Reisfotografie

tips voor reisfotografie van een autodidact

Reisfotografie. Het is iets wat ik gaandeweg heb moeten leren. Ik ben immers nooit opgeleid tot fotograaf. En dat is wellicht het beste bewijs dat iedereen kan leren mooie reisfoto’s te maken. Ook jij. Om je op weg te helpen, zijn dit mijn tips.

Kies de juiste camera

Er zijn ontelbaar veel discussie over welke camera nu eigenlijk het beste is voor reisfotografie. Systeemcamera of spiegelreflex? Nikon of Canon? Of toch maar Sony? Het wordt al snel moeilijk om door de bomen het bos te zien.

Mijn tip: kies een camera die aansluit bij jouw wensen. Bedenk op voorhand wat je er mee wil gaan doen. Wil je wekenlang de bossen intrekken om foto’s te maken? Kies er dan eentje met een zuinige batterij en die tegen vocht en zand kan. Wil je wildlife gaan fotograferen? Dan heb je een scherpe camera nodig die snel reageert. Zodra je weet wat je wil gaan doen, kan je je gemakkelijk laten adviseren in een winkel.

Ik gebruik zelf een Nikon D3500. Dat is een instapmodel voor wie wil fotograferen met een spiegelreflexcamera. Wat misschien vreemd klinkt, want ik fotografeer nu al jarenlang met een spiegelreflexcamera. Maar ik heb mijn redenen om een beginnersmodel te kiezen: de camera is namelijk licht, wat ik belangrijk vind omdat ik hem soms dagenlang achter elkaar moet dragen. Bovendien is hij relatief goedkoop, wat wil zeggen dat ik hem gemakkelijk kan vervangen als hij sneuvelt.
Maar ik fotografeerde ook een tijdje met een Sony Nex. Hoewel die niet meer gemaakt worden, is de Sony Alpha A6000 ook een echte aanrader.

Reisfotografie

Op pad met mijn Nikon D3500.

Kies je accessoires zorgvuldig

Zodra je een camera koopt, vliegen de accessoires je om de oren. Lenzen, filters, statieven, batterijen. Die dingen zijn behoorlijk nuttig, maar niet voor iedereen of voor elke situatie. Ook hier is het belangrijk om te bedenken wat je wil gaan doen, voor je je blauw koopt aan al die spullen.

Mijn tip: als je graag extra lenzen koopt, kies dan een lens die ook op andere modellen past. Moest je camera dan toch sneuvelen, dan kan je de lenzen tenminste nog gebruiken bij je volgende toestel.

Nog een extra tip: een UV filter is zo goed als altijd nuttig. Dit is een doorzichtige filter die jouw camera beschermt tegen UV licht. Bovendien is het en extra bescherming voor je lens. Het is minder erg dat je een kras maakt op je goedkope UV filter dan wanneer je er eentje maakt op je dure lens. Denk er wel aan eentje te kopen met dezelfde diameter als je lens.

Leer je camera kennen

Welke camera je uiteindelijk kiest, de volgende stap is hem door en door te leren kennen. Zo goed dat je hem haast blindelings kan bedienen bij élk licht en onder alle omstandigheden. En de beste manier om dat te doen is oefenen.

Mijn tip: trek er op uit met je camera en fotograaf alles en iedereen bij elk licht. Maak honderden foto’s van je kat, van je lief, van de bloemen in de wei achter je huis. Wat je doet, maakt op zich niet uit. Maar hou de beste foto’s bij, zodat je je vooruitgang kan zien.

Leer kadreren met de regel van derden

Een foto goed kadreren is al een fiks deel van je werk. Het betekent dat je het onderwerp op je foto goed leert schikken. Als je iemand fotografeert, zorg dan bijvoorbeeld dat zijn voeten niet van de foto afvallen. Als je een landschap fotografeert, plaats de horizon dan hoog in je foto, zodat je ook effectief het landschap fotografeert en niet de lucht.

De regel van derden kan je helpen te leren kadreren. Je trekt een denkbeeldig raster over je foto, waarbij je de foto zowel horizontaal als verticaal in drie delen deelt. Door het onderwerp van je foto op die lijnen of de kruispunten van die lijnen te plaatsen, krijg je een interessante compositie.

Reisfotografie

In deze foto is de horizon ongeveer geplaatst op de bovenste lijn. Reisfotografie kan heel eenvoudig zijn.

Mijn tip: de boekenreeks Lees Dit Als Je Topfoto’s Wil Maken van Henry Carroll is heel erg goed. Het zijn kleine gidsjes die je gemakkelijk meeneemt, boordevol goede tips die iedereen kan begrijpen. Ik heb ze zelf en ik gebruik ze continu.

Beweeg!

Wanneer je een foto maakt, sta je meestal gewoon recht en kijk je voor je. Maar is nogal saai, eigenlijk. Probeer een interessante invalshoek te vinden door hoger of lager te gaan staan. Beweeg. Kom dichterbij, ga weer verder weg staan. Probeer gewoon.

Mijn tip: reisfotografie kan een smerige job zijn. Vaak zit of lig ik op de grond om het interessantste perspectief te vinden. Draag stevige kledij die tegen een stootje kan. En kijk even voor je zomaar ergens gaat liggen.

Reisfotografie

Toen deze foto werd gemaakt door collega Denise, had ik snel een trui en een jeans over mijn nachtkleedje getrokken. Warm en functioneel.

De gouden uurtjes en reflecties

Het licht verandert constant door de beweging van de zon. Leer dat te gebruiken. ’s Middags staat de zon op haar hoogste punt en is haar licht het felste. Dat maakt harde foto’s met harde schaduwen. ’s Ochtens en ’s avonds is het licht veel zachter. Het uurtje voor zonsondergang, bijgenaamd de gouden uurtjes, zijn zacht met een gouden tint in het licht. Kies het juiste licht voor je foto.

Reflecties zijn immens populair op foto’s. Ze geven dan ook een heel interessante dimensie aan foto’s. Denk aan waterplassen, spiegels en andere reflectieve dingen. Leer reflecties te zien en te gebruiken.

Mijn tip: gebruik een app zoals Magic Hour om te berekenen wanneer het licht het mooiste is. Je moet het warm water niet uitvinden, toch?

Reisfotografie

De reflectie in het water maakt deze foto oneindig veel interessanter.

Leer je foto’s bewerken

Bijsnijden, bijkleuren of zelfs een filter er over: het kan veel doen voor een foto. Het is nuttig om photoshop of Lightroom te leren gebruiken, maar het hoeft niet. Er zijn voldoende apps waarmee een mooi resultaat krijgt zonder dat je er heel technische dingen voor moet doen.

Mijn tip: ik gebruik zelf graag Snapseed, maar ook de Lightroom app is gemakkelijk te gebruiken. Als je dan op termijn ook Lightroom op je computer wil gebruiken, kan je de app en het programma syncen. Handig!

Fotografie met je smartphone

Hoewel er, in mijn ogen, niks gaat boven goede degelijke reisfotografie met een camera, kan je in deze tijd niet meer om de smartphones heen. De camera’s op smartphones worden elk jaar beter. Bovendien kan je een foto rechtstreeks bewerken op je smartphone en meteen op je sociale media posten.

Mijn tip: hoewel er veel goede smartphones zijn met goede camera’s, gaat mijn voorkeur uit naar Huawei en hun submerk Honor. De camera’s op die smartphones zijn zo goed! Perfect voor reisfotografie onder alle omstandigheden. Ik zag zelfs ooit iemand een foto maken van het noorderlicht met haar Huawei. Gewoon, uit de losse pols.

Creativiteit begint aan de grens van de regels

De beste tip voor reisfotografie die ik kan geven? Leer alle regels, leer er goed mee fotograferen, en gooi dan alle regels uit het raam. Creativiteit begint wanneer je alle regels negeert. Fotografeer tegen de zon in, middenin de dag. Plaats je onderwerp precies in het midden. Fotografeer enkel een detail van dat immense monument. Fotografeer de wereld zoals jij hem ziet!

Reisfotografie

Deze foto maakte ik liggend op de grond, tegen de zon in.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *