twee dagen in lenggries

In het zuiden van Duitsland, in Beieren, tegen de grens van Oostenrijk, vind je het dorp Lenggries. Een op het eerste zicht klein, gewoon dorpje, aan de rivier de Isra en aan de voet van de Brauneck. Maar weinig dingen zijn zoals ze op het eerste zicht lijken.

Lenggries was één van de stops die ik maakte begin juni, toen ik door Beieren en Oostenrijk reisde. Ik logeerde er voor een paar dagen in de oudste herberg van het dorp: de Altwirt.

Het Beierse Leven

Logeren in de Altwirt voelt als thuis. De huiselijke herberg, met veel hoekjes en kantjes, is gezellig en warm. Hun kok serveert je lokale keuken, en liefst zo veel mogelijk. Eet je wat weinig naar zijn smaak, dan word je er door de bolronde maître aan herinnert dat het gezond is genoeg te eten.

Stap je de deur van de Altwirt uit, dan sta je in het centrum van Lenggries, onder de kerktoren. Het centrum is een samenraapsel van oude en nieuwere gebouwen. Je wandelt tussen historische hoeves, de biertuin en de rococokerk. Veel gevels zijn beschilderd in die typische stijl, en vertellen op hun manier de verhalen van het dorp.

Historisch Huis in Lenggries

De Schedels van Lenggries

Je hoeft niet diep te graven om de kleine details van de geschiedenis te zien in Lenggries. Stap je de kerk binnen, dan zie je de rijkelijke beschilderingen en uitbundige altaarstukken en relieken. Richt je je blik omlaag, dan vind je misschien wel de beschilderde schedels.

In de 18e eeuw werden de botten van dierbaar overledenen vaak opgegraven. De familie, in vele gevallen de weduwe, namen de schedel meer naar huis en beschilderde die met sierlijke bloemen en palmbladeren, de naam en de datum van overlijden van de dode. Daarna werd de schedel bijgezet in een nis in de kerk. Een gebruik dat zich over heel Beieren en Oostenrijk verspreidde. Hoewel het niet meer voorkomt nu, kan je nog op veel plekken de beschilderde schedels terugvinden.

De Kerk van Lenggries

Beschilderde Schedels
De Brauneck

Met zijn 1500meter torent de Brauneck boven Lenggries uit. Sta je op te top, dan kijk je uit over de nabijgelegen Alpen. Een ideale locatie dus voor wandelingen. Je kan bijvoorbeeld met de kabelbaan omhoog gaan, en een stevige wandeling rond te top maken. Een echte aanrader is de bloemenwandeling, die je kan plannen bij de Tourist Info in het centrum. Je krijgt een bloemengids en een gps mee, die je toestaat lokale bloemen terug te vinden en te herkennen. In het bijzonder met kinderen is deze wandeling erg leuk, het lijkt immers een beetje op een schattenjacht.

Op Schattenjacht

In de bergen heb je de kans een hele resem wilde dieren te zien. Tenminste, als je niet zoals ik in dichte mist en regen gevangen wordt. In de ochtend kan je steenbokken en gemzen zien, op een zeldzame moment zelfs een steenarend of een gier.
Natuurlijk zal je ook erg veel koeien zien, en het is toch belangrijk te onthouden dat die beesten niet per se tam zijn. Ga je ze treiteren, durven ze al eens defensief reageren!

Plan Je Reis

Geïnspireerd geraakt? Mooi zo. Het loont echt de moeite om naar Lenggries te reizen, of er te stoppen op doortocht. Wat ik hierboven zoal vertelde, is maar een greep uit het aanbod, dat je helemaal kan terugvinden op deze website.

Nog een laatste tip: bezoek op zondag de kerkdienst in het centrum. De dorpsbewoners, waarvan de meeste gelovig zijn, wonen de dienst bij in traditionele kledij. Een bijzonder zicht.

Op de Brauneck

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *