Uitgaan in Kopenhagen

Een stad bezoeken is meestal een belevenis op zich. Een stapje in de wereld zetten ‘s nachts kan deze belevenis nog eens vijf keer zo interessant maken. Want de meest zotte dingen maak je meestal mee met mensen die net iets te diep in het glaasje gekeken hebben.

Op onze trip naar Kopenhagen konden we uiteraard niet anders dan het Deense uitgaansleven grondig uit te testen. Het oordeel na twee avonden uit luidt als volgt: getest en goedgekeurd. Al moet je wel uitkijken voor dronken Zweden die iets te genereus zijn met de tequilla.

We besloten om een stapje in de wereld te zetten. Afin, in Kopenhagen, eigenlijk. We trokken er op uit richting het beruchte meatpacking district. Deze wijk is de laatste jaren serieus onder handen genomen waardoor het toerisme er terug op volle toeren draait.
We namen onze toevlucht tot populaire zaken zoals Jolene en Bakken: restaurants die ‘s nachts omgetoverd worden tot heuse danscafé’s.  Hoewel de inrichting mij eerder deed denken aan voetbalkantines straalden de zaken toch behoorlijk wat charme uit.

Wat mij van deze avond voornamelijk zal bijblijven is de ongeremdheid van de vrouwen, of zoals we ze tijdens onze reis gedoopt hebben: Deense Deernes. Naar onze definitie zijn dit knappe vrouwen die totaal naast het ritme dansen. Hopelijk beschikten wij zelf over meer ritmegevoel dan hen, anders stonden we daar mooi te lachen.

Rustdag
Vrijdag hielden we het rustig. Enerzijds omdat we op onze erasmusstudente, Ayna, aan het wachten waren, anderzijds omdat we alle drie een beetje katerig waren. Aangezien Seppe enorm veel zin had om  een sneeuwman te maken, brachten we onze namiddag door in de tuin. Jens en ik waren minder enthousiast en hielden het al snel voor bekeken.

Wanneer Ayna ‘s avonds aankwam, nadat ze heel Denemarken doorkruist had, gingen we op verkenning in een andere uitgaansbuurt van Kopenhagen. Deze keer trokken we richting Nørrebro, een wijk ten westen van het centrum.

Onze reisgids beschrijft dit deel van Kopenhagen als jong, dynamisch en multicultureel. Eenmaal gearriveerd per bus startten we de zoektocht  naar een aangenaam danscafé om de avond door te brengen. Over de gehele wijk liggen wel 20 verschillende uitgaansgelegenheden verspreid, maar de meeste zaten tot de nok volgestouwd met mensen.

Na een tijdje vonden we hét ideale café waar de ene goeie plaat na de andere gedraaid werd, met dank aan een zalige rastafari achter de draaitafel. De losbandigheid van de vrouwen wordt hier nog eens goed in de verf gezet. Ze zitten ook nog steeds totaal naast het ritme: De Deense Deernedans is geboren.

Louisiana
Naast het feit dat Ayna ons enorm verblijdde met haar komst, verblijdde de auto die ze met zich meebracht ons minstens even hard.
Op onze laatste dag beslisten we om Kopenhagen achter ons te laten en de natuur in te trekken. Spijtig genoeg bleef de natuurmens in ons slechts beperkt tot een wandeling in een bos en een kijkje nemen op een steiger aan zee. De wind aan zee was net te hard en koud om er aangenaam te kunnen rondhuppelen.

Waar we wel vrolijk konden ronddwalen, was Louisiana, het belangrijkste museum voor moderne kunst in Denemarken. Hier kan je gemakkelijk een hele dag spenderen, zo veelzijdig is het aanbod. Ook buiten het museum valt er genoeg te beleven, al was het, wederom, net te koud om lang buiten te blijven. Louisiana mag je zeker niet links laten liggen op een bezoek aan Kopenhagen, het is meer dan de moeite waard.

Met pijn in het hart moesten we het prachtige Denemarken al na vijf dagen achter ons laten. Gelukkig waren we wel in staat om enkele clichés omtrent de Denen te ontkrachten, of net te bekrachtigen. Zo zijn wij enkel en alleen vriendelijke en behulpzame Denen tegengekomen, zijn de mensen over het algemeen echt wel knap en zijn ze zeker niet vies van pintje of 5 te veel.

Ik ben zeker dat ik nog een keer naar Denemarken zal trekken – ik heb dan ook nog maar een fractie van het land gezien – maar dan liever en plein soleil.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *