Tsjechië

Tsjechische ongerepte natuur op de golden trail

Publireportage

Dat de regio Pilsen een rijke biergeschiedenis heeft, daar kan je tijdens een bezoek aan Tsjechië niet snel aan ontkomen. Dat deze regio ook een van de oudste landsgrenzen van Europa heeft is bij velen echter minder bekend. Het belang dat deze Duits-Tsjechische grens tijdens de Koude Oorlog gehad heeft wordt je tijdens een bezoek aan de regio al snel duidelijk.

We beginnen ons bezoek aan Cesky Les bij het indrukwekkende uitkijkpunt van Cerchov. Op een klein, stijl en hobbelig weggetje om precies te zijn. Terwijl wij ons afvragen of onze vierwieler de klim wel redden zal, wordt ons verteld dat deze hobbelige weg ooit gebouwd is voor militaire- en gevechtsvoertuigen.

Cerchov is het hoogste punt van Cesky Les. Dit zorgt ervoor dat deze plek vroeger een bijzondere functie had. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Cerchov intensief gebruikt door de Duitsers, vanwege de strategische ligging. Later werd deze plek gebruikt door de Sovjet-Unie en Oost-Duitsland. In het geval dat West-Duitsland een raket zou afvuren, kon deze vanaf Cerchov uit de lucht geschoten worden. Zo ver is het gelukkig nooit gekomen en om die reden heeft geen enkel militair voertuig ooit dit steile weggetje beklommen.

Eenmaal boven aangekomen worden we ontvangen door een oudere Tsjechische meneer met de naam Yuri. Yuri is sinds jaren de bewaker van de uitkijktoren. Vol passie vertelt hij ons over de geschiedenis van dit gebied en over de belangrijke positie die Cerchov in de geschiedenis had. De uitkijktoren bevindt zich, om precies te zijn, 1044 meter boven zeeniveau en is daarmee zoals gezegd het hoogste punt van Cesky Les. Bovenop de toren wijst Yuri ons de grens met Duitsland aan. Vanaf de uitkijktoren is die goed te zien, want in dit gigantische bos is het de enige plek waar geen bomen staan. Yuri verteld ons dat de Duits-Tsjechische grens een van de oudste grenzen van Europa is.

Na een uitgebreid bezoek aan Cerchov, wandelen we via kleine beboste paadjes de heuvel weer af. Traditiegetrouw sluit je een wandeltocht in Tsjechië af met een verfrissende pils! Hiervoor worden wij meegenomen naar het piepkleine dorpje Klenčí pod Čerchovem. Toeval of niet, maar in Klenčí pod Čerchovem is precies op dat moment een bluegrass-festival gaande. Een unieke ervaring! Een groot gedeelte van de 1300 dorpelingen zijn hiervoor uitgetrokken en terwijl het bier rijkelijk vloeit, genieten mensen van elkaar, de muziek en de zon. Het is even moeilijk voor te stellen dat nog niet heel lang geleden het ijzeren gordijn hier vlakbij stond.

Tsjechië
Het uitzicht vanop Cerchov is schitterend.

De pastelkleurige huizen van Domazlice

Na een stevige wandeling vanuit Cerchov rijden we met vermoeide spieren naar Domazlice. Een schattig stadje waar vele wandelaars zich aan het einde van een lange dag herenigen. Domazlice was ook het stadje waar handelaren van de Golden Trail een laatste tussenstop maakten voor ze de Duitse grens overstaken. Vele handelaren verbleven in die tijd in hotel Solosky Dum. En wij ook vanavond. Authentieker kan bijna niet!

Na de wandelschoenen te hebben omgewisseld voor een paar sneakers besluiten wij het bescheiden uitgaansleven van Domazlice op te zoeken. Onder een rood-roze hemel lopen we langs de pastelkleurige huizen aan de hoofdstraat. Tot 1912 hoorde Domazlice bij Oostenrijk en dit kun je nog goed zien aan de statige gebouwen die in je dit stadje vindt. Na even rondgedwaald te hebben lopen we binnen bij Peeter’s Pub. Wij denken in deze pub het echte traditionele Tsjechische leven te hebben beleefd. Aangeschoten jongeren lopen rond met grote glazen bier terwijl anderen dansen op popmuziek uit de jaren 80. Peeter’s Pub heeft een eigen biergarten waar het tijdens de zomermaanden goed toeven is. Wat ons opvalt is dat het bier nóg goedkoper is dan in Pilsen, de stad die wij hiervoor bezochten. Je betaalt hier voor een halve liter bier maar een beetj meer dan 1,-.

Tsjechië
De pastelkleurige huizen kleuren extra mooi tijdens de zonsondergang.

Uitgestrekte wegen in Sumava National Park

Na een iets te korte nacht moeten we weer vroeg uit de veren, want vandaag bezoeken we Sumava National Park. Het grootste nationale park van Tsjechië. Samen met de naastgelegen bossen van Bavaria vormt dit gebied het grootste bosgebied van Centraal-Europa. Wat ook wel het groene dak van Europa genoemd wordt. Bij het binnenrijden van Sumava park zie je direct een verschil met Cesky Les. Lange uitgestrekte wegen en gigantische naaldbomen doen denken aan bijvoorbeeld de binnenlanden van Canada. Onze chauffeur weet ons te vertellen dat deze regio ook extreem goed onderhouden is. Kennelijk omdat Sumava vele donaties ontvangt van bedrijven en particulieren. Zo zou een overleden multimiljonair enkele jaren geleden grote geldbedragen aan het Nationale Park hebben overgelaten.

Ons busje dropt ons voor het piepkleine station van Železná Ruda, waar elk uur een trein naar Pilsen vertrekt. In Železná Ruda ontmoeten we Peter, een natuurfanaat en tevens de gids die ons door dit gebied zal rondleiden. Peter vertelt ons dat Železná Ruda steeds populairder wordt als skigebied. Je kunt het zelfs een echte opmars noemen, want steeds meer mensen verkiezen skigebieden zoals deze boven de veel duurdere skiresorts net over de Duitse of Oostenrijkse grens. En geef deze mensen eens ongelijk! Door de vele restaurants en hotels die je in Železná Ruda vindt, is dit ook de plek waar de meeste wandeltochten beginnen.

Via kleine weggetjes neemt onze gids ons mee naar Cerne Jezero, ook wel Black Lake genoemd. Een van de talloze meren in de Sumava regio. Deze meren stralen niet alleen een serene rust uit, maar zijn ook erg bijzonder vanwege haar fauna. Peter verteld ons namelijk dat hier een eendensoort leeft die je alleen in de Sumava regio kunt vinden. Deze eend heeft dan ook de passende naam Sumava Eend. Heel veel geluk hebben wij vandaag niet, want geen enkele Sumava Eend wil zich vandaag vertonen.

Na een korte stop aan de rand van het meer is het tijd om de spieren aan het werk te zetten. Net naast Black Lake vind je namelijk de Spicak uitkijktoren die wij vandaag beklimmen zullen! Wat zo bijzonder is aan Sumava National Park dat dit gebied zowel in de zomer als in de winter erg populair is bij sporters. Net naast de Spicak toren vind je een stoeltjeslift welke in de winters skiërs bovenaan de pistes afzet. In de zomer brengt deze stoeltjeslift nog steeds mensen naar boven: geen wintersporters maar mountainbikers.

Tsjechië
Het zogenaamde Black Lake.

Pils en Svíčková na smetaně: Tsjechische krachten!

Zo’n lange wandeling zorgt er natuurlijk voor dat je trek krijgt. Dat hebben de Tsjechen wel begrepen. Om maar niet te spreken over de dorst die je hiervan krijgt. In de regio van Sumava vind je vele traditionele restaurants die tijdens de zomer- en wintermaanden stevige maaltijden serveren om skiërs, fietsers en wandelaars van nieuwe krachten te voorzien.
Hét gerecht dat je niet kunt missen in Tsjechië is zonder meer Svíčková na smetaně. Het rundvlees dat in dit gerecht gebruikt wordt heeft een unieke en malse smaak omdat het urenlang gegaard wordt. Het gerecht is van oudsher dan ook populair bij bouwvakkers en werklieden om na het intensieve werk eveneens nieuwe krachten op te doen. Svíčková na smetaně wordt gegeten met Tsjechische knoedels; een broodvervanger die met veel gerechten, zoals bijvoorbeeld Goulash, gegeten wordt.

Tsjechië
Hm, Tsjechische knoedels. Zeker niet te verwarren met Duitse Knoedels.

Idyllische valleien in Modrova

Een stevige maaltijd en wat biertjes later stevenen wij af op het dorpje Modrava. Een klein wintersportdorpje dat in de wintermaanden veel skiërs lokt. Om tijdens het zomerseizoen ook aan verdiensten te komen kun je bij Hotel Madr voordelig fietsen huren. Een goede reden om vanaf Modrava een mooie fietstocht te maken. Een fietstocht waar we via smalle weggetjes naar de Tsjechische-Duitse grens rijden.

Na zo’n pakweg tien kilometer fietsen langs kolkende watervallen, houten bruggetjes, en kleine stuwdammen komen wij aan bij Březník. Een opvallend gebouw middenin een uitgestrekte vallei. Deze plek ligt op nog geen kilometer van de Duitse grens en is ook een van de hoogste plekken in Tsjechië. Onze gids Peter vertelt dat dit ook de plek is waar de koudste temperatuur in Tsjechië ooit gemeten is, namelijk -34.6.

Bij binnenkomst in Březník vertelt de barvrouw dat dit een erg bijzondere plek in de regio is. Schrijver Karel Klostermann was namelijk een graag geziene gast in het dit voormalige hotel.
Met een oogverblindend uitzicht over de vallei serveert Březník plaatselijke lekkernijen en verschillende soorten bier waaronder het plaatselijke Protivín bier. Een mooiere afsluiting van je dag in Tsjechië kun je je simpelweg niet wensen.

Reis naar Pilsen, Tsjechië

Wil jij ook deze schitterende regio’s in Tsjechië bezoeken? Kijk dan even op de website van Pilsen, waar je alle informatie vindt die je nodig hebt.

Tsjechië
Het gezellige Březník.

2 responses to “Tsjechische ongerepte natuur op de golden trail”

  1. June Avatar
    June

    Wat een leuk verslag! Ik heb er helemaal zin in! Kan niet wachten om Tjechie weer te bezoek !

    1. Lot Wildiers Avatar

      Leuk dat je van onze artikels geniet! Hou Reisgoesting zeker in de gaten, want er komt snel meer online over Tsjechië.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *