Gozo, Malta

Vakantie in Malta: boetiekhotels, cultuur en gastronomie

Het is een druilerige avond in november. Het regent, het waait en ik haast me tussen de druppels door naar Brussels Airport. Klaar om het sombere weer achter me te laten en vakantie te vieren in Malta. Klaar om me te laten verrassen door een land dat ik eigenlijk helemaal niet ken. Het enige wat ik weet, is dat het er warmer is dan in België. Al de rest moet ik nog ontdekken.

Het is al donker wanneer het vliegtuig op Malta land. Te donker om wat te zien van het landschap. De vlucht met Air Malta verliep vlot en aangenaam, maar reizen is altijd vermoeiend. Ik neem een taxi in de luchthaven en laat me door het donkere landschap naar mijn hotel voeren. Hotel Mulberries is een relatief nieuw boetiekhotel. Het lijkt wat op een oud landhuis, met een grote toegangspoort en een binnenplaats vol planten in aardewerken potten. Mijn kamer is ruim en sfeervol, mijn bed groot en uitnodigend. Ik poets mijn tanden en plof neer. Uitgeteld.

De historische stad Mdina

In de ochtend neem ik de tijd om te genieten van Mulberries. Ik drink thee op het terras, dat uitkijkt over de groentetuin en de olijfgaard. De producten en gerechten die op tafel komen in Mulberries komen bijna allemaal uit de eigen tuin. Fruit en groente worden verwerkt in pasteitjes en slaatjes en in de koelkast rijpen huisgemaakte kazen.

Na een lunch van vers brood en lokale kazen, neem ik de taxi naar Mdina. Archeologische vondsten tonen aan dat er al ruim 4000 jaar mensen wonen in wat we nu Mdina noemen, maar de stad staat vooral bekend om zijn historische centrum vol gebouwen uit de middeleeuwen en de barok. Stadspaleizen en basilieken in die typische, Maltese zandsteen.

De kerk van Mdina bij valavond.

Ik wandel door de beroemde stadspoort, dwaal door de straten en bezoek de kerken. Mdina is verrassend rustig. Waar in de zomer hordes toeristen lopen, loopt er in het najaar niemand. De zon werpt een gouden licht tussen de huizen en de wind stuift door de straten. Vanop de stadsmuren kan ik bijna heel Malta zien.

Tip

Bezoek Mdina bij valavond, wanneer de meeste toeristen weg zijn en de stad koeler en rustiger wordt. De ondergaande zon werpt een prachtig licht over de stad en de omgeving.

Bezoek de drie steden

De dagen in Malta rijgen zich aan elkaar. Overdag lopen de temperaturen op tot een heerlijke 25°C, ’s avonds koelt de zeebries het eiland af. Na mijn bezoek aan Mdina, sta ik te springen om de rest van het eiland te verkennen. Met de taxi rij ik naar Birgu, een van de zogenaamde drie steden.

Birgu, dat ook wel Vittoriosa wordt genoemd, ligt op een landtong. Op aanpalende landtongen vind je de steden Cospicua en Senglea. Tussen de steden liggen havens vol schepen, jachten en plezierbootjes. Ertussen varen traditionele houten vissersbootjes in bonte kleuren, die Dgħajsa genoemd worden.

Net zoals Mdina, heeft Birgu een historisch centrum vol imposante gebouwen en kerken. Toch heeft de stad een heel ander karakter. In de smalle steegjes rond de marktplaatsen vind je kleine musea, woonhuizen, kapellen en boetiekhotels. Veel gevels zijn begroeid met klimplanten en bloemen in alle kleuren. Tussen de huizen zijn wasdraden, lichtsnoeren en kleurrijke vlaggetjes gespannen.

Tip

Neem een Dgħajsa naar Cospicua of Senglea, of zelfs naar Valletta, dan aan de overkant van de watergeul ligt.
Neem de Dgħajsa naar Valletta.

De hoofdstad Valletta

Van Birgu vaar ik naar Valletta. De hoofdstad van Malta ligt op een glooiende landtong die naar de zee wijst. Het historische centrum heeft stratenplan in de vorm van een schaakbord, waardoor het gemakkelijk is om te navigeren. De straten zijn afgelijnd met hoge gebouwen met kleurrijke balkons.

In tegenstelling tot Mdina en Birgu, voelt het historische Valletta als een moderne stad. Hier heb je hippe koffiebars, winkelstraten, boetiekhotels die op de haven uitkijken. Ik bezoek de imposante Sint-Janscokathedraal, die aan de binnenzijde druk beschilderd en belegd is met goud, en het museum Casa Rocca Piccola, een palazzo met ondergrondse shelter uit de Tweede Wereldoorlog. Valletta is zo’n stad waar je de hele dag kan doorbrengen zonder verveeld te raken. Er is zo veel te zien en te doen.

Tip

Bezoek de Upper Barraka Gardens bij zonsondergang en kijk uit over de drie steden.

Met de ferry naar Gozo

Om Gozo, het aanpalende eiland, te bezoeken, moet ik vroeg opstaan. Met de taxi rij ik naar de ferryterminal in Cirkewwa, waar ik de boot naar Gozo neem. De vaart duurt nauwelijks een halfuurtje en onderweg kijk je uit op het eiland Comino en de witte kliffen van Gozo. Met wat geluk zie je zelf dolfijnen zwemmen.

Met de taxi rijd ik naar het tempelcomplex van Ġgantija. Deze megalithische tempels zijn wellicht ouder dan de piramiden en zelfs ouder dan Stonehenge. In het bijhorende museum vind ik alle informatie die ik nodig hebt om daarna het tempelcomplex zelf te bezoeken. De tempels zelf zijn opmerkelijk compleet. Het kost niet veel verbeelding om me voor te stellen hoe het er uit moet hebben gezien duizenden jaren geleden.

Meglithische tempel in Gozo

De kust van Gozo

Een beetje onder de indruk reis ik van Ġgantija naar de kust. Onderweg kijk ik mijn ogen uit. Gozo is een kleiner eiland dat Malta en iets minder druk bebouwd. Vooral de enorme basilieken die boven de dorpen uittorenen, tekenen het landschap van Gozo.

Niet veel later sta ik op de rand van het eiland. Tientallen meters onder me beukt de zee tegen de Ta’ Ċenċ krijtkliffen. Zeevogels zweven boven mijn hoofd en de wind rukt aan mijn kleren. De Ta’ Ċenċ kliffen zijn mooi, maar kunnen ook verraderlijk zijn. Opzwepende winden brengen soms nietsvermoedende bezoekers uit evenwicht. Ik blijf dus maar op een veilige afstand van de rand.

Zoals dat gaat met eilanden, heeft de zee een grote invloed op de eilanden van Malta. Na mijn duizelingwekkend bezoek aan de kliffen, stop ik bij de zoutpannen van Xwejni. In oude, vierkante bakken die in de rotsen gehouwen zijn, wordt in de zomer zeewater verzameld. De hete Maltese zon verdampt het water en wat er overblijft, is zuiver zeezout. Het is een oude ambacht, die nog steeds door dezelfde familie uitgevoerd wordt.

De citadel van Rabat

Ik eindig mijn dag op Gozo in de stad Victoria, die in de volksmond Rabat genoemd wordt. Rabat is de grootste stad van Gozo en heerlijk levendig. Kleine pleinen vol terrasjes, straten vol winkels waar handwerk en lokale producten verkocht worden. Maar het is de citadel die ik het liefst wil zien.

De citadel van Rabat torent hoog uit boven de stad. Het is een bolwerk van zandsteen. Binnen de vestigingsmuren vind je huizen, kerken en musea. Vanop de muren kijk je niet alleen uit over het bruisende centrum van Rabat, maar over het hele eiland.

Tip

Bezoek eerst de citadel voor je de smalle straatjes van Rabat induikt.

De Blue Grotto

Op mijn laatste dag in malta wakkert de wind aan. Jammer, want ik had gepland om met de kajak de zee op te gaan en de Blue Grotto te bezoeken. De hoge golven maken dat onmogelijk, en ik moet aan land blijven. Met de taxi reis ik naar het uitkijkpunt boven de Blue Grotto. Onder mij zie ik de zee, de hoge rotsboog, de diepe grot. Het is prachtig, maar ik had het maar wat graag vanop het water gezien.

In plaats daarvan, stop ik bij het Wingacourt Museum. In het museum ontdek ik de geschiedenis van streek. Letterlijk. Diep onder het museum lopen de romeinse catacomben, waar de romeinen hun doden begroeven in tombes uitgehakt in de levende steen. Hoger ligger de bomshelters die gebouwd werden tijden de wereldoorlogen en nog hoger de grot waar Sint Paul volgens de legende leefde en preekte.
Het museum zelf, dat bovenop de catacomben, shelters en grot staat, heeft een indrukwekkende collectie religieuze kunst. Maar ook hedendaagse kunstenaars exposeren in de gaanderijen.

Tip

Het kost maar een paar euro om het Wignacourt museum te bezoeken. Perfect voor regenachtige dagen of zelfs wanneer het te heet is om buiten te zijn. Wie de catacomben wil bezoeken, heeft best geen claustrofobie.

Plan je vakantie in Malta

Met een hoofd vol herinneringen en een camera vol foto’s keer ik terug naar België. Malta heeft me verrast. De drukke steden, de historische gebouwen, de ruige kust – ik wil nu al terug.

Malta bereik je het eenvoudigste met de rechtstreekse vlucht van Air Malta. Je vertrekt in Brussels Airport en landt een paar uur later al op Malta. Op Malta kan je een huurauto of de taxi nemen.

Je logeert lekker rustig in het sfeervolle Mulberries. Wie liever wat centraler logeert, vindt Iniala Harbour House in Valletta misschien wel wat.

Lekker eten doe je in een van de talloze Maltese restaurants. Ik hield het meeste van Il Piratta in Senglea en van Café Jubilee in Valletta.

Plan je vakantie naar Malta met Visit Malta. In het artikel Malta voor beginners vind je ons reisadvies.

Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *