Sloveense wijn uit de wijngaarden van Brda

Publireportage

Wie mij een beetje kent, weet dat ik wel van een glaasje wijn kan genieten. Van mijn lieve oma heb ik geleerd dat elke dag een glaasje rode wijn drinken goed is voor het hart. Maar ook wit en rosé gaan vlot naar binnen. En al zeker Sloveense wijn.

Het is een stiekeme droom om ooit op een dag een eigen wijngaard te bezitten. Ik zou uren in de wijngaard rondwandelen (zo rustgevend!), praten tegen de druiven (want jawel: daar groeien ze van!) en regelmatig van mijn glaasje wijn sippen (maar ook weer niet teveel…). Ik was dan ook helemaal in mijn nopjes toen ik ontdekte dat ik tijdens mijn reis doorheen Slovenië de wijnstreek Brda ging bezoeken. Wat?! Sloveense wijn?! Nog nooit van gehoord!

Sloveense Wijn

Sloveense Wijn

Brda kan je eigenlijk het best vergelijken met Toscane, maar dan nog een pak rustiger. Het landschap bestaat uit een lappendeken van kleine wijngaarden. Elke familie heeft hier zijn eigen wijngaard en dat zorgt voor verschillende druiven, verschillende tradities en geheime (!) recepten. Deze streek is uiterst geschikt voor wijnteelt, dankzij de bijzondere mix van een mediterraan en alpien klimaat. Ben je een echte wijnliefhebber, dan zal je het zeker naar je zin hebben in de verschillende wijnhuizen waar je de beste Sloveense wijn kan proeven!

Als wijnboer kan je ervoor kiezen om samen te werken met de grootste wijnproducent van Slovenië (Klet Brda) of om je eigen wijn te produceren. Ik ging bij beiden op bezoek. Bij Klet Brda ontdekte ik enkele overheerlijke Sloveense wijnen. Ik was zo onder de indruk dat ik ineens besloot om enkele flessen naar België op te sturen. Ik hoorde familie en vrienden in elk geval niet tegenpruttelen! En hoewel ik het enorm interessant vond om hun wijnkelders te bezoeken, gaat mijn hart stiekem meer uit naar de kleinere zelfstandige wijnboer. Het boeit mij steeds opnieuw om te zien wie het gezicht achter een product is!

Hm hm hm!

Liefdesverhaal

Later die dag kom ik terecht bij Šibav, één van die vele families die hun eigen wijn produceren. Terwijl ik genoot van een héérlijke wijndegustatie, vertelde de gastvrouw over de geschiedenis van hun wijngaard. Over hoe een stadsmeisje de man van haar leven tegen kwam en haar teerbeminde stad achter zich liet om al haar liefde en overgave in de wijngaard van haar man te steken. Ja sorry, maar dan smelt ik gewoon helemaal! Toen ik vroeg of ik van het koppel een foto mocht nemen met de wijngaarden op de achtergrond, waren ze enorm enthousiast. Zullen we anders met z’n allen een wandeling gaan maken door onze wijngaard?
Euh… daar zeg ik geen nee tegen!

Liefdesverhaal

Terwijl ik als een klein kind, met een gigantische glimlach op mijn gezicht, doorheen de wijngaarden loop, hoor ik op de achtergrond de eigenaars vol passie over hun wijngaard praten. Dit was ongetwijfeld één van de mooiste herinneringen die ik heb overgehouden aan mijn reis doorheen Slovenië. Niet alleen werd mijn droom van een eigen wijngaard heel eventjes werkelijkheid, maar dit spontane moment vatte voor mij ook samen waar Slovenië eigenlijk voor staat: een land waar je fantastische mooie uitzichten hebt, enorme vriendelijke en warme mensen tegen komt en waar je kan genieten van kwaliteitsvolle producten. Het is moeilijk om niet verliefd te worden op Slovenië!

Doorheen de wijngaarden

Ik ging diezelfde dag nog olijfolie proeven in Šmartno en verbleef in Hotel San Martin.
Voor meer informatie over Slovenië kan je terecht bij Mijn sLOVEnië.

2 responses to “Sloveense wijn uit de wijngaarden van Brda”

  1. […] Tussen de Wijngaarden van Brda Dit artikel is er eentje van Sarah en straalt voor mij echt uit hoe zij kan genieten van een glaasje wijn, en de prachtige groene wijngaarden die erbij horen. Zoals ze zelf zegt, zou ze graag een wijngaard hebben, en ik kan dat goed geloven nadat ik dit las. Go Sarah, ik duim voor jouw wijngaard. […]

  2. […] is jaren geleden sinds ik Slovenië bezocht en bovendien was het toen zomer. Een winters Slovenië is helemaal nieuw voor mij. Iets […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *