Het Inntal slingert zich dwars door Tirol heen. In het noorden van het Inntal, bij de Duitse grens, ligt de regio Kufsteinerland. Een regio die ik al lang wilde bezoeken. Welkom in Kufstein!
Het is nog donker wanneer ik opstijg van de luchthaven van Antwerpen. In de wintermaanden verbindt Tui onze koekenstad met het Oostenrijkse Innsbruck. Vanuit het vliegtuig zie ik de zon opkomen en door de wolken heen breken. Mijn reis kan niet beter beginnen.
Innsbruck wordt net wakker wanneer ik land. Ik hou enorm van de stad, maar deze keer blijf ik er niet. Met de trein rij ik door het Inntal tot ik Kufstein, het hart van de regio Kufsteinerland, bereik. Niet te geloven dat ik amper een paar uur geleden nog in België was.
Terwijl ik in Kufstein ben, logeer ik in het moderne Arte Hotel. Ik kan gelukkig al vroeg inchecken, en na een snelle douche ga ik de stad in. Kufstein heeft een enorm gezellig historisch centrum. Kleurrijke huizen omringen de markt, en de Festung Kufstein, het fort van Kufstein, torent hoog boven de huizen uit.
Ik bleef twee dagen in Kufstein. Twee dagen vol natuur, cultuur en genieten. Dit zijn mijn favoriete dingen om te doen en te bezoeken in Kusteinerland.

Het fort van Kufstein
Festung Kufstein is het eerste wat je ziet als je Kufstein nadert. Het fort is gebouwd op een rotsige heuvel hoog boven de stad. De eerste melding van het fort was al in de 13e eeuw. In de loop der tijd kwam het fort beurtelings in Tiroolse en Beierse handen, om dan in de 16e eeuw veroverd te worden door Keizer Maximiliaan l. Maximiliaan l drukte zijn stempel op het fort en zijn omgeving door het fort te vergroten met een enorme ronde toren. Later wisselende het fort nog een aantal keer van eigenaar, en werd het zelfs gebruikt als gevangenis voor onder andere Hongaarse politieke gevangenen.
Momenteel is het fort een museum waar je leert over de geschiedenis van Kufstein en het fort zelf. Je kan de heuvel opwandelen, of je kan gebruik maken van de kleine kabelbaan die je van de giftshop tot in het fort brengt. Sinds de bouw van een concertarena kan je in het fort genieten van muziekconcerten, historische evenementen zoals het Ritter-Fest en een heus kerstgebeuren.

Het fort herbergt ook het zogenaamde Heldenorgel. Een orgel dat elke dag om stipts 12u wordt bespeeld ter ere van de gesneuvelden van de wereldoorlogen. De muziek is hoorbaar in de hele stad, en door de wind soms zelfs tot ver buiten de stad. Een levende herinnering aan de gruwel van oorlog en de mensen die hun leven gaven.
Of je het nu liever vanop een afstandje bewondert, of liever elk hoekje en kantje van het fort wil verkennen: je kan niet om het fort van Kufstein heen. De tentoonstellingen zijn interessant en interactief, maar nog niet overal in het Engels beschikbaar. Toch is het ook de moeite om je kinderen mee het fort in te nemen. Het uitzicht is fantastisch, en het fort heeft genoeg verborgen plekjes én zelfs ondergrondse tunnels om uren zoet te zijn.

Haflinger stoeterij Fohlenhof Ebbs
De Haflinger is een bekend paardenras. Een Tirools paardenras. De dieren hebben een heel distinctief uiterlijk met een koffie-met-melk kleurige vacht en witte manen en een witte staart. Haflingers zijn robuust gebouwd en oersterk. Perfect voor het leven in de bergen.
Je vindt Haflingers overal ter wereld. Maar de bekendste stoeterij is Fohlenhof in het dorp Ebbs, waar ze meer dan honderd paarden hebben. Je kan de stoeterij en het bijhorende museum bezoeken. Op regelmatige basis worden er shows georganiseerd waarin de Haflingers aan het werk kan zien.
Maar niets is zo leuk als de stallen ingaan om kennis te maken met de merries en hun veulens. Met wat geluk ontmoet je veulens die amper een paar dagen oud zijn. Grappige, nieuwsgierige diertjes die door de stal dartelen onder het toeziend oog van hun moeder.

Bezoek Riedel Glass
Tirol kent een lange geschiedenis van glasblazen en kristalslijpen. Namen zoals Swarovski en Kisslinger zijn wereldbefaamd. Maar de echte koning van glaswerk moet wel Riedel zijn.
De Riedel familie werkt als elf generaties met glas. Elf generaties lang werd het bewerken van glas geperfectioneerd. En hoewel elke generatie bijdroeg aan de ontwikkeling van het bedrijf, was de bijdrage van George J. Riedel, de tiende generatie, wellicht de meest frappante. George J. Riedel bedacht immers dat de smaken van wijn beter tot hun recht komen in glazen met een bepaalde vorm.
Bij een bezoek aan Riedel Glass leer je over de manier waarop glazen ontwikkeld worden, over hoe de vorm van het glas inspeelt op de smaakervaring van de wijn. En je kan een bezoek brengen aan het atelier.

Een bezoek aan een glasblazerij is spannend, vind ik. Het is een bijzonder, zelfs spectaculair zicht om het gloeiende spijs omgevormd te zien worden tot glazen voorwerpen. Tegelijk voel ik ook ontzag voor de kunstenaars die dit werk doen. Het werken met roodgloeiend glas lijkt mij eng, soms ronduit gevaarlijk.
De kunstenaars die voor Riedel Glass werken, zijn getalenteerd. In tegenstelling tot andere glasblazerijen, werken ze zonder beschermde kledij omdat ze zo een betere feeling met het glas zouden hebben. Er staan tientallen mensen op de werkvloer te draaien, blazen en bewegen met roodgloeiend glas. Toch gebeuren er nauwelijks ongelukken, precies omdat de kunstenaars zo kundig zijn. Kijken hoe ze werken, is fascinerend.

Een vakantie vol natuur en cultuur
De regio Kufsteinerland omhelst, naast de stad Kufstein zelf, verschillende dorpen die verspreid liggen over het Inntal en de omliggende bergen. Terwijl Kufstein bruisend en gezellig is, zijn de dorpen in de omgeving klein en gezellig. Je gaat zo van stedelijke cultuur naar platteland en natuur. Het is bijvoorbeeld maar tien minuutjes per bus naar het begin van het wondermooie Kaisertal.
Precies daarom is Kufsteinerland een heerlijk gemoedelijke vakantiebestemming. Het is er gezellig, mooi en er is genoeg te doen om elke dag iets helemaal anders te doen.
Je kan Kufstein gemakkelijk bereiken met de trein. Met de nachttrein rij je gemakkelijk van Brussel naar Innsbruck, om daar over te stappen op de trein naar Kufstein. Natuurlijk kan je in de winter ook van Antwerpen naar Innsbruck vliegen, om dan per trein of huurauto door te reizen naar Kufstein. Ga je liever met de auto, dan reken je best ongeveer een dag rijden.

Je vindt hotels en vakantiehuizen over de hele regio. Ik vond het Arte Hotel in Kufstein de perfecte uitvalsbasis om de regio te verkennen. Het is een stijlvol hotel, met een fijne wijnbar waar je in de avond kan genieten van een drankje en een klein hapje. Het nabijgelegen restaurant Auracher Löchl is dan weer een heerlijke plaats om volop te genieten van de Tiroolse keuken. Neem na je maaltijd zeker ook een kijkje in Stollen 1930, een bar uitgehakt in levende rots, waar ze ontelbaar veel verschillende gins schenken. Voor een lichte lunch is Dorfkind in Ebbs een uitstekende keuze.
Een bezoek aan het Kufsteinerland wordt enkel gemakkelijker met de Kufsteinerland Card. Je krijgt de kaart gratis op de tweede dag dat je verblijft in de regio. Met de kaart krijg je toegang tot verschillende activiteiten, en je kan ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.


Leave a Reply