Utrecht

de grootste fietsenstalling ter wereld

Nederland is een echt fietsland. In totaal beschikt Nederland over bijna 23 miljoen fietsen. Die fietsen moeten natuurlijk ergens gestald worden en daarom beschikt Nederland over maar liefst 12.500 fietsparkeerplekken. Een gedeelte van die parkeerplekken zijn te vinden op station Utrecht Centraal.

Daar opende namelijk vorig jaar de grootste fietsenstalling ter wereld met maar liefst 12.500 fietsparkeerplekken. De gigantische fietsenstalling is al lang niet meer alleen een stalling. Met maar liefst 3 verdiepingen en een bijzondere architectuur is het een heuse bezienswaardigheid geworden. In deze foto’s geven we je een kijkje binnen de grootste fietsenstalling ter wereld.

 

Utrecht

De ingang van de hypermoderne fietsenstalling.

De fietsenstalling is gelegen onder het Centraal Station van Utrecht. Rondom het station waren eerder al vier stallingen met plek voor ongeveer 10.000 fietsen. Desondanks was dat niet genoeg om alle fietsen die dagelijks afreizen naar het station van Utrecht allemaal te kunnen stallen. Wil je een beter beeld van de fietsenjungle die Utrecht is? In deze video zie je de Vredenburg. Het drukste fietskruispunt van Nederland.

Utrecht

De fietsenstalling onder Utrecht Centraal station is een van de vele projecten die behoren tot de vernieuwing van het stationsgebied. De vernieuwing van het stationsgebied in Utrecht wordt ook wel de grootste bouwput van Nederland genoemd, vanwege de grootte van dit project. Het nieuwe geopende stationsgebouw en de fietsenstalling daaronder zijn een van de eerst afgeronde projecten. In 2030 moet het totale project afgerond zijn en zal het stationsgebied van Utrecht vele hoge woon- en werk torens rijker zijn.

Utrecht Centraal Station is een belangrijke plek in zowel Nederland als internationaal. Dagelijks arriveren en vertrekken hier maar liefst 900 treinen waarvan een gedeelte van- en naar het buitenland. Dagelijks stappen er zo’n 200.000 mensen in- en uit op het station wat het meteen het drukste station van de Benelux maakt. Ter vergelijking: dit is ongeveer evenveel als alle dagelijkse passagiers op station Brussel-Noord, Brussel-Centraal, Brussel-Zuid en Antwerpen Centraal bij elkaar.

Utrecht

Er is plaats voor meer dan 12.500 fietsen in de fietsenstalling van Utrecht.

Vanwege de tienduizenden fietsen die dagelijks naar het station van Utrecht afreizen is het ook belangrijk dat het stationsgebied goed bereikbaar is. Daarom fungeert de fietsenstalling niet alleen als stalling, maar ook als tunnel. Een tunnel die ene kant van het station met de andere kant verbindt. Via een speciale fietsstrook kun je door de fietsenstalling heen fietsen. Dit kan, zelfs voor een Nederlander, nog wel eens verwarrend zijn. De fietsenstalling heeft namelijk maar liefst drie verdiepingen en verschillende fietsstroken.

Utrecht

De fietsenstalling heeft een slim systeem dat bijhoudt hoeveel fietsen precies in de fietsenstalling geparkeerd staan. In ieder rek waarin je je fiets kunt zetten zit een sensor-strip. Wanneer jouw fiets de strip raakt schiet het plekje op rood en verspringt het aantal vrije plekken op de monitor in het gangpad. Zorg er wel voor dat je je fiets ook weer op tijd weg haalt, want na 28 dagen wordt je fiets verwijderd.

Fietsenstalling

In de fietsenstalling vind je ook een fiets & servicepoint. Hier worden onder andere reparaties en onderhoud uitgevoerd. Moet je hard trappen om door de fietsenstalling heen te komen? Misschien moet je dan even langs het servicepoint om daar gratis je banden te laten oppompen.

Het stallen van je fiets in de fietsenstalling is de eerste 24 uur gratis. Daarna betaal je een bedrag van 1,25,- per 24 uur. De fietsenstalling is maar liefst 365 dagen per jaar, 24 uur per dag geopend en bewaakt. Over de veiligheid hoef je je, in tegenstelling tot andere fietsenstallingen in Europa, dus geen zorgen te maken.

Wil je een visuele tour door de fietsenstalling? Deze video laat je in 15 minuten vanuit het oogpunt van de fietser alle hoeken van de fietsenstalling zien.

Wil je nu zelf een keer gebruik moeten maken van de fietsenstalling onder Utrecht Centraal? In dit artikel nemen we je mee in drie mooie fietsroutes in, en rondom Utrecht.

Fietsenstalling

 

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *