Typisch Belgisch

Typisch Belgisch: vakantie in eigen land

Typisch Belgisch. Als je die zin hoort, aan wat denk jij dan? Wafels? Frietjes? De Ardennen? Het Atomium? Of heb je eigenlijk geen idee wat er te vinden is in ons landje? Hoog tijd voor een snelcursus vakantie in eigen land.

Toegegeven, misschien is België niet het meest indrukwekkende land waar je ooit al geweest bent. Geen dramatische natuur, geen verloren culturen. Maar dat wil niet zeggen dat we niet trots kunnen zijn op de dingen die ons land echt typisch Belgisch maken.

Bovendien is ons kikkerlandje divers genoeg om een echt vakantiegevoel te krijgen wanneer je een andere streek bezoekt. Heuvels en bossen in de Ardennen. Golvende landbouw in Oost Vlaanderen. Fruitteelt in Limburg. Bruisende steden bomvol kunst en cultuur. Het gaat er maar om wat jij precies wil.

Typisch Belgisch
De Mercator ligt in de haven van Oostende, een van onze interessantste kuststeden.

Bezoek Belgisch erfgoed

Zo klein als België is, zo rijk is onze geschiedenis. Op ons grondgebied werden sporen van menselijke bewoning gevonden uit praktisch elk tijdvak van de geschiedenis. Veel ervan ging verloren, maar er bleef genoeg bewaard om musea te vullen. Denk bijvoorbeeld aan het Gallo-Romeins museum in Tongeren, waar de hele tentoonstelling draait om de interactie tussen de Romeinen en de Keltische en Germaanse stammen.

Het mooist vind ik echter het erfgoed dat je gewoon in het straatbeeld tegenkomt. Kathedralen, kerken, abdijen en begijnhoven: je vindt wel iets in elke stad. Wist je trouwens dat begijnhoven enkel in dit deel van de wereld voorkomen? Je vindt ze in Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en zelfs ééntje in Engeland. De begijnhoven van Lier, Brugge en Leuven vind ik bijzonder mooi.
Maar ook onze historische stadjes in Wallonië, zoals Malmedy en Durbuy, zijn echte trekpleisters. Kasseien straatjes en de kerk in het midden: dat is typisch Belgisch.

Typisch Belgisch
Het historisch stadscentrum van Brugge is wereldberoemd.

De Belgische keuken

Wafels, frietjes, stoofvlees, mosseltjes: echte Belgen worden gelukkig van lekker eten. De Belgische keuken heeft een rijk en volks karakter, met ontelbaar veel streekgerechten en specialiteiten. Het loont de moeite om uit te zoeken wat de lokale specialiteit is voor je vertrek. Je zou die Lierse Vlaaikens en Luikse Boules maar eens mislopen!

Veel restaurants en brasseries serveren met trots onze lokale gerechtjes. Paling in ‘t groen eet je in de Scheldestreek, garnaaltjes aan de kust, en jenever drink je in Hasselt. Maar aan mensen die België voor het eerst bezoeken, zeg ik steevast dat ze bij aankomst een echte Belg moeten vragen hen het beste frietkot aan te wijzen. Want dat is pas echt typisch Belgisch.

Typisch Belgisch
België heeft een echte eetcultuur. Lekker eten is belangrijk voor ons.

Belgisch bier

Je kan België niet bezoeken zonder het bier te proberen. Zelfs ik, een echte Belgische, word nog regelmatig verrast door ons gerstenat. Trippel, pils, lambiek, fruitbieren. België kent honderden verschillende bieren. Maar allemaal hebben ze hetzelfde gemeen: Belgische bieren zijn sterk en karaktervol.

Overal in België vind je brouwerijen. Grote en kleintjes. Sommige ervan, zoals brouwerij Roman in Oudenaarde en De Coninck in Antwerpen, kan je bezoeken. Je leert over het brouwproces, en nadien mag je ook eens proeven.
Tegenwoordig komen de oude kroegen, die echte bruine stamcafés, weer helemaal terug. Zittend aan de houten toog met een koud pintje, bijtend in een hardgekookt ei: da’s typisch Belgisch.

Typisch Belgisch
Een pintje voor elke gelegenheid: da’s typisch Belgisch.

De belgische natuur

Het zou je verbazen, maar meer dan 20% van België is bedekt door bos. Het grootste deel daarvan vind je natuurlijk in Wallonië, rond Brussel en boven Antwerpen. Toch, België is niet direct gekend om zijn uitzonderlijke natuur. En dat is jammer, want we hebben echt wel een paar pareltjes.

De herfst en lente zijn de juiste seizoenen voor een bezoek aan Limburg. Geniet van boomgaarden in volle bloei, of van de dikke geur van rijpende appels.
In de bossen rond Brussel en in Oost Vlaanderen kleurt de bodem blauw in de lente. Boshyacinten bloeien maar enkele weken, maar die weken zijn magisch.
Het herfstseizoen is mijn favoriete seizoen voor een bezoek aan de Ardennen. In de ochtend hangt de mist over de weilanden, terwijl herten aan de bosrand grazen. De diepe rode en gouden kleuren van de bomen weerkaatsen het zonlicht.
Onze heiden daarentegen zijn mooi doorheen het hele jaar. In de winter geniet je van dichtgevroren vennen, in de zomer van warm zand. Emmertje en schupje niet vergeten!

België is heel erg druk bewoond. En dat gaat ten koste van onze natuur. Als je in het bos wil wandelen, moet je er waarschijnlijk eerst naartoe rijden. Maar toch. Wanneer je op een zomerdag omhoog kijkt, zie je soms een buizerd zweven. Merels en mussen tsjilpen in onze beukenhagen. Een reiger vliegt laag over de rivier. Dat is ook typisch Belgisch.

Typisch Belgisch
De bossen in Oost Vlaanderen worden elke lente enkele weken bedekt met boshyacinten.

Fietsen in België

Traditioneel wordt er in België behoorlijk wat afgefietst. Wie herinnert zich niet de eerste keer zonder zijwieltjes? Die keer dat je vader beloofde om zeker niet los te laten? En later, wanneer je voor je communie een fiets kreeg die op de groei gekocht was?

Belgen fietsen heel wat af. Gewoon, om zich te verplaatsen, maar ook voor het plezier. Over heel België vind je een knooppuntennetwerk, waarmee je langs de mooiste routes van het land fietst. Klopt, je vindt het dichtste knooppuntennetwerk in Vlaanderen, maar Wallonië is druk bezig met een inhaalbeweging.

Maar het is vooral Limburg dat bekent staat als fietsparadijs. Je logeert in verbouwde hoeves en herenboerderijen, fietst tussen de boomgaarden en ploft ’s avonds neer aan tafel. Echt typisch Belgisch.

Typisch Belgisch
Fietsparadijs Limburg: een samensmelting van natuur en cultuur.

Volop genieten

Belgen houden van het goede leven. Buiten zijn, genieten van lekker eten en een pintje. Slenteren over onze kasseibaantjes en een beetje fietsen. Ons land is gekend om zijn historische stadskernen. Mensen komen van heinde en verre voor ons erfgoed, voor onze wafels en onze frietjes. Voor ons Atomium. Dus, waarom zou jij er ook niet van genieten? Geniet van vakantie in eigen land.

Want, genieten is pas echt typisch Belgisch.

Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *