Nedersaksen

Uniek logeren in het Duitse Nedersaksen

Publireportage

Mijn zomer begon in het Duitse Nedersaksen. Een regio in het noordwesten van het land, met een sterk plattelandskarakter. Kleine stadjes, houten huizen, de kerk in het midden. Eromheen eindeloze velden, bossen en groen.

Duitsland heeft karakter. Als je typisch Duits zegt, dan hebben mensen wel een idee wat je bedoelt. En toch is er veel verschil tussen de verschillende regio’s in Duitsland. Ik verkende al eerder Beieren in het zuiden, en de Eifel in het westen. Deze keer reisde ik naar het noordwestelijke Nedersaksen.

In Nedersaksen lijkt het alsof de tijd vertraagd loopt. Het leven is er gemoedelijk, rustig. Het landschap ook. Héél licht glooiend, en o zo groen. Bespikkeld met kleine dorpjes en historische stadjes.
Ik maakte een roadtrip door de regio. Van Steinhude naar Celle naar Cloppenburg, om te eindigen op het Duitse Waddeneiland Norderney. Onderweg sliep ik in compleet verschillende accommodaties die toch allemaal één ding gemeen hebben: ze zijn apart, eigenaardig of bijzonder.

Nedersaksen
Een nachtje op een fort op een eiland in een Duits meer: lang niet slecht!

Een nacht in een fort

In het midden van het Steinhuder Meer ligt het kunstmatige eiland Wilhelmstein. Wilhelmstein werd in 1761 gebouwd als een onneembaar, stervormig bastion, omring door 16 kleinere eilanden. Soldaten in het fort, vrouwen en bedienden in huizen op de kleinere eilanden. Vijftig jaar later werd de ruimte tussen het bastion en de kleine eilanden opgevuld, waardoor er één vierkant eiland ontstond, van ongeveer 100 op 100 meter groot.

Je kan tegenwoordig het bastion bezoeken. Binnenin vind je een collectie wapens en militaire artefacten. In de huizen die ooit op de kleinere eilanden stonden, bevinden zich nu een restaurant en comfortabele hotelkamers. Vooral ’s avonds, wanneer de dagjesbezoekers weer naar het vasteland gaan, is het heerlijk stil op het eiland.

Ik logeerde één nachtje op het eiland. Ik genoot van de rust, van het water, van de zonsondergang boven het Steinhuder Meer. Van een tochtje met de fluisterstille e-boot. Van een nachtje in de schaduw van het Wilhelmstein fort.

Nedersaksen
Compacte, maar mooie kamers in de oude kwartieren van het fort.

Een nacht in een kruidentuin

Het stadje Celle, middenin Nedersaksen, is één van de weinige Duitse steden waarvan het centrum nog bijna volledig bestaat uit vakwerkhuizen. De meeste historische stadskernen werden immers in de wereldoorlogen vernietigd.
Maar ook de stroming Bauhaus is fel vertegenwoordigd in Celle. De strakke, ietwat industriële stijl in architectuur staat haaks op de vaak wat scheve huizen, met gevels van leem en houten balken. Het geeft een wat rommelige indruk, die desondanks – om misschien wel daarom – heel gezellig oogt.

Tijdens mijn bezoek in Celle logeerde ik in een Sleeperoo sleeping cube. Middenin de medicinale kruidentuin op wandelafstand van het centrum. Je leest hier hoe die ervaring liep.

Sleeperoo
Pyjamaatje aan en genieten van het uitzicht.

Een nacht in een yurt

In het dorpje Wietzen, een beetje afgelegen in de velden, vind je Unser Kleine Hof. Een voormalige boerderij, waar nu een tweetal yurts en enkele woonwagens in de weiden staan. Een heel eenvoudig concept dat werkt.

Bij Unser Kleine Hof staat het buitenleven centraal. Slapen doe je in de yurts, eten in of naast de oude koeienstal. Iets verder staat een sauna in het groen, naast een kleine eendenvijver. In de omgeving ga je wandelen of fietsen. Of je leest gewoon een boek in de schaduw van een boom. Onthaasten en gewoon zijn, dat is belangrijk hier.

Logeren in Unser Kleine Hof is verrassend goedkoop. Bovendien kunnen de yurts aangepast worden aan elk gezin. Een romantische nacht met zijn tweetjes? Of een gezinsvakantie? Een weekendje weg met de mannen? Het past allemaal in de yurts.

Nedersaksen
Een sfeervol nachtje in een yurt.

Een nacht in een designhotel

De stad Cloppenburg in hartje Nedersaksen ontstond al in de 9e eeuw. Een hoopje boerderijen rond de kerk groeide uit tot een heuse moderne stad. Maar Cloppenburg is zijn verleden niet vergeten. Niet ver van het centrum ligt het Museumdorf Cloppenburg, één van de oudste openluchtmuseums van Duitsland. Het Museumdorf herbergt een groeiende collectie Oost-Friese en Saksische boerderijen en huizen. Zoals Bokrijk, maar dan nog mooier.

Nedersaksen
Welkom in Sevenoaks!

Op een steenworp van het Museumdorf ligt het Sevenoaks hotel. De eigenaars van het Sevenoaks kochten een oud administratief gebouw zonder echt te weten wat er mee te doen. Na een tijdje viel de beslissing: het gebouw werd omgebouwd naar een appartementsblok én een hotel. De hotelkamers en zelfs enkele van de appartementen werden stijlvol ingericht in telkens een eigen thema. Zo logeerde ik in het appartement Flandrien, met een knipoog naar de Vlaamse stijl en kunstenaars.

Sevenoaks is modern is élk opzicht. Het hotel is duurzaam en hip. Rust en stilte staan er centraal, ook al ligt het op een steenworp van het centrum. Er logeren is gewoonweg een vakantie op zich.

Nedersaksen
Het appartement Flandrien in het Sevenoaks hotel.

Een nacht op een waddeneiland

Mijn roadtrip eindige op het Waddeneiland Norderney. Een echt Waddeneiland, dat je doet denken aan Texel en Schiermonnikoog, en dat toch helemaal anders is. De gelijknamige stad op de westkust van het eiland is een zomerse stad, met witte gebouwen en gaanderijen. Hotels en restaurants verdringen elkaar langs de shoppingsstraat.

Er zijn allerlei soorten accommodatie op Norderney. Van hostels tot peperdure hotels. Ik logeerde in het hotel Inselloft. Een reeks moderne appartementen verscholen achter de gevels van oude huizen. De ervaring was simpelweg af. Een mooi, ruim appartement met zicht op zee. Bij aankomst stond er een stokbrood met kaas en droge worst klaar. Thee en koffie. Ik gooide de ramen open en dronk mijn thee in de zetel terwijl de zeewind met de gordijnen speelde.

’s Nachts wordt het bruisende Norderney stil. Enkel het geruis van de golven klinkt nog.  Norderney mag dan doorheen de eeuwen van een guur, kaal Waddeneiland naar een bruisend centrum geëvolueerd zijn, het tij zwaait er nog steeds de scepter. En ik, ik vind dat prima.

Nedersaksen
Hotel Inselloft op Norderney.
Nedersaksen
Een appartement met alles er op en er aan in hotel Inselloft.

Logeren in Nedersaksen

Nedersaksen is heel erg bereikbaar. Afhankelijk van waar je naartoe wil, is het vanuit Antwerpen zo’n 400 à 500 kilometer rijden. Je plant je reis eenvoudig via deze website.

Nedersaksen
Celle, een stadje met historische vakwerkhuizen.

4 responses to “Uniek logeren in het Duitse Nedersaksen”

  1. […] bezocht Norderney tijdens mijn roadtrip door Nedersaksen in het begin van de zomer. Ik reed daarvoor tot aan de ferry van Norddeich, waar ik de auto […]

  2. […] zijn complex en mooi aan de buitenzijde en praktisch aan de binnenzijde. Wanneer je door Nedersaksen rijdt, kom je er overigens nog af en toe eentje tegen in het wild. Nog steeds […]

  3. […] bezocht zelf het Steinhuder Meer tijdens mijn roadtrip door Nedersaksen. Na een kort bezoekje aan het historische centrum van Steinhude, nam ik de ferry naar het […]

  4. […] wat te bieden en ook onze buurlanden zijn echt prachtig. Een vakantiehuis op de Nederlandse heide, op het Duitse platteland of in onze eigen Ardennen biedt echt dat […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *