Vakantie in Portugal

Portugal voor beginners

Publireportage

Tijdens een vakantie in Portugal ontdek je historische steden, volkse vissersstadjes en groene, vulkanische eilanden die niet voor niets het Hawaii van Europa genoemd worden. Om nog maar te zwijgen over de kliffen van de Algarve, de historische binnenstad van Lissabon, de wijngaarden van de Douro-Vallei. Je weet gewoon niet waar eerst te kijken. In deze praktische gids vol informatie, tips en inspiratie lees je alles wat je moet weten voor je eerste vakantie naar Portugal.

Wat moet je weten voor je naar Portugal reist?

Portugal ligt op het Iberische schiereilanden, in het zuiden van Europa. Het is een langwerpig land, dat aan één zijde aan Spanje grenst, en aan de andere zijde aan de zee. De eilandgroepen Madeira en Azoren, die ten westen van het vasteland liggen, vormen autonome regio’s binnen Portugal.

De hoofdstad van Portugal, en meteen ook de grootste stad van het land, is Lissabon; de hoofdstad van de Azoren is Ponta Delgada, en de hoofdstad van Madeira is Funchal.

Hoe reis je naar Portugal

De snelste manier om Portugal te bereiken, is met een rechtstreekse vlucht van Brussels Airport Zaventem naar een van de internationale luchthavens in Lissabon, Faro of Porto. Wil je de Azoren of Madeira bezoeken, dan maak je gebruik van een rechtstreekse vlucht, of stap je over in Lissabon. De nationale vliegmaatschappij van Portugal, Tap Airlines, biedt internationale vluchten naar Portugal en nationale vluchten op het vasteland en naar de Azoren en Madeira aan. Vliegmaatschappijen SATA en Sevenair bieden vluchten naar de Azoren en Madeira aan.  

Het vasteland van Portugal kan je natuurlijk ook met de auto bereiken. De afstand tussen België en Portugal is ongeveer 2000 kilometer. Je zal dus wel enkele dagen onderweg zijn.

Reis je liever met het openbaar vervoer, dan kan je de trein nemen naar Portugal. Er is geen rechtstreekse trein vanuit België naar Portugal. Je moet dus overstappen in Parijs of Madrid.

Welke paspoorten en visums heb je nodig?

Belgen en Nederlanders hebben enkel een geldige ID card nodig om Portugal te bezoeken.

Welke medische voorbereidingen heb je nodig?

Je hebt geen specifieke medische voorbereidingen nodig om Portugal te bezoeken. Zorg er wel voor dat je goed verzekerd ben voor medische situaties, zeker als je de Azoren of Madeira bezoekt, want in privéziekenhuizen kan je niet terecht zonder verzekering.

Het klimaat van Portugal

Portugal heeft een mediterraan klimaat, met hete zomers en zachte winters. In het noorden van het land regent het wat vaker. Heel af en toe durft er een beetje sneeuw vallen in de Serra da Estrela, de bergketen op de grens van Portugal en Spanje.

De Azoren en Madeira hebben eigen microklimaten. Doorgaans is het weer er warmer dan in België, maar koeler dan op het vasteland van Portugal. Het weer kan er bovendien erg wisselvallig zijn. Regen, wind, mist en zonneschijn wisselen elkaar in sneltempo af.

De mensen van Portugal

Portugezen zijn karaktervolle mensen. Vaak zijn ze erg hartelijk en lief, maar ook koppig en soms zelfs wat hard. Ze hebben een zekere zuiderse warmte die voor ons Belgen wat overweldigend kan aanvoelen. Tijd is niet altijd even belangrijk voor ze, waardoor ze wat nonchalant kunnen overkomen.

De officiële landstaal van Portugal is het Portugees, dat zowel op het vasteland als op de eilanden gesproken wordt. In een kleine regio in het noordoosten van het vasteland wordt ook het dialect Mirandees gesproken. Veel Portugezen spreken ook een woordje Engels.

De meeste Portugezen zijn katholiek. Hoewel het geloof er afneemt, zijn er meer gelovig dan in België. Steden en dorpen hebben vaak prachtige kerken in een stijl die alleen maar als Portugees beschreven kan worden.

De cultuur van Portugal

Het land Portugal zoals we het vandaag kennen, heeft zijn oorsprong in de Middeleeuwen. Portugal werd namelijk in 1139 al een onafhankelijk land. In de eeuwen die volgden breidde Portugal zich uit tot het Portugese rijk met koloniën in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Later slonk het land weer tot het Portugal zoals het nu is.

Die geschiedenis vormt natuurlijk de basis van de Portugese cultuur. In de historische stadscentra zie je vaak nog (sporen van) omwallingen, stadspoorten en paleizen. Overal zie je rijkelijk versierde kerken. Gewone huizen zijn vaak versierd met Portugese tegels, wat een kleurrijk effect heeft.

Ook de zee heeft een sterke invloed op de Portugese cultuur. De zee is er immers nooit ver weg. Veel Portugezen werken als vissers op zee of in de lagunes. In hun vrije tijd gaan ze het water op met de surfplank. De golven van Portugal, en dan vooral aan de westkust van het vasteland, zijn immens en daarom populair bij surfers.

Bezienswaardigheden van Portugal

Portugal heeft, mede dankzij zijn geschiedenis, een scala aan impressionante bezienswaardigheden. Voor jouw vakantie in Portugal raadt de redactie je de volgende bezienswaardigheden aan:

 • Aan de westkust van Portugal vind je een reeks prachtige vissersdorpen en -steden. Bezoek het stadje Peniche, en dwaal door de kleurrijke volkswijk Bairro Do Visconde.
 • De Algarve, in het zuiden van Portugal, is een streek die je moet bezoeken. De meest gekende stad van de Algarve is Faro, maar bezoek zeker ook het historische centrum van de vissersstad Olhão.
 • Dankzij de sterk katholieke geschiedenis van Portugal heeft het land veel magnifieke kerken. In sommige van die kerken vind je ossuariums, waar de botten van gelovigen in sierlijke formaties geschikt zijn. De meest bekende ossuariums vind je in de steden Évora en Faro.
 • De Azoren bestaan uit negen vulkanische eilanden. Hun woeste en grillige landschappen, met kleine dorpen en steden verstopt in de plooien van het land, doen wat denken aan Hawaii.
 • Veel emigrerende walvissen zwemmen langs de Azoren, omdat ze daar kunnen rusten voor ze weer verder zwemmen. Dat maakt dat je in de Azoren een grote kans hebt om walvissen te zien. Er leven altijd dolfijnen en potvissen, maar je kan er eigenlijk elke soort walvis zien. Zelfs orka’s worden er occasioneel gespot.  
 • Omdat het landschap van de Azoren zo woest is, kan je er goed canyoningen. Onder begeleiding van een gids volg je een rivier van de berg naar beneden. Onderweg spring je van watervallen. Boek bij Blueberry Azores Active.
 • Dankzij zijn hoge golven is de westkust van Portugal ideaal voor wie wil surfen. Heb je geen idee hoe daar aan te beginnen? Neem dan een surfcursus bij Gota Dagua Surfcamps. In een week tijd leer je surfen als de beste.

De Portugese keuken

Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat de Portugese keuken sterk beïnvloed wordt door de zee. Vis staat er regelmatig op het menu, net zoals zeevruchten. Veel kleine restaurants aan de kust serveren uitstekende vis voor een zachte prijs. Het loont dus echt om de toeristische gebieden achter je te laten, en de eten in een lokaal eethuisje.  

In de afgelopen eeuw had Portugal een sterke conservenindustrie. Allerlei soorten vis en zeevruchten werden ingeblikt met olijfolie, kruiden of zelfs bepaalde sausen. Hoewel er nu minder conservenfabrieken zijn, worden de kleurrijke blikjes vis en zeevruchten nog steeds overal verkocht. Vaak zelfs als souvenir.

Naast vis, worden er ook lokaal gekweekte amandelen, vijgen, citrusvruchten en olijven gegeten. Op de groene heuvels worden schapen en runderen gekweekt voor melk en vlees. Zowel op de eilanden als op het vasteland vind je wijngaarden. De Douro-Vallei is de bekendste wijnregio van Portugal, maar ook de wijn van de Azoren, gemaakt van drijven die gekweekt zijn op vulkanische grond, is lekker.

Tenslotte houden Portugezen van zoete desserts. De Pastéis de Nata is daar een goed voorbeeld van: een gebakje met eieren en suiker, met een zachte vulling. Je vindt verschillende variaties in heel Portugal. Ze zijn het lekkerste wanneer ze nog een beetje warm zijn, en de vulling heerlijk smeuïg.  

De munteenheid van Portugal

Portugal is deel van de Europese Unie. Je betaalt tijdens je vakantie in Portugal dus gewoon met de euro. Je kan in theorie overal met je kaart betalen, maar het kan geen kwaad om wat kleingeld op zak te hebben. Zeker in afgelegen gebieden durft elektronisch betalen wel eens misgaan.

Is Portugal veilig?

Naast de gebruikelijke kleine criminaliteit in de grootsteden is Portugal een erg veilig land om te bezoeken. Geef zakkenrollers geen kans, let op je spullen in drukke plaatsen, en bezoek niet zomaar elke achterwijk.

Wees wel voorzichtig als je de wilde natuur intrekt. Het kan erg heet worden in Portugal, vooral in de zomer. Neem altijd water en wat te eten mee als je gaat wandelen, en laat iemand weten waar je naartoe gaat. Ga niet zomaar de zee in, want de stroming en golven kunnen erg sterk zijn. Let ook goed op waar je loopt als je de kliffen bezoekt. Je wil er niet af vallen.

Vakantie in Portugal
Deze foto werd gemaakt door Sophie Bernard.

Door Portugal reizen

De beste manier om door Portugal te reizen, is met de (huur) auto. Een auto geeft je de flexibiliteit om te gaan en staan waar je wil, en plaatsen te bezoeken die misschien niet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Gebruik je liever het openbaar vervoer, dan kan je gebruik maken van een busnetwerk en een spoornetwerk dat de steden met elkaar verbindt. In de grote steden, zoals Lissabon en Porto, kan je gebruik maken van metro’s, trams en lokale bussen. Op de eilanden kan je gebruik maken van een busnetwerk, maar dat heeft wel de reputatie een beetje onbetrouwbaar te zijn.

Wil je van het vasteland naar Madeira of de Azoren, dan maak je best gebruik van een vlucht van Tap Airlines, SATA of Sevenair. Tussen de eilanden van de Azoren kan je gebruik maken van de ferry Atlântico Line. Tussen de eilanden van Madeira kan je gebruik maken van de ferry Porto Santo Line.

Hotels en accommodatie in Portugal

Als toeristische bestemming, heeft Portugal een breed aanbod van hotels en accommodatie. Bijna elke grote Europese touroperator heeft wel hotels in Portugal of op de eilanden. Hoewel die praktisch zijn, hebben ze vaak maar weinig karakter.

Overal in Portugal vind je talloze karaktervolle, lokale hotelletjes. Een goed voorbeeld daarvan zijn de Pousada’s de Portugal: hotels in historische panden, zoals kloosters, landhuizen en kastelen. Maar ook onafhankelijke hotelletjes kunnen echt de moeite zijn. Casa do Pateo in de Azoren is een echte aanrader.  

Dit moet je weten voor je vakantie in Portugal

Klaar voor je vakantie in Portugal? Met onderstaande tips ben je op alles voorbereid.

 • Winkels, en ook musea en andere bezienswaardigheden, sluiten soms al om 17u. Soms zijn ze ook gesloten op het middaguur. Zoek dus even de openingsuren op voor je wat bezoekt. Zo kom je niet voor een gesloten deur te staan.
 • Portugal ligt in een andere tijdszone. Op het vasteland is het een uur vroeger dan in België en Nederland, op de Azoren en Madeira is het twee uur vroeger dan in België en Nederland.
 • Lees onze artikelen over Portugal voor meer inspiratie en reistips.
 • Kijk op de websites van Visit Portugal, Visit Madeira en Visit Azores voor meer informatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *