Slow Cabins

Uitgetest: een nacht met Slow Cabins

Met mijn bottinnen aan loop ik door de Merodevallei. Modder spat op onder mijn voeten. Het regent zachtjes en het is aardedonker. Echt herfstweer. En dan doemt uit het duisternis een houten bordje op. Slow Cabins staat er op geschreven. Hier moet ik zijn.

Ik vind de Slow Cabin in een verloren hoekje van een wei. Het is er muisstil. Ik hoor enkel het geruis van de wind in de bomen en het zachte tikken van de regen op het dak. Bij het licht van een zaklamp zoek ik naar de sleuteldoos. Ik tik de code in, het doosje springt open en ik kan eindelijk naar binnen.

Slow Cabins
Een bordje wijst de locatie van de Slow Cabin aan.

Rust en stilte en natuur

De Slow Cabin, mijn thuis-voor-even, is klein maar knus. Een huisje dat qua vorm doet denken aan een zeecontainer, met grote ramen die uitkijken op bos en wei. Het houten interieur bestaat uit een comfortabel bed, een badkamer en een keuken. Middenin het huisje staat een houtkachel, met een mand brandhout ernaast. Alles wat ik nodig heb.

Op kousenvoeten, want schoenen blijven hier aan de deur staan, begin ik met het aansteken van het vuur. De warmte en het licht van de kachel maken het huisje meteen huiselijk. Het is er al snel lekker warm.
Met het gekraak van het vuur op de achtergrond, pak ik mijn spullen uit. Tandenborstel in de badkamer, groenten in de ijskast, pyjama op het bed. Op tafel vind ik een flesje cider en een bokaal met paddenstoelenchips. Een heerlijk aperitief terwijl ik mijn eenvoudige maaltijd klaarmaak.

Slow Cabins
Mijn Slow Cabin ligt afgelegen, in een verloren hoekje van een wei.

Na een hapje te eten, kruip ik onder de wol met een boek. Buiten blijft de regen zachtjes vallen. Druppels trekken strepen op de grote ramen. Het vuur knettert vrolijk door. Niet veel later valt het boek uit mijn handen en zink ik in een diepe slaap. Middenin de nacht word ik wakker. De regen is gestopt, het vuur is niet meer dan een paar gloeiende kolen. Mijn ogen zijn gewend aan het duister en ik zie de bomen en de wei door de ramen. In de verte klinkt de roep van een steenuil. Ik draai me om en slaap heerlijk door.

’s Ochtends word ik wakker met het eerste licht. De lucht is grijs, de zon is nog niet eens op. Voor mijn ontbijt nog trek ik mijn bottinnen aan en ga ik naar buiten. De mist kleeft aan het gras, dauwdruppels springen op bij elke stap. De lucht is heerlijk koel en ruikt naar bos en herfst. Ik wou dat ik elke dag zo kon opstaan.

Slow Cabins
Ochtendnevels hangen laag boven de grond.

Over Slow Cabins

Wij van Reisgoesting zijn dol op bijzondere accommodaties. Dingen die je nergens anders vindt. Slow Cabins past precies in dat plaatje.

Slow Cabins plaatst zijn huisjes op bijzondere locaties. Plaatsen die maar weinig mensen kennen, en dan nog liefst middenin de natuur. Ik logeerde in een Slow Cabin op een kasteeldomein. Een plaats waar je, op een wandelaar zo nu en dan na, helemaal alleen bent.
Je vindt Slow Cabins over heel Vlaanderen en Nederland, meestal niet erg ver van grotere steden. Zo hoef je zelfs niet erg ver te rijden om er een weekendje op uit te trekken. In Vlaanderen staan een fiks deel van de Slow Cabins in domeinen beheert door Kempens Landschap.

Slow Cabins
Knus, maar praktisch.

De huisjes van Slow Cabins zijn klein. Ze bieden net genoeg plaats voor twee tot vijf personen. Desondanks zijn ze slim en handig ingericht. Je hebt er alles wat je nodig hebt. Bovendien zijn de huisjes ecologisch. Het dak bestaat uit zonnepanelen, het water dat uit de kraan en douche stroomt is gefilterd regenwater. Er staat biologisch afbreekbare zeep en afwasmiddel. Binnen verwarm je je met een houtkachel en kook je op een gasvuur. Buiten kan je een vuurkom met barbecuerooster gebruiken.

Slow Cabins
Je vindt er alles wat je nodig hebt.

Off The Grid

De eco-huisjes van Slow Cabins zijn zelfvoorzienend. Off the grid. Dus waarom zou jij niet hetzelfde doen? Zet die telefoon uit, laat je laptop thuis. Je hebt er toch geen wifi, dus geniet gewoon van de rust en van de natuur. Geen berichten, telefoontjes, werk. Gewoon zijn, hier en nu.

Precies om die reden moet je bij Slow Cabins minstens twee nachten boeken. Omdat je minstens twee nachten nodig hebt om het concept helemaal tot je door te laten dringen. Want om de effecten van rust en natuur echt te voelen, heb je vooral tijd nodig.

Doen en zien in de omgeving

Enkele dagen voor vertrek ontvang je van Slow Cabins een overzicht van wat je kan doen in de directe omgeving van je logeerplaats. In dat overzicht vind je tips voor wandelroutes, interessante plaatsen die je kan bezoeken en welke lokale winkels en restaurants zij aanraden.

Met die informatie stimuleert Slow Cabins zijn bezoekers om volop te genieten van de omgeving, maar ook om lokaal te winkelen. Je zal dus geen supermarkten op deze lijstjes vinden, maar wel de plaatselijke warme bakker, beenhouwer en groentewinkels. Voor wie liever niet kookt, is er ook een lijst met restaurants in de omgeving, compleet met openingsuren en adressen.

Trek er op uit

Misschien ben ik een romantische ziel, maar het idee dat je helemaal alleen en off the grid ergens logeert, met niets dan gras en bomen en de open lucht om je heen, trekt mij aan. Ik geniet intens van zo’n momenten, van plaatsen waar ik niets anders hoor dan de wind en de vogels.

Slow Cabins was voor mij dan ook meteen een schot in de roos. Een perfecte match. Ik had daar gerust een weekje kunnen logeren. En was er genoeg ruimte voor een boekenkast en een bad, dan zou ik spontaan verhuizen. Een weekendje in zo’n eco-huis is dus een absolute aanrader. Het voelt als kamperen, maar toch ook weer niet. Het is volop genieten. Soms moet het niet ingewikkeld zijn, toch?

Zin om je eigen weekendje weg te plannen? Boeken doe je hier!

Slow Cabins
Geniet van koken op een houtvuur in de vuurkom.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

One response to “Uitgetest: een nacht met Slow Cabins”

  1. […] om te kiezen voor minder gekende bestemmingen. Voor bestemmingen die dichterbij liggen. Of voor bestemmingen in de natuur. Laat de toeristische steden en gebieden gewoon even voor wat ze […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *