Urbex of Urban Exploring

Een weinig gekende, ietwat obscure trend in reizen is het Urban Exploring, of Urbex. Kort gezegd gaat het om het verkennen en fotograferen van leegstaande gebouwen, zoals landhuizen, kastelen en kerken. Iets voor jou?

Urbex, wat is dat?
Urban Exploration is simpelweg het verkennen en fotograferen van leegstaande, onbewoonde gebouwen. Denk aan ruïnes, fabrieken die na de oorlogen uit gebruik kwamen, kerken, kastelen, cryptes, verlaten pretparken, winkelcentra…

Het onderzoeken en verkennen van leegstaande gebouwen is iets wat bij de meeste onder ons wel een soort van spanning en nieuwsgierigheid oproept. Je mag er eigenlijk niet zijn, de gebouwen zijn soms een tikje bouwvallig en je moet soms best wat toeren uithalen om er binnen te raken.

Urbex van een Kasteel

Heel wat mensen, al dan niet fotografen, hebben intussen die nieuwsgierigheid omgezet naar een stevige hobby en trekken er elke vrije moment op uit om nieuwe gebouwen te zoeken en te fotograferen. Er bestaan heelder urbex gemeenschappen op het internet.

Maar!
Hoewel het verkennen van leegstaande gebouwen op zich onschuldig is, kan het ook snel te ver gaan. Veel urban explorers plegen inbraak om ergens binnen te raken, en dat is natuurlijk strafbaar. Sommigen trekken er op uit om de verlaten gebouwen te plunderen en te vandaliseren met graffiti. Bovendien maken sommigen er een sport van de door de eigenaars opgeroepen politie te snel af te zijn.

Dus.
Kom je op je reizen leegstaande gebouwen tegen die je wil verkennen of fotograferen? Prima! In bepaalde landen, denk aan Engeland, Ierland of Frankrijk, is het platteland zelfs bezaaid met prachtige overblijfselen van gebouwen uit de middeleeuwen of zelfs megalithische bouwsels en stenenkringen.

Megalithisch

Maar kijk wel even of het om privé terrein gaat, vraag desnoods aan de eigenaar of je foto’s mag maken. Bevind je je per ongeluk op privé terrein? Excuseer je, leg uit waarom je er bent en ga zo snel mogelijk van het terrein af. De kans is groot dat je door vriendelijk te zijn zelfs de kans krijgt om tezamen met de eigenaar het gebouw te verkennen.

Nieuwsgierig in Ierland

Bekende Urbex Locaties
Hou je er zelf van om, zoals ik, leegstaande gebouwen te fotograferen? Leuk!

Ben je wel eens in het Belgische spookdorp Doel geweest? Dit dorp is al jaren het middelpunt van politieke twist, en zal al dan niet afgebroken worden voor uitbreiding van de haven. Het dorp is inmiddels zo goed als verlaten. Sommige bewoners blijven in hun huizen, andere zijn al jaren verhuisd.
Hier fotografeer je bijzondere graffiti, lege straten, winkels, huizen, die overgenomen worden door de natuur. Hou wel rekening met de bewoners die er nog wel wonen.

Vouw je een stafkaart van Ierland open, dan staan alle ruïnes van kastelen, kerken en megalithische monumenten aangeduid in het rood. Je hoeft er dus maar eentje uit te kiezen om op verkenning te gaan, al is dat geen garantie dat je het ook effectief zal vinden.

Veel grote steden zijn gebouwd op de resten van hun middeleeuwse versies. Dat wil zeggen dat er onder de straten nog reservoirs, riolen, oude metrostations en zelfs hele waterlopen liggen. Denk aan de ruien in Antwerpen, de Victoriaanse gangen onder Londen en zelfs aan verschillende, goed verborgen onderaardse gangen die vaak tussen kerk en klooster lopen. Deze plekken kan je zelden bezoeken zonder begeleiding, maar ook dan is het nog steeds de moeite waard!

Amerika heeft een zekere historie in verlaten dorpen en steden. Denk aan de dorpen die werden opgebouwd door goudzoekers, en die even snel weer werden verlaten nadat bleek dat er geen goud te vinden was. Of aan de stad Detroit, die nu deels leegstaat na economische tegenslag.

Saint Vaast

Kapot Glas in Lood

Ringfort

Saint Michans

Schedels

Ierse toren

Griezelige trappen

Bunkerklimmen

4 Comments
  1. Ja, urban exploring is erg interessant! In 1998 heb ik een keer een leegstaand Sovjet-trainingscentrum voor nucleaire onderzeeërs bezocht, in Paldiski, Estland. Een paar jaar later is de nogal deprimerende film Lilja-4-ever daar grotendeels opgenomen. Inmiddels is het hele complex afgebroken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *