon rond de 0.13euro.

Je kan vrijwel overal met je bankkaart betalen.

Is Denemarken veilig?

Denemarken is een erg veilig land. Reizigers en toeristen hoeven zich absoluut geen zorgen te maken wanneer ze Denemarken bezoeken. Maar een beetje gezond verstand kan nooit kwaad. In grote steden kan er kleine criminaliteit voorvallen. Let een beetje op je spullen.  

Door Denemarken reizen

Veruit de gemakkelijkste manier om Denemarken te zien is met de (huur)auto. Het land is zo mooi, zo uitgestrekt en op sommige plaatsen zo dunbevolkt, dat je gewoon de vrijheid van je auto wil. Je wil overal kunnen uitstappen en rondkijken. Daarnaast kan je in Denemarken heerlijk wandelen en fietsen.

Je kan Denemarken het beste ontdekken door de Margrietroute te volgen. Deze route is 4200 kilometer lang en loopt over de mooiste, rustigste wegen van het land. De Margrietroute is van oorsprong een autoroute, maar ook fietsers maken graag gebruik van de route. Je kan de officiële gids kopen waarin je de hele route en alle bezienswaardigheden van de route vindt.

Tenslotte heeft Denemarken een goed openbaar vervoernetwerk. Je kan het hele land bereiken met de trein, de bus en de ferry. In Kopenhagen kan je ook gebruik maken van een metronetwerk. Op de handige website Rejseplanen kan je je hele route plannen en boeken, of je nu met de trein, de bus of de boot reist.

Hotels en accommodatie in Denemarken

Denemarken is niet altijd een toeristische bestemming geweest. Wij Vlamingen trokken liever naar de zon of de bergen. Daarom heeft Denemarken geen hoog aantal hotels. De meeste hotels zijn eerder klein. Je zal er geen enorme resorts vinden. Wat je er wel vindt, is charmante, landelijke hotels.

Denemarken heeft een netwerk van Kro’s: oude herbergen waar je meestal een eenvoudige, charmante kamer kan krijgen en een heerlijke, lokale maaltijd kan krijgen.

In het stadje Ribe, dat overigens oergezellig is, vind je het oudste hotel van Denemarken: Hotel Dagmar. Het heeft houten vloeren die hellen en ramen die een beetje scheef staan. Maar wat een charme!

Tenslotte vind je, vooral op Jutland, verschillende vakantieparken waar je een huisje kan boeken. Hoewel de parken vaak gericht zijn op gezinnen, vormen ze wel een uitstekende en betaalbare basis voor wie het land op eigen tempo wil verkennen.

Dit moet je weten voor je naar Denemarken vertrekt

Goesting gekregen in een vakantie naar Denemarken? Hieronder vind je nog wat extra tips om van je (eerste) vakantie naar Denemarken een echt succes te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *